Η εκπαίδευση παίρνει άγνοια, παραμένει μαλάκα – Orhan Ugüroglu

Ο Süleyman Demirel, ο αείμνηστος 9ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Süleyman Demirel, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1924 και εργάστηκε ως βοσκός στην παιδική του ηλικία, αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Κωνσταντινούπολης το 1949 ως κύριος μηχανικός.

Παρατσούκλι του “Shepherd’s Sulu” …

Εφιστώντας την προσοχή του αείμνηστου πρωθυπουργού Adnan Menderes, έγινε επικεφαλής του τμήματος φραγμάτων στη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων (DSI) το 1954 και Γενικός Διευθυντής το 1955.

Υπέγραψε πολλά φράγματα στο πρωθυπουργείο του.

Ονομάστηκε «Βασιλιάς των Φραγμάτων» …

Το πρώτο έργο που προετοιμάζει τη Γέφυρα του Βοσπόρου, η αμερικανική εταιρεία Morrison Knudsen έγινε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην Τουρκία.

Είχε το παρατσούκλι “The Morrison’s Sulf” …

Το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου επέβαλε «10ετή πολιτική απαγόρευση».

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1987, η απαγόρευση καταργήθηκε με δημοψήφισμα. Εκλέχτηκε αναπληρωτής από την Ισπάρτα στις 29 Νοεμβρίου 1987.

Τον υποδέχτηκε με τα συνθήματα «Σώσε μας, Πατέρα» στα μέρη που πήγε πριν από τις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου 1991.

Το DYP έγινε το πρώτο κόμμα, ο Ντεμιρέλ σχημάτισε συνασπισμό με τον πρώην αρχηγό του SHP Erdal İnönü και έγινε πρωθυπουργός.

Ψευδώνυμο “Πατέρας”

Μετά το θάνατο του Özal στις 17 Απριλίου 1993, εξελέγη ο 8ος Πρόεδρος στις 16 Μαΐου.

Πέθανε στις 17 Ιουνίου 2015.

***

Αγαπητοι αναγνωστες,

Γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1925, ο παππούς του Bülent Ecevit “Kürdizade Mustafa Şükrü Efendi” ήταν ο πατέρας του, καθηγητής ιατροδικαστικής Fahri Ecevit.

Η μητέρα του Μέκκα Σέιχ Εμίν Πασά, ο Μπουλέντ Έσεβιτ, ο οποίος υπηρέτησε ως φύλακας των ιερών εδαφών στη Σαουδική Αραβία κατά την οθωμανική περίοδο, ήταν ο παππούς του καλλιτέχνη Fatma Nazlı.

Ο Ecevit δωρίζει την περιουσία της οικογένειάς του, της οποίας η συνολική αξία είναι 2 δισεκατομμύρια δολάρια, στη Diyanet προς όφελος των Τούρκων προσκυνητών.

***

Αγαπητοι αναγνωστες,

Ο Bülent Ecevit αποφοίτησε από το Robert College το 1944.

Αρχικά εγγράφηκε στη Νομική Σχολή της Άγκυρας και στη συνέχεια στη Σχολή Γλωσσών, Ιστορίας και Γεωγραφίας, αλλά δεν μπόρεσε να το ολοκληρώσει.

Έγινε εγγραφή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του.

Άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα Ulus το 1950. Καταδικάστηκε ως «πνευματικός εγκληματίας».

Εγγράφηκε στην CHP Çankaya Ocağı το 1954 και έγινε αναπληρωτής CHP στις 27 Οκτωβρίου 1957.

Ως “Υπουργός Εργασίας” την περίοδο 1961-65, έδωσε τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων με τη Συλλογική Συμφωνία Διαπραγμάτευσης, την απεργία και τον νόμο περί κλειδώματος.

Εκλέχτηκε ως γενικός γραμματέας της CHP στο 18ο Συνέδριο και επισκέφθηκε όλες τις οργανώσεις CHP μία προς μία, από επαρχίες σε περιοχές και χωριά.

Η πρόταση του Ecevit για την «Αριστερά της Μέσης» με τείχος προς τα αριστερά έγινε αποδεκτή. Το 1970, η έννοια της «δημοκρατικής αριστεράς» συμπεριλήφθηκε στον χάρτη της CHP.

Ο Ecevit θέσπισε το νόμο για τη μεταρρύθμιση της γης με το σύνθημα «Η γη είναι αυτή που επεξεργάζεται το νερό, εκείνη που χρησιμοποιεί το νερό».

Στο Συνέδριο στις 4 Μαΐου 1972, το οποίο παρακολούθησα επίσης ως δημοσιογράφος, ο İnönü ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης λέγοντας “Είτε εγώ, Ya Bülent”.

Ο Ecevit έλαβε 709 ψήφους έναντι 507 και εξελέγη πρόεδρος στις 14 Μαΐου 1972.

Ως πρωθυπουργός, απελευθέρωσε την καλλιέργεια παπαρούνας την 1η Ιουλίου 1974, παρά την πίεση των ΗΠΑ.

Η ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου στις 20 Ιουλίου και II. Έκανε την επιχείρηση ειρήνης.

Ονομάστηκε «ο κατακτητής της Κύπρου».

Απαγορεύτηκε με το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου. Όταν η απαγόρευση άρθηκε το 1987, ίδρυσε το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα (DSP).

Έγινε πρωθυπουργός στο συνασπισμό DSP-MHP-ANAP το 1999.

Πέθανε στις 5 Νοεμβρίου 2006.

***

Αγαπητοι αναγνωστες,

Ο Ντεμιρέλ και ο Έτσεβιτ είχαν πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους για χρόνια, οπότε συνόψισα τις μικρές ιστορίες τους, ώστε να μην ξεχαστούν.

Όταν ήρθαν στην εξουσία, δεν απευθύνθηκαν ποτέ σε ηγέτες της αντιπολίτευσης με στυλ όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντέλετ Μπαχτσέλι.

Θα σας πω για μια ανάμνηση που παρακολούθησα στο Κοινοβούλιο.

Στη Γενική Συνέλευση του Κοινοβουλίου, το CHP και ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης Ecevit επέκριναν έντονα τον Πρωθυπουργό Ντεμιρέλ από το βάθρο για τις περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ντεμιρέλ απάντησε σαρκαστικά, δηλώνοντας ότι ήταν «μεταπτυχιακός μηχανικός» όταν εμφανίστηκε στο βάθρο και ότι ο Έτσεβιτ ήταν «απόφοιτος γυμνασίου».

Ο Ecevit, ο οποίος μίλησε ως “Υπάρχει χλευασμός”, απάντησε στον Demirel από την προεδρία της Συνέλευσης, εμπνευσμένος από τη δήλωση του Fuzuli, “Ακόμα κι αν η γνώση παίρνει την κόλαση του ανθρώπου, αν υπάρχει ένα γαϊδουράκι στη ζύμη του, παραμένει αιώνιο”:

“Η εκπαίδευση παίρνει άγνοια, ο μαλάκας παραμένει …”

Αυτό είναι που έχω στο μυαλό μου τη βαρύτερη κριτική …

Δεν έφεραν ούτε τον Ντεμιρέλ και τον Έσεβιτ στο δικαστήριο ούτε υπέβαλαν ποινική καταγγελία.

– Ένα μάθημα για τους σημερινούς πολιτικούς …

Source