Η Ελλάδα ενισχύει συμμαχίες με περιφερειακές δυνάμεις

Η Αθήνα την Τρίτη έκανε ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση των σχέσεών της με σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο, που υπέγραψαν μια συμφωνία για τη μεταφορά εκεί των Ελλήνων Patriot αντιαεροπορικών πυραύλων και την τοποθέτηση 100-120 υπαλλήλων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ντέντιας τόνισε ότι η μεταφορά των Πατριωτών στη Σαουδική Αραβία είναι «η συμβολή μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης» και τόνισε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει τον κύριο στόχο της σύνδεσης της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έχει κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά. ”

Η Ελλάδα είναι μέρος της πολυεθνικής δύναμης που βοηθά στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας μαζί με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και το Πακιστάν.

Η δεύτερη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Dendias και του Nayef Falah M. Al-Hajraf, γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ήταν ένα μνημόνιο συμφωνίας για τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει στενότερη οικονομική συνεργασία.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή των αραβικών χωρών σε πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, ο Ντέντιας είπε ότι «δημιουργούν ένα μέτωπο κατανόησης στη σταθερή βάση του διεθνούς δικαίου».

Είπε ότι όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή που προσυπογράφουν το διεθνές δίκαιο ως μέσο επικοινωνίας και ως συμπεριφορά «είναι ευπρόσδεκτες σε αυτήν την ευρύτερη κατανόηση που επιδιώκουμε, η οποία έχει απτά σημάδια επιτυχίας».

Ως μέρος του στόχου της Ελλάδας για την οικοδόμηση ισχυρών περιφερειακών συμμαχιών, ο Δένδης επισκέφθηκε επίσης το Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, ενώ την Παρασκευή βρισκόταν στην Κυπριακή πόλη Πάφος για να συμμετάσχει στην πρώτη τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

.Source