Η Ελλάδα καλεί την κυβέρνηση της Λιβύης να ακυρώσει τη θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τη Λιβύη να ακυρώσει μια θαλάσσια συμφωνία του 2019 με την Τουρκία.

«Η ακύρωση παράνομων εγγράφων είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη την Τρίτη, δήλωσε ο Έλληνας Δημοσιογράφος.

Η Άγκυρα και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη (GNA), η οποία υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία εναντίον του Εθνικού Στρατού του Λίβυ του Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και τη ναυτική συμφωνία τον Νοέμβριο του 2019

Η συμφωνία που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, αγνοεί τα χωρικά ύδατα γύρω από το διαιρεμένο νησί της Κύπρου και ορισμένα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, που επιδιώκουν να κατασκευάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε αυτά τα ύδατα, έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν επίσης τη συμφωνία.

Προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας, όλα τα ξένα στρατεύματα θα πρέπει επίσης να αποσυρθούν αμέσως και εντελώς από τη Λιβύη, δήλωσε ο Μητσοτάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Νμπίμπα, δήλωσε ο Έλληνας Δημοσιογράφος.

Αφού το GNA ζήτησε βοήθεια βάσει του συμφώνου άμυνας, η Τουρκία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο. Η Άγκυρα έχει επίσης αναπτύξει συριακούς μισθοφόρους στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με αναφορές των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν περίπου δέκα ξένες βάσεις στο έδαφος της Λιβύης και χιλιάδες στρατιωτικοί και μισθοφόροι που αποστέλλονται από την Τουρκία, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Source