Η εθνική αλληλεγγύη απαιτείται για μια πενταμερή λύση

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει εθνική αλληλεγγύη և πολιτική ομοφωνία για το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εποικοδομητική συνεργασία, σύνεση και σοβαρότητα, η οποία θα ανακοινωθεί στις 11 η ώρα. Σχετικά με το Κυπριακό στις 00. Μετά τις επαφές του Lute με τον Spehar, ο Πρόεδρος θα εξηγήσει τα διαδικαστικά ζητήματα, θα επεξεργαστεί τις θέσεις με τις οποίες σκοπεύει να ταξιδέψει στην πενταμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα γίνει ανάλυση των δεδομένων που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από την ανάπτυξη σεναρίων για το αποτέλεσμα της πενταμερούς συνάντησης. Τότε ο Νίκος Αναστασιάδης θα ακούσει τις σκέψεις και τις ιδέες των μελών του Επιμελητηρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την εθνική αλληλεγγύη και την πολιτική ομοφωνία, δεδομένης της ιδιαίτερα επικριτικής άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό. Με άλλα λόγια, για να διευκρινιστεί ότι η επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι συνέχεια του διαλόγου από το σημείο που σταμάτησε στο Crans Montana, βάσει της προηγούμενης προσέγγισης του συμφωνημένου πλαισίου. Βιώσιμος հստակ για τον σαφή σκοπό της επίτευξης μιας λειτουργικής λύσης, που βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς ξένα στρατεύματα և εξωτερικές εξαρτήσεις.

Αυτή η διαδικασία

Μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες των δύο ηγετών του Hall of Fame, κατέστη σαφές ότι κατά την άτυπη πενταμερή συνάντηση, το ψήφισμα Crans Montana θα ανακληθεί. Δηλαδή, ο Γενικός Γραμματέας θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα καταγράψει τις θέσεις τους και, στη συνέχεια, θα τις παρουσιάσει στο τελικό στάδιο της συνεδρίασης, όταν όλοι είναι στο ίδιο τραπέζι.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συζήτησης στο τελευταίο στάδιο, θα λάβει τις αποφάσεις του για περαιτέρω βήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σηματοδοτήσει επανεκκίνηση εάν τα δεδομένα μπροστά προβλέπουν άλλη αποτυχία.

Όλοι είναι ανοιχτοί

Παρά την επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιλύσει το ζήτημα, οι ελληνοκυπριακές πηγές λένε ότι δεν πρέπει να συζητηθεί η πενταπλής «υπόθεση».

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι όλα θα δοκιμαστούν σε ένα άτυπο τραπέζι συσκέψεων, οπότε παρά το μέγεθος, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει αδρανής. Εξ ου και η προετοιμασία κάθε σεναρίου.

Source