Η Ελλάδα αναφέρει ότι θέλει θετική ατζέντα με την Τουρκία μετά τη διαμάχη των υπουργών

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Κάβουσογλου και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Ντεντιάς πραγματοποιούν συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα της Τουρκίας, στις 15 Απριλίου 2021. Φωτογραφία: Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών / Φυλλάδιο μέσω REUTERS

Η Ελλάδα δήλωσε την Παρασκευή ότι ήθελε μια «θετική ατζέντα» με την Τουρκία παρά τις διαφορές, μια μέρα μετά τη σύγκρουση των υπουργών Εξωτερικών τους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την απάντηση της Άγκυρας.

Τα σχόλια εμφανίστηκαν με στόχο τη χαλάρωση της ατμόσφαιρας μετά από μια ανεπιθύμητη ανταλλαγή μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ντέντια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Καβούσογλου, καθώς στάθηκαν δίπλα-δίπλα μετά από συνάντηση στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις, σαφώς εκδηλωμένες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε δει», δήλωσε ο Ντέντιας σε μια σύνοδο κορυφής στην Κύπρο, στην οποία συμμετείχαν Κύπριοι και Ισραηλινοί ομόλογοι του καθώς και ανώτερος αξιωματούχος από τα ΗΑΕ.

«Ωστόσο, θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιδιώξει μια θετική ατζέντα στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, ξεκινώντας από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις», δήλωσε ο Ντέντιας, προσθέτοντας ότι είχε προσκαλέσει τον Κάβουσογλου στην Αθήνα.

Σχετική κάλυψη

17 Απριλίου 2021 2:45 μ.μ.

Το ασυνήθιστα δημόσιο επιχείρημα κατά την ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης της Πέμπτης έθεσε και πάλι γυμνές διαφορές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ που διαφωνούν για πολλά θέματα, από ανταγωνιστικούς ισχυρισμούς για την έκταση των ηπειρωτικών ράφια τους στη Μεσόγειο έως τον εναέριο χώρο, τους ενεργειακούς πόρους, την Κύπρο και το καθεστώς μερικά νησιά στο Αιγαίο.

Οι εντάσεις ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι όταν η Τουρκία έστειλε ένα πλοίο γεώτρησης στα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου, αλλά μειώθηκε ελαφρώς μετά την απόσυρση του πλοίου από την Άγκυρα και οι χώρες επανέλαβαν τις συνομιλίες για τις διαφορές τους μετά από μια πενταετή διακοπή.

Ο Ερντογάν είπε ότι υπήρξε μια «φιλική ατμόσφαιρα» όταν συνάντησε τον Dendias την Πέμπτη, αλλά ότι ο τόνος είχε αλλάξει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου όταν ο Dendias είπε στον Cavusoglu οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Ελλάδας θα επιβληθεί με κυρώσεις. Ο Cavusoglu χαρακτήρισε τα σχόλια απαράδεκτα.

«Ενόψει της συμπεριφοράς και της στάσης του Ντέντια, ο υπουργός Εξωτερικών του υπενθύμισε τη θέση του», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

«Δεν μπορούσε να ενεργήσει απαλά (πια). Έτσι (Cavusoglu) ολοκλήρωσε τη δουλειά λαμβάνοντας την απαραίτητη στάση και κάνοντας τις απαραίτητες παρατηρήσεις. Φυσικά, δεν το βρίσκουμε αυτό κατάλληλο (τη στάση του Dendias). “

Source