Η ΕΕ σηματοδοτεί κυρώσεις στη Μιανμάρ

Ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, δήλωσε ότι μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, η επιλογή επιβολής κυρώσεων σε αυτήν τη χώρα βρίσκεται στο τραπέζι.

Όσον αφορά την απάντηση της ΕΕ σε αυτό που συνέβη στη Μιανμάρ, “Αξιολογούμε όλες τις επιλογές μας”. Ο Μπόρελ είπε ότι αυτές περιλαμβάνουν πρόσθετες κυρώσεις εναντίον ατόμων και επιχειρήσεων στρατιωτικής ιδιοκτησίας.

Εκφράζοντας ότι μπορούν να ελέγξουν την αναπτυξιακή βοήθεια εκτός από αυτό, ο Borrell δήλωσε επίσης ότι μπορούν να αξιολογήσουν τις εμπορικές προτιμήσεις που ονομάζονται “Όλα εκτός από όπλα”.

Ο Μπόρελ δήλωσε ότι οι αντιδράσεις του προς τη Μιανμάρ δεν πρέπει να επηρεάσουν την αλλαγή, τα κανάλια διαλόγου θα πρέπει να συνεχιστούν, δεν θα πρέπει να επηρεάσει τους αθώους ανθρώπους και ότι η πολιτική πορεία που θα ακολουθηθεί θα καθοριστεί στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 Φεβρουαρίου.

Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε τη διοίκηση την 1η Φεβρουαρίου και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (κατάσταση έκτακτης ανάγκης) για ένα έτος, μετά από ισχυρισμούς απάτης στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2020 Ο Πρόεδρος Win Myint, ο υπουργός Εξωτερικών και ο de facto αρχηγός της χώρας, Aung San Suu Chi, και ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος National Democratic Union (NLD) συνελήφθησαν.

Μαζικές διαδηλώσεις και διαδηλώσεις ανυπακοής κατά του πραξικοπήματος ξεκίνησαν σε διάφορες επαρχίες της Μιανμάρ στις 6 Φεβρουαρίου και σύντομα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων, η στρατιωτική κυβέρνηση απαγόρευσε ορισμένα δίκτυα κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και υπηρεσία διαδικτύου σε τηλέφωνα. Οι αντίπαλοι του πραξικοπήματος, που διοργανώθηκαν παρά τις απαγορεύσεις, κατέβηκαν στους δρόμους στις 7 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο πλήθος από το 2007 στην πόλη Γιανγκόν.

.Source