«Η Ελλάδα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της ΕΕ και όχι των περιφερειακών χωρών» στην Ανατολική Μεσόγειο »- BRTK

Ο Πρόεδρος του Μεσογειακού Περιφερειακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Μπεχρούζ Τζάφαρ, είναι δικαιολογημένος να συνάψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, να επιστρέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία, είπε.

Ο Behruz Cafer, επικεφαλής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Έρευνας της Μεσογείου, δήλωσε ότι η συνεργασία που δημιουργήθηκε στην περιοχή έχει μετατραπεί σε εργαλεία που λειτουργούν υπέρ της ΕΕ σήμερα.

Εκφράζοντας ότι για να κατανοήσουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας στη Λιβύη, θα πρέπει να κοιτάξουμε την πορεία της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης, η οποία ιδρύθηκε πριν από 26 χρόνια. “Μου θύμισε το όνομα.

Ο Jafar επεσήμανε ότι ως αποτέλεσμα της υποστήριξης της ΕΕ στις πολιτικές της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (GASC), το όνομα Union for the Mediterranean έχει μετατραπεί σε “Ένωση για την Ευρώπη” στην τρέχουσα κατάσταση.

«Το τελευταίο παράδειγμα της Λιβύης της Τρίπολης που επισκέπτεται τον Έλληνα πρωθυπουργό« Αν θέλετε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την ΕΕ, ακυρώστε τη συμφωνία σας με την Τουρκία »ήταν η απειλή. Τώρα πρέπει να αναρωτηθούμε σε ποιο βαθμό η ΕΕ εκπληρώνει τις ευθύνες της απέναντι σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Επειδή είναι απλή αλήθεια ότι δεν μοιράζεται την ειρήνη και την ευημερία που έχει επιτύχει με κανέναν. “

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανατολική μεσογειακή πολιτική της Ελλάδας, η Τουρκία στοχεύει να φυλακίσει μια περιοχή που χτυπά τον Τζάφερ, «Αθήνα, αγνοώντας τα συμφέροντα της χώρας τους λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της ΕΕ. Πράγματι, ορισμένα κόμματα στην ανατολική Μεσόγειο περίπλοκες εξισώσεις δεν θέλουν η Τουρκία να συμπεριληφθεί στην ενεργειακή κυκλοφορία στην περιοχή. Δικαίως η Τουρκία αναζητά εναλλακτικές λύσεις, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με την αποκλειστική οικονομική ζώνη σύμφωνα με τα όρια τον Νοέμβριο του 2019 υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τον Περιορισμό της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας. ” βρήκε την αξιολόγηση.

“Η δίκαιη επένδυση είναι σημαντική για τη Λιβύη”

Ο Jafar, ο οποίος προτιμά να διαπραγματευτεί την Ελλάδα αντί της Τουρκίας στη Λιβύη, σημειώνοντας τη σημασία μιας δίκαιης επένδυσης, η κατασκευή στη χώρα, έκανε την υποδομή και την ενέργεια, δήλωσε ότι οι τουρκικές επενδύσεις ανήλθαν σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Η Λιβύη προς την Τουρκία, μπορεί να θεωρηθεί ως μια σημαντική πηγή ενέργειας που εκφράζει τον Jafar, 100 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι είναι στην Ανατολή κάποια συνεργασία που έχει προγραμματιστεί στις χώρες της Μεσογείου που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο, είπε τη νέα συμφωνία.

Ο Jafar δήλωσε ότι το έργο EastMed Pipeline Project, το οποίο υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ, Νότιας Κύπρου και Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2020 και προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της περιοχής, είναι ένα παράδειγμα.

“Η συμμαχία Τουρκίας-Λιβύης έχει τη φύση της απάντησης σε αυτήν τη συμφωνία. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ, που κυριαρχούν στην περιοχή, δεν θα μειώσουν την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της GASC κατά της Άγκυρας. Ωστόσο, από αυτό το γεγονός, καθώς και από μια περιφερειακή συμμαχία με την Τουρκία χωρίς τη δημιουργία αποθεμάτων υδρογονανθράκων, δεν πιστεύω ότι μπορεί να ωφεληθεί κανείς.

Jafar, αμέσως μετά τη συμφιλίωση της κυβέρνησης Ελλάδας-Τουρκίας στη Λιβύη, ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα υπενθύμισε ότι απελάθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 λόγω αυτής της συμφωνίας.

Η προσπάθεια της Αθήνας προς την Τρίπολη απέτυχε

Στο παρελθόν υπηρετούσε ως Πρέσβης στην Αθήνα, ο Λιβύος Mohammed al-Negative μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για δήλωση κατά του μνημονίου συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Ελλάδα με την αιτιολογία ότι απέρριψε το αίτημα της Αθήνας “ανεπιθύμητο άτομο “δηλώθηκε ότι είχε αποβληθεί από τη χώρα.

Ο Μένφι εξελέγη Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη υπό την ηγεσία του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο.

Η διοίκηση της Αθήνας, από την άλλη πλευρά, άρχισε να λαμβάνει μέτρα για «διόρθωση και ομαλοποίηση των σχέσεων» με την κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μικοτάκης, για την αποκατάσταση των σχέσεων στις 6 Απριλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης που διοργανώθηκε στην Τρίπολη, η Λιβύη και η Τουρκία συμφιλίωσης υπέγραψαν το πλαίσιο των δικαιωμάτων της Ανατολής στο μεσογειακό μνημόνιο, “η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είχε νομική ισχύ παρά υποστηρίζοντας, ισχυρίστηκε ότι αυτά τα έγγραφα πρέπει να ακυρωθούν.

Ο Μικοτάκης η πρωτοβουλία της Λιβυκής κυβέρνησης πριν δεν βρει τα χρήματα, η Λιβύη εξελέγη πρωθυπουργός τόνισε ότι ο νέος Abdulhamid Dibeyb στην επίσκεψή του στην Τουρκία στις 10 Απριλίου στο μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου, Μένφη ντε Μικοτάκης, ο οποίος πήγε στην Αθήνα στις 14 Απριλίου μετά από πρόσκληση των ελληνικών αρχών, δήλωσε σαφώς ότι δεν ήταν δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο Μένφι δήλωσε, “Σύμφωνα με τη συμφωνία της Γενεύης, δεν είναι δυνατόν για το Προεδρικό Συμβούλιο να συνάψει διεθνή συμφωνία, υπό την εξουσία της κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης.”

BRT / AA

Source