«Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση για συμφωνία στην Κύπρο», λέει ο Τουρκοκύπριος πρωθυπουργός – Μέση Ανατολή Monitor

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δήλωσε την Τρίτη ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία πρόθεση να επιλύσουν το ζήτημα του νησιού με συμφωνία, Ανατολία έχει αναφέρει. Ο Έρσαν Σανέρ έκανε το σχόλιό του απαντώντας σε σχόλια του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα.

Ο Σάνερ καταδίκασε όσα είπε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη διοίκησης Νίκο Αναστασιάδη. Σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους στη Νότια Κύπρο, δήλωσαν ότι η επανένωση του νησιού πρέπει να περιλαμβάνει το τέλος του «ξεπερασμένου» συστήματος εγγυήσεων και την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, που έχουν αναπτυχθεί εκεί για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους από την εθνοτική βία.

“Το όνειρό τους είναι να αποσυνδέσουν την Τουρκία από το νησί της Κύπρου και τους Τουρκοκύπριους, και να μας κάνουν ένα μπάλωμα με δικαιώματα μειοψηφίας στην υποτιθέμενη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει μετατραπεί σε ελληνικό κράτος”, δήλωσε ο Σάνερ. “Στη συνέχεια θα καταλάβουν το νησί υπό την ηγεμονία των ελληνικών συμφερόντων.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Απαιτείται κυρίαρχη ισότητα για την επίλυση του Κυπριακού», λέει ο Τούρκος FM

Ισχυρίστηκε ότι το “Ελληνο-Ελληνοκυπριακό δίδυμο” εξακολουθεί να είναι αντίθετο στην οικοδόμηση μιας νέας συνεργασίας. “Λένε ανοιχτά ότι αναμένουν ότι η” Κυπριακή Δημοκρατία “θα εξελιχθεί σε ομοσπονδιακό κράτος και για εμάς να είμαστε ένα μπάλωμα σε αυτήν τη δομή.”

Προσθέτοντας ότι η κυρίαρχη ισότητα των Τουρκοκυπρίων απορρίπτεται από την Ελλάδα και την Ελληνική Κύπρο, ισχυρίστηκε ότι, «σκοπεύουν να μας αποκλείσουν από τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και να μας στερήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας που είχαμε ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε το 1960. Εάν υπάρχει κατοχικό κόμμα στην Κύπρο, είναι οι Έλληνες που μας απομάκρυναν από την Κυπριακή Δημοκρατία με όπλα, και διεκδικούν το αμοιβαίο μας κράτος ως δικό τους. “

Source