Η ΕΕ προετοιμάζει την υπόθεση εναντίον της AstraZeneca για ελλείψεις εμβολίων

φωτογραφία αρχείου: φιαλίδια με ετικέτα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για νομικές διαδικασίες εναντίον της AstraZeneca μετά την περικοπή των εμβολίων COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον φαρμακοποιό, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε σε συνομιλίες με κατασκευαστές εμβολίων δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι μια ιστορία του Politico σχετικά με το θέμα ήταν σωστό. «Τα κράτη της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν. Πρόκειται για την ολοκλήρωση των παραδόσεων έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου. “

Ο αγγλο-σουηδός φαρμακοποιός δέχτηκε πυρά στο εμπορικό μπλοκ για να μειώσει τις προμήθειες αρκετές φορές σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από ό, τι υποσχέθηκε και πιθανή νομική δράση είχε συζητηθεί προηγουμένως.

Δεν δόθηκε άμεση απάντηση από την AstraZeneca την Πέμπτη σε αίτημα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με τη σύμβασή της με την ΕΕ, η εταιρεία δεσμεύτηκε να χορηγήσει 180 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το δεύτερο τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος Pascal Soriot δήλωσε σε ακρόαση του κοινοβουλίου της ΕΕ τον Φεβρουάριο ότι ήλπιζε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ΕΕ για παραδόσεις κατά την περίοδο αυτή.

Η Politico ανέφερε την τελευταία πιθανή νομική δράση αναφέροντας πέντε ανώνυμους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι σε συνεδρίαση των πρεσβευτών την Τετάρτη, η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μήνυση της εταιρείας.

Source