Η ΕΕ ξεκινά την εκστρατεία εμβολίων COVID-19 –

Κρούσμα του ιού Aptopix Κύπρος

Ο Ανδρέας Ραούνας, 84 ετών, ο πρώτος ασθενής στο νησί λαμβάνει από μια νοσοκόμα το εμβόλιο του Pfizer BioNtech κατά του COVID-19, σε ένα κέντρο φροντίδας στη Λευκωσία, την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020. Η Κύπρος ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID -19. (Κάτια Χριστοδούλου / Φωτογραφία πισίνας μέσω AP)

ROME (AP) – Οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι ηλικιωμένοι γύρισαν τα μανίκια τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να λάβουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κορανοϊού την Κυριακή σε μια συμβολική παράσταση ενότητας και στιγμής ελπίδας για μια ήπειρο που αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση υγειονομικής περίθαλψης σε μια αιώνας.

Παρόλο που μερικές χώρες έδωσαν δόσεις μια ημέρα νωρίτερα, η συντονισμένη διάθεση για το μπλοκ των 27 εθνών είχε ως στόχο να προβάλει ένα ενοποιημένο μήνυμα ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και η καλύτερη ευκαιρία της Ευρώπης να βγει από την πανδημία και την οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από μήνες απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που καταπολεμούν τον ιό μόνο με μάσκες και ασπίδες για την προστασία τους, τα εμβόλια αντιπροσώπευαν μια συναισθηματική ανακούφιση, καθώς και μια δημόσια ευκαιρία να παροτρύνουν τα 450 εκατομμύρια ανθρώπους της Ευρώπης να πάρουν τα πλάνα για τη δική τους υγεία και εκείνη άλλων.

«Σήμερα είμαι εδώ ως πολίτης, αλλά κυρίως ως νοσοκόμα, για να εκπροσωπήσω την κατηγορία μου και όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που επιλέγουν να πιστέψουν στην επιστήμη», δήλωσε η Claudia Alivernini, 29 ετών, το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε στο Spallanzani νοσοκομείο μολυσματικών ασθενειών στη Ρώμη.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρζ χαρακτήρισε το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ως «παιχνίδι αλλαγής».

«Γνωρίζουμε ότι σήμερα δεν είναι το τέλος της πανδημίας, αλλά είναι η αρχή της νίκης», είπε.

Ο ιταλικός τσάρος ιού Domenico Arcuri δήλωσε ότι ήταν σημαντικό οι πρώτες δόσεις της Ιταλίας να χορηγηθούν στο Spallanzani, όπου ένα κινέζικο ζευγάρι που επισκέφθηκε από το Γουχάν έδειξε θετικό τον Ιανουάριο και έγινε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Ιταλίας.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η βόρεια Λομβαρδία έγινε το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη και μια προειδοποιητική ιστορία για το τι συμβαίνει όταν ακόμη και οι πλούσιες περιοχές βρίσκονται έτοιμες για πανδημία. Η Λομβαρδία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των νεκρών στην Ιταλία, η οποία έχει τον χειρότερο επιβεβαιωμένο αριθμό θανάτων από ιούς της ηπείρου σε περίπου 72.000.

«Σήμερα είναι μια όμορφη, συμβολική μέρα: Όλοι οι πολίτες της Ευρώπης μαζί αρχίζουν να κάνουν τους εμβολιασμούς τους, την πρώτη ακτίνα φωτός μετά από μια μακρά νύχτα», δήλωσε ο Αρκούρι σε δημοσιογράφους.

Αλλά προειδοποίησε: «Όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συνετοί, προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά, αλλά τελικά βλέπουμε λίγο φως. “

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Γερμανική BioNTech και τον Αμερικανό φαρμακοποιό Pfizer άρχισαν να φθάνουν σε δοχεία με εξαιρετικά κρύα ψύξη στα νοσοκομεία της ΕΕ την Παρασκευή από ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο. Κάθε χώρα έλαβε μόνο ένα κλάσμα των απαιτούμενων δόσεων – λιγότερες από 10.000 στις πρώτες παρτίδες – με την μεγαλύτερη διάθεση να αναμένεται τον Ιανουάριο όταν γίνονται διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια. Όλοι όσοι παίρνουν πλάνα την Κυριακή πρέπει να επιστρέψουν για μια δεύτερη δόση σε τρεις εβδομάδες.

Ο Ursula von der Leyen, επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι με πρόσθετα εμβόλια στην ανάπτυξη, η ΕΕ θα έχει περισσότερες βολές από ό, τι είναι απαραίτητο και θα μπορούσε να μοιραστεί το πλεόνασμα της με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αφρική.

«Η Ευρώπη είναι σε καλή θέση», είπε.

Στο γηροκομείο Los Olmos στην ισπανική πόλη Guadalajara, βορειοανατολικά της Μαδρίτης, ο 96χρονος κάτοικος Araceli Hidalgo και ένας φροντιστής ήταν οι πρώτοι Ισπανοί που έλαβαν το εμβόλιο.

«Ας δούμε αν μπορούμε όλοι να συμπεριφερόμαστε και να εξαφανίσουμε αυτόν τον ιό», είπε ο Hidalgo.

Το σπίτι του Los Olmos υπέστη δύο επιβεβαιωμένους θανάτους COVID-19 και άλλους 11 θανάτους μεταξύ κατοίκων με συμπτώματα που δεν είχαν δοκιμαστεί ποτέ.

Η Τσεχική Δημοκρατία γλιτώθηκε από τη χειρότερη πανδημία την άνοιξη μόνο για να δει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της να καταρρεύσει το φθινόπωρο. Στην Πράγα, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης δέχτηκε την αυγή την Κυριακή και δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε». Κάθισε δίπλα του ήταν η βετεράνος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου Emilie Repikova, η οποία έλαβε επίσης ένα πλάνο.

Συνολικά, τα 27 έθνη της ΕΕ έχουν καταγράψει τουλάχιστον 16 εκατομμύρια μολύνσεις από κοροναϊούς και περισσότερους από 336.000 θανάτους – τεράστιος αριθμός που λένε οι ειδικοί ότι εξακολουθούν να υποτιμούν τον πραγματικό αριθμό της πανδημίας λόγω χαμένων περιπτώσεων και περιορισμένων δοκιμών.

Η εκστρατεία εμβολιασμού θα διευκολύνει τις απογοητεύσεις που δημιουργούνται, ειδικά στη Γερμανία, καθώς η Βρετανία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τα προγράμματα εμβολιασμού τους με το ίδιο εμβόλιο εβδομάδες νωρίτερα.

Όπως αποδείχθηκε, ορισμένοι εμβολιασμοί της ΕΕ ξεκίνησαν μια μέρα νωρίς στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ο χειριστής ενός γερμανικού γηροκομείου όπου δεκάδες εμβολιάστηκαν το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης μιας 101χρονης γυναίκας, είπε «κάθε μέρα που περιμένουμε είναι μια μέρα πάρα πολλές».

Στη Γαλλία, όπου πολλοί αμφισβητούν την ασφάλεια των εμβολίων, η γαλλική κυβέρνηση ήταν προσεκτική στα μηνύματά της και επιθυμεί να διασφαλίσει ότι δεν θεωρείται ότι αναγκάζει τους εμβολιασμούς στο κοινό. Ο πρώτος εμβολιασμός της Γαλλίας σε γηροκομείο σε μια φτωχή περιοχή έξω από το Παρίσι την Κυριακή δεν μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεόραση, όπως ήταν αλλού στην Ευρώπη και δεν παρευρέθηκαν υπουργοί της κυβέρνησης.

«Δεν χρειαζόταν να την πείσουμε. Είπε «ναι, είμαι έτοιμος για οτιδήποτε για να αποφύγω να πάρω αυτήν την ασθένεια» », δήλωσε ο Δρ Samir Tine, επικεφαλής των γηριατρικών υπηρεσιών για το γηροκομείο Sevran, όπου ο πρώτος πυροβολισμός της Γαλλίας πήγε στον 78χρονο Mauricette.

«Είναι μια σημαντική μέρα», είπε ο Tine. «Είμαστε πολύ πρόθυμοι να έχουμε ένα νέο όπλο στη διάθεσή μας και είμαστε πολύ πρόθυμοι να ξαναβρούμε την κανονική μας ζωή».

Μεταξύ των πολιτικών που έλαβαν πλάνα την Κυριακή για να προωθήσουν την ευρύτερη αποδοχή των εμβολιασμών ήταν ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Κοσταντίν Άγγελοφ. «Δεν μπορώ να περιμένω να δω τον 70χρονο πατέρα μου χωρίς φόβο ότι θα μπορούσα να τον μολύνω», είπε ο Angelov.

Μετά τον πυροβολισμό του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Κυριακή «μια σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ελπίζουμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και εκείνοι των συμπολιτών μας που είναι ύποπτοι για τον εμβολιασμό θα είναι πεπεισμένοι ότι είναι το σωστό πράγμα», είπε.

Εν τω μεταξύ, μια νέα παραλλαγή ιών που εξαπλώθηκε γρήγορα στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία έχει τώρα εντοπιστεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Η νέα παραλλαγή, την οποία οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, ώθησε πολλές χώρες να περιορίσουν τα ταξίδια από τη Βρετανία.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο όλων των αλλοδαπών που δεν κατοικούν έως τις 31 Ιανουαρίου ως προφύλαξη έναντι της νέας παραλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Γερμανική BioNTech δήλωσε ότι είναι σίγουρη ότι το εμβόλιο της λειτουργεί ενάντια στη νέα παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου θα εξετάσει το ενδεχόμενο έγκρισης ενός άλλου εμβολίου της Moderna, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Δρ. Annalisa Malara, η οποία διάγνωσε την πρώτη εγχώρια υπόθεση της Ιταλίας στις 20 Φεβρουαρίου, η οποία επιβεβαίωσε ότι ξεσπάει το ξέσπασμα της Ευρώπης, βρισκόταν στο νοσοκομείο της στο Codogno για να ενθαρρύνει όλους τους Ιταλούς να κάνουν τον πυροβολισμό.

«Σήμερα κλείνουμε λίγο τον κύκλο που άνοιξε στις 20 Φεβρουαρίου», είπε.

Source