«Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση για συμφωνία στην Κύπρο»

ΛΕΥΚΟΣΑ, Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου

Ο Τουρκοκύπριος πρωθυπουργός είπε την Τρίτη ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία πρόθεση να επιλύσουν το Κυπριακό μέσω συμφωνίας.

«Το Ελληνο-Ελληνοκυπριακό δίδυμο δεν προτίθεται να επιλύσει το Κυπριακό σε αποδεκτή συμφωνία», δήλωσε ο Έρσαν Σανέρ, αναφερόμενος στις παρατηρήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα.

«Το όνειρό τους είναι να αποσυνδέσουν την Τουρκία από το νησί της Κύπρου και τους Τουρκοκύπριους, να μας κάνουν ένα μπάλωμα με δικαιώματα μειονοτήτων στην υποτιθέμενη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει μετατραπεί σε ελληνικό κράτος και να κατακτήσει το νησί υπό την ηγεμονία του ελληνικού έθνους ενδιαφέροντα », πρόσθεσε.

Ο Σάνερ σημείωσε: «Το ελληνοκυπριακό δίδυμο εξακολουθεί να είναι αντίθετο στην οικοδόμηση μιας νέας συνεργασίας. Λένε ανοιχτά ότι αναμένουν από την υποτιθέμενη Κυπριακή Δημοκρατία να εξελιχθεί σε ομοσπονδιακό κράτος και να είμαστε ένα μπάλωμα σε αυτήν τη δομή. “

Είπε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν την κυρίαρχη ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ισχυρίζονται ότι επιθυμούν τη λεγόμενη λειτουργική κρατική δομή.

«Πράγματι, σκοπεύουν να μας αποκλείσουν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα μας στερήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας που είχαμε ακόμη και κατά την περίοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε το 1960», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας τις παρατηρήσεις του αρχηγού της ελληνοκυπριακής διοίκησης, Νίκος Αναστασιάδης, που περιγράφουν το σύστημα εγγυήσεων της Τουρκίας ως «ξεπερασμένο», είπε ο Σάνερ: «Χάρη σε αυτές τις εγγυήσεις, εμείς, ως Τουρκοκύπριοι, μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουν σε αυτό το νησί με τις δικές μας ταυτότητες».

Ο Σανέρ καταδίκασε τα σχόλια του Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αναστασιάδη τη Δευτέρα.

“Εάν υπάρχει κατοχικό κόμμα στην Κύπρο, είναι η ελληνική πλευρά που μας απομάκρυνε από την Κυπριακή Δημοκρατία με όπλα και διεκδικεί το δικό μας αμοιβαίο κράτος”, πρόσθεσε.

Σε κοινή δήλωση μετά από συνάντηση στη Νότια Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης της διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν σε μια άτυπη συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο – με τις δύο πλευρές στο νησί, τις χώρες εγγυητές, και τα Ηνωμένα Έθνη – αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν οποιαδήποτε λύση για την Κύπρο που δεν βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Ο Αναστασιάδης είπε ότι η επανένωση του νησιού θα πρέπει να περιλαμβάνει το τέλος του «ξεπερασμένου» συστήματος εγγυήσεων και την απόσυρση των στρατευμάτων της Τουρκίας από την Κύπρο, που έχουν αναπτυχθεί εκεί για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους από την εθνοτική βία.

Ενώ η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση υποστηρίζουν μια ομοσπονδία για την Κύπρο, η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) επιμένουν σε μια λύση δύο κρατών που αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες του νησιού.

Το νησί της Κύπρου έχει χωριστεί από το 1974, όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας από το νησί ακολούθησε βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυητική δύναμη.

Έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία εντός και εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983.

* Γράφοντας από τον Dilan Pamuk στην Άγκυρα.

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο ένα μέρος των ειδησεογραφικών ειδήσεων που προσφέρονται σε συνδρομητές στο AA News Broadcasting System (HAS) και σε συνοπτική μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

.Source