Η Ελλάδα επιδιώκει κοινό πιστοποιητικό εμβολίου ΕΕ για να διευκολύνει τα διασυνοριακά ταξίδια

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη δημιουργία πιστοποιητικού εμβολιασμού Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ για την αποκατάσταση των διασυνοριακών ταξιδιών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού.

Ελλάδα, που βασίζεται στον τουρισμό για το ένα πέμπτο της οικονομικής του παραγωγής και επιθυμεί να αναβιώσει τα ταξίδια πριν από τη θερινή περίοδο, έχει ήδη δημιουργήσει το δικό του τυποποιημένο πιστοποιητικό για να αποδείξει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο Μητσοτάκης την Τρίτη πρότεινε την επέκταση του συστήματος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών. Το πιστοποιητικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

«Αν και δεν πρόκειται να καταστήσουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για τα ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν», είπε στην επιστολή.

«(Είναι) επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Μητσοτάκης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή και είπε ότι περιμένει μια διαδικτυακή συνάντηση ηγετών της ΕΕ στις 21 Ιανουαρίου σχετικά με αυτό και άλλα θέματα διάθεσης εμβολίων πριν απαντήσει.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο ότι το μπλοκ θα πρέπει να συντονίζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με ήδη εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας να συναντιούνται για να συζητήσουν τεχνικές προδιαγραφές, όπως πώς να το τοποθετήσουν σε ψηφιακή μορφή.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει ακόμη να δώσουν σαφή πολιτική καθοδήγηση. Η Γαλλία, για παράδειγμα, δεν θέλει τα ταξίδια εντός του μπλοκ να εξαρτώνται από πιστοποιητικό εμβολίου.

Η δυσκολία συμφωνίας ενός κοινού ψηφιακού εντύπου εντοπισμού επιβατών της ΕΕ (PLF), που δημιουργήθηκε πέρυσι για να προσπαθήσει να παρακολουθεί τις μετακινήσεις, έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια προσπάθεια υψηλού επιπέδου της ΕΕ για να προχωρήσει τα πράγματα, δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Εάν τα κράτη της ΕΕ μπορούν να συμφωνήσουν έναν κοινό τύπο «μπορούμε τότε να προωθήσουμε το ζήτημα στα σχετικά διεθνή φόρα, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα», ανέφερε η επιστολή.

«Για χώρες όπως Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί αυτό το ζήτημα πριν από τη θερινή περίοδο. “

Ελλάδα ξεπέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας σχετικά καλά, αλλά η αύξηση των περιπτώσεων από τον Οκτώβριο έχει καταστήσει άσχημα το σύστημα υγείας του, εξασθενημένο από μια οικονομική κρίση δεκαετίας, αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν ένα δεύτερο κλείδωμα τον Νοέμβριο.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 145.179 περιπτώσεις COVID και 5.302 σχετικούς θανάτους.

(Reuters)

Source