Η Ελλάδα και η Κύπρος εντοπίζουν μολύνσεις από νέο στέλεχος COVID

Το νέο στέλεχος του Coronavirus, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, εντοπίστηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανέφεραν αξιωματούχοι των δύο Υπουργείων Υγείας.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου προχώρησε σε ειδική εξέταση δειγμάτων από άτομα που είχαν φτάσει από το Ηνωμένο Βασίλειο από την ημέρα που η χώρα ανακοίνωσε τη νέα μετάλλαξη και δύο εβδομάδες πριν από αυτό, και ποιος είχε διαγνωστεί με τον ιό.

Η εξειδικευμένη εξέταση διαπίστωσε ότι από τα 19 δείγματα που εξετάστηκαν από την περίοδο των δύο εβδομάδων, 12 από αυτά είχαν το νέο στέλεχος. Ομοίως, αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας δήλωσε την Κυριακή στο Reuters ότι τέσσερις περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί σε τέσσερις επιβάτες που έφτασαν στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Οι περιπτώσεις είναι η πρώτη από τις ταχέως μεταδιδόμενες μεταλλαγές κοραναϊού που εντοπίζονται στη χώρα.

Ενώ δεκάδες χώρες έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα δέχεται πτήσεις από τη χώρα, αλλά οι επιβάτες πρέπει να παρέχουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR, το οποίο διενεργήθηκε εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη και να πραγματοποιήσουν ένα άλλο γρήγορο τεστ κατά την άφιξη. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν άλλη δοκιμή PCR για έξοδο από την καραντίνα.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο δοκιμάζονται επίσης κατά την άφιξη και μετά μεταφέρονται σε τοπικά ξενοδοχεία, όπου θα πρέπει να καραντίνα για επτά ημέρες. Την τελευταία ημέρα, λαμβάνουν ένα άλλο τεστ COVID και εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τους επιτρέπεται να φύγουν, αλλά απαιτείται επίσης να παραμείνουν σε απομόνωση για άλλες τρεις ημέρες.

Μια μελέτη από το Imperial College διαπίστωσε ότι η νέα παραλλαγή COVID είναι πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα πριν από ένα χρόνο, καθώς αυξάνει τον αριθμό αναπαραγωγής ή R κατά 0,4 έως 0,7.

Source