Η Ελλάδα εγκρίνει την αγορά 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία

Έλληνες νομοθέτες σε ψηφοφορία την Πέμπτη ενέκριναν ένα πρόγραμμα προμηθειών άμυνας για την αγορά 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, μέρος ενός σχεδίου εξοπλισμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο.

Η Ελλάδα έχει διαθέσει 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ (14 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης με τη γειτονική Τουρκία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, συχνά τεταμένες, επιδεινώθηκαν απότομα πέρυσι, με τα πολεμικά πλοία να αντιμετωπίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα και τα ενεργειακά δικαιώματα.

Η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε αεροσκάφη με στρατιωτική συνοδεία για να διερευνήσει την ενέργεια στην υφαλοκρηπίδα της, λέγοντας ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (TRNC) έχουν επίσης δικαιώματα στην περιοχή.

Για τη μείωση των εντάσεων, η Τουρκία ζήτησε διάλογο για να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των πόρων της περιοχής.

Η παράδοση των 18 αεροσκαφών Rafale – 12 σε λειτουργία αυτήν τη στιγμή στη Γαλλία και έξι νέα αεροσκάφη που θα κατασκευαστεί από την Dassault Aviation – έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα μέσα του έτους και να ολοκληρωθεί για δύο χρόνια. Τα αεροσκάφη και η αγορά συμβατών πυραύλων Meteor από αέρα προς αέρα αναμένεται να κοστίσουν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Νομοθέτες από το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα, καθώς και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ του προγράμματος, υποστηρίζοντας τη νομοθεσία που ακολουθήθηκε γρήγορα από το κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε ότι το πρόγραμμα ήταν μέρος της κυβέρνησης «για την άμεση ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεών μας».

Το ελληνικό κίνημα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορικής δύναμης και περιλαμβάνει την πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχέδια για την αγορά πολεμικών πλοίων, ελικόπτερα και αεροσκάφη αντι-υποβρυχίων πολέμου και αναβάθμιση του στόλου μαχητικών F-16 έως το 2027.

.Source