Η Ελλάδα επιδιώκει να επεκτείνει τα δυτικά σύνορα για να εξασφαλίσει την οικονομική εκμετάλλευση | Φωνή της Αμερικής

ΑΘΗΝΑ – Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο που διπλασιάζει τα χωρικά ύδατα της χώρας κατά μήκος των δυτικών συνόρων, επιτρέποντάς της να εκμεταλλευτεί ανεκμετάλλευτα ενεργειακά αποθέματα που μπορούν να ενισχύσουν την ασθένεια της. Η Ελλάδα θέλει επίσης να επεκτείνει τα σύνορά της στα ανατολικά της σύνορα, στο Αιγαίο, αλλά η γείτονά της, η Τουρκία, απορρίπτει την κίνηση, λέγοντας ότι θα προκαλούσε πόλεμο. Ωστόσο, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, που είδαν τις σχέσεις να πέφτουν επικίνδυνα τον τελευταίο χρόνο για τα ενεργειακά δικαιώματα, προετοιμάζουν μια νέα προσπάθεια σε διερευνητικές συνομιλίες για να διευθετήσουν τις διαφορές τους.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για επικύρωση από το κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς δήλωσε ότι σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας να προστατεύσει τα κυρίαρχα συμφέροντά της, καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν κλειδωμένες σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση για τα ενεργειακά και θαλάσσια δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειος.

Το νομοσχέδιο είναι το αποτέλεσμα πολυετών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, επαναπροσδιορισμού των θαλάσσιων συνόρων τους και δημιουργίας μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που επιτρέπει στην Αθήνα να εξετάσει τώρα την Ιόνια πλωτή οδό και τον βυθό που χωρίζει την Ελλάδα και την Ιταλία για έως και 19 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Ελλάδας.

Αυτό είναι διπλάσιο από πριν.

Μια παρόμοια συμφωνία επιδιώκεται επίσης με την Αλβανία, η οποία πρόσφατα συμφώνησε να παραπέμψει τη ναυτική υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης – κάτι που η Ελλάδα προσπαθεί επίσης να πείσει την Τουρκία να κάνει για να λύσει τις μακροχρόνιες διαφορές που αφορούν το Αιγαίο Η θάλασσα, μια πλωτή οδός πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά που χωρίζει τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Δεσμευμένος στην εξερεύνηση ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στον βυθό που περιβάλλει την Ελλάδα, η Αθήνα επιθυμεί από καιρό να επεκτείνει τα σύνορά της στα ανατολικά σύνορά της – μια κίνηση την οποία η Τουρκία αντιστέκεται έντονα, λέγοντας ότι τέτοια σχέδια θα εμπόδιζαν την πρόσβασή της στην Η Aegean, μετατρέποντας την υδάτινη οδό σε μια ελληνική λίμνη.

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα εδαφικά δικαιώματα στο Αιγαίο θα πυροδοτήσει πόλεμο – μια απειλή που η Ελλάδα είναι απρόθυμη να αγνοήσει, ειδικά αφού οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έφτασαν στο χείλος μιας τελικής σύγκρουσης σε αυτήν την ακριβή πλωτή οδό μόλις 20 χρόνια πριν.

Χάρτης του Αιγαίου, της Ελλάδας και της Τουρκίας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηλικιωμένων εχθρών βλέπουν εδώ και χρόνια από τότε. Όμως τον περασμένο χρόνο, κλιμακώθηκαν επικίνδυνα λόγω των έργων γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπό αμφισβήτηση ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο.

Και ενώ η Τουρκία έχει καταργήσει τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεσολαβήσει σε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, φαίνεται τώρα να επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε κρίσιμες συνομιλίες με βασικούς αξιωματούχους της ΕΕ.

Περισσότερα αναμένεται να ακολουθήσουν, καθώς η Άγκυρα, σύμφωνα με αναλυτές, φαίνεται να προσπαθεί να αναζωπυρώσει τους δεσμούς της με τη Δύση μετά την επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ για την αμυντική βιομηχανία της χώρας για την αγορά ενός ρωσικού αντι-βαλλιστικού συστήματος κατά παράβαση της δέσμευσης για συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ προειδοποιεί επίσης για κυρώσεις που μπορεί επίσης να επιβάλει τον Μάρτιο.

Ο Δημήτρης Κερίδης, Έλληνας νομοθέτης και καθηγητής διεθνών σχέσεων, εξηγεί.

Υπό αυτή την έννοια, είπε, ο Ερντογάν είναι σχεδόν προβλέψιμος για το πώς συμπεριφέρεται. Είναι σαφώς υπό πίεση και θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη, το Ισραήλ, τα αραβικά κράτη και τις ΗΠΑ, ειδικά με τον νέο πρόεδρο που έρχεται, για να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο σε όλους, κυρίως τους Ευρωπαίους, πριν από τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου που θα αποφασίσει για την τύχη αυτών των κυρώσεων.

Η Ελλάδα χαιρέτισε από καιρό την τουρκική επιστροφή σε διερευνητικές συνομιλίες. αλλά θέλει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης ημερήσιας διάταξης θεμάτων, λέει ο Τάσος Χατζηβασιλείου, κορυφαίος νομοθέτης.

Αν θέλουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο Χατζηβασιλείου, τότε πρέπει να συμφωνήσουν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών. Και αυτό, εξηγεί, δεν μπορεί να περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από ζητήματα που αφορούν την εκμετάλλευση στο Αιγαίο Πέλαγος. Οποιαδήποτε άλλα ζητήματα είναι απλώς απαράδεκτες αξιώσεις.

Παραμένει ασαφές τι θα περιλαμβάνει η οριστική ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα λένε στη VOA ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ενδέχεται να ξεκινήσουν εντός εβδομάδων.

.Source