Η εικόνα του “θορύβου” της Λεμεσού για τις βαθμολογίες δοκιμών των αρχών αυξάνεται

Από τη Στέλλα Στυλιανού

Όλη η Κύπρος βρίσκεται σε “καύση άνθρακα”, ειδικά σε εταιρείες που παραμένουν κλειστές, καθώς σημαντικές αποφάσεις αναμένονται αυτήν την εβδομάδα για νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου.

ΚΥΡΙΟ ΠΕΔΙΟ

Οι υποθέσεις μειώνονται σταθερά, αλλά όχι στο ρυθμό που θα ήθελαν οι αρχές, ένα στοιχείο που προκαλεί κάποια ανησυχία, αλλά όχι στο βαθμό που εμποδίζει την περαιτέρω χαλάρωση.

Τον Φεβρουάριο, ο ημερήσιος αριθμός περιπτώσεων παραμένει στον τριψήφιο αριθμό, η πτωτική τάση είναι ορατή, καθώς έχετε εγγραφεί από την αρχή του μήνα. Ο μέσος αριθμός περιπτώσεων τις πρώτες πέντε ημέρες του μήνα ήταν 127 και σταδιακά μειώθηκε σε 106 τις τελευταίες πέντε ημέρες.

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ

Η αισιοδοξία, ωστόσο, προέρχεται από νοσοκομεία. Στις 11 Ιανουαρίου, λάβαμε 205 νοσηλεία, 60 εκ των οποίων ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Από τότε, τον πρώτο μήνα αυτού του μήνα, η αποσυμπίεση έφτασε τα 129, 43 σε κρίσιμη κατάσταση. Για να φτάσουμε στο χθες, είχαμε 77 ασθενείς με Covid σε νοσοκομεία, 22 από τους οποίους ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Δρ. Maria Coliu – Ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες, Καθηγήτρια Παιδιατρικής
“Τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα. Έχουμε προστατεύσει τα γηροκομεία, κάτι που είναι πιθανός παράγοντας. “Υπολογίζουμε ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα εμβολιαστούν έως τα τέλη Μαρτίου. Μπορεί να περιοριστεί η είσοδος στο νοσοκομείο;”

Κωνσταντίνος Ιωάννου – Υπουργός Υγείας
“Η κατάσταση της υγείας βελτιώνεται, αλλά η μετάλλαξη του ιού – άλλοι παράγοντες δεν επιτρέπουν την αυτάρκεια. Η στρατηγική ταχείας δοκιμής, μετά τον εμβολιασμό, μαζικού εμβολιασμού είναι αποτελεσματική και τώρα υιοθετείται από άλλες χώρες. Θέλουμε να αποφύγουμε τις αποτυχίες. “Θα εξαλείψει τις προσπάθειες και τις θυσίες μας, όπως βλέπουμε στο εξωτερικό. Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. “

Τρίτο κύμα

Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι είναι αρκετά αισιόδοξοι για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος. Πηγές του υπουργείου Υγείας δήλωσαν στην Alpha ότι η στρατηγική πολλαπλών δοκιμών μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την εικόνα και να κάνουμε αργά, σταθερά βήματα. Οι δοκιμές εικόνας πραγματοποιούνται τα σαββατοκύριακα, τα οποία φτάνουν το 8% του πληθυσμού.

Δρ. Maria Coliu – Ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες, Καθηγήτρια Παιδιατρικής
“Είναι πιθανό να μην υπάρχει καθόλου τρίτο κανάλι. Εάν κερδίσουμε τον αγώνα δρόμου κάναμε με εμβόλια. “Και τα τρία εμβόλια στην Κύπρο μας προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, ακόμα κι αν έχουμε μεταλλάξεις.”

Ωστόσο, η εικόνα της Λεμεσού παραμένει αγκάθι στο πλάι. Οι ειδικοί επικεντρώνονται σε τρόπους για να ξεπεραστεί η κατάσταση.

Πηγή: Υπουργείο Υγείας
«Ανησυχούμε για τη Λεμεσό. Καταγράφει 7-8 φορές περισσότερες περιπτώσεις από άλλες πολιτείες. Έχουμε δοκιμάσει περισσότερα μέρη, έχουμε επεκτείνει την τροχιά, καθώς αυξάνουμε τον αριθμό των δευτερευόντων επαφών. “

Η διυπηρεσιακή επιτροπή συγκαλείται ξανά την Τρίτη για να επανεκτιμήσει τα αριθμητικά στοιχεία.

Source