«Η ελληνική πλευρά απέρριψε όλες τις λύσεις για την Κύπρο»

Μέσα από περισσότερες από πέντε δεκαετίες συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, η ελληνική πλευρά απέρριψε όλες τις προτάσεις λύσης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή.

«Σε αυτά τα 53 χρόνια, η Τουρκία και η ΤΔΒΚ [Turkish Republic of Northern Cyprus] ήταν σε εξαιρετικά εποικοδομητική προσέγγιση και έδειξαν καλή πρόθεση, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τουρκοκύπριους και τον υποστηρικτή της, Ελλάδα απέρριψε όλες τις προσφορές λύσης είτε σε δημοψήφισμα είτε στο τραπέζι », δήλωσε ο Μέβλουτ Καβούσογλου κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του TRNC Tahsin Ertugruloglu στη Λευκόζα.

Ο Κάβουσογλου είπε ότι στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων οι Ελληνοκύπριοι ανταμείφθηκαν, ενώ οι Τουρκοκύπριοι τιμωρήθηκαν.

«Δεν έχουμε πλέον ανοχή για αυτό. Ως εκ τούτου, προτείνουμε μια λύση δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας », είπε.

Ο Κάβουσογλου, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη εργασίας στην ΤΔΒΚ, δήλωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται πριν από μια άτυπη συνάντηση 5 1 για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη αυτό το μήνα. Η κοινή στάση της Άγκυρας και της Λευκάδας θα αποφασιστεί κατά την επίσκεψή του, δήλωσε.

Είπε ότι η τελευταία συνάντηση πριν πάει στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα και στη συνέχεια σκοπεύουν να πάνε μαζί στην Ελβετία.

«Εάν υπάρχει κοινό έδαφος, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν με νέες παραμέτρους», δήλωσε ο Κάβουσογλου, προσθέτοντας ότι οι υπάρχουσες παράμετροι, όπως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν ωφέλησαν και δεν θα ωφελήσουν τη διαδικασία.

– Κατάσταση παρατηρητή για την ΤΔΒΚ στο Τουρκικό Συμβούλιο

Είπε ότι αξιολόγησαν με τις αντίστοιχες διμερείς σχέσεις του και ιδίως τις διπλωματικές αποστολές και δραστηριότητες της ΤΔΒΚ στο εξωτερικό.

Υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει συμπεριλάβει τις αποστολές της στο εξωτερικό στην εκστρατεία εμβολιασμού και είπε: «Συμπεριλάβαμε τους αγαπητούς μας φίλους που εργάζονταν σε αποστολές TRNC σε αυτήν την εκστρατεία».

«Η ΤΔΒΚ έχει διαφορετικό καθεστώς σε ορισμένους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι η αίτηση για καθεστώς παρατηρητή στο Τουρκικό Συμβούλιο ήταν μεταξύ των θεμάτων της συνάντησής τους.

Το συμβούλιο ιδρύθηκε το 2009 ως διακυβερνητικός οργανισμός με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της ολοκληρωμένης συνεργασίας μεταξύ τουρκικών ομιλούμενων κρατών.

Αποτελείται από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν ως χώρες μέλη, και την Ουγγαρία ως κράτος παρατηρητή.

Μετά τη συνάντηση, ο Cavusoglu είπε στο Twitter: «Αξιολόγησε τις πρόσφατες εξελίξεις στο #Cyprus και το #EasternMediterranean w / FM @ TahsinErturulo1 του #TRNC.»

Είπε ότι συζητήθηκαν και προστέθηκαν οι προετοιμασίες για την επερχόμενη συνάντηση: «Θα συνεχίσουμε πάντα να υπερασπίζουμε την εθνική μας αιτία για την Κύπρο και να συνεργαστούμε με βάση δύο κρατικές λύσεις».

– Τα σχόλια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών χτύπησαν

Από την πλευρά του, ο Ερτουγκρουλόγλου συγχαίρει και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την επίσημη στάση και τις σωστές απόψεις που έδειξε έναντι των «απρόσεκτων, χαλασμένων και επιθετικών» παρατηρήσεων του υπουργού Εξωτερικών του Νίκου Ντέντια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα την Πέμπτη.

Είπε ότι η συζήτηση και η στάση του Έλληνα υπουργού που «απειλούσε την πατρίδα μας» με την κάρτα της ΕΕ «αποδεικνύει πόσο σωστή και σωστή είναι η στάση μας για το γιατί η ΕΕ δεν πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι στη συνεδρίαση των 5 Ηνωμένων Εθνών» που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου.

«Όπως φαίνεται, η ΕΕ δεν είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική ένωση που μπορεί να συμβάλει θετικά στο ζήτημα, αντίθετα, είναι μια ένωση εναντίον μας με την τρέχουσα δομή των μελών της και δεν υπάρχει θέση για αυτήν στο τραπέζι, »Είπε ο Ερτουγκρουλόγλου.

Είπε ότι η μόνη ατζέντα της επερχόμενης συνάντησης ήταν να αποκαλυφθεί εάν υπάρχει ένας κοινός λόγος στον οποίο τα μέρη μπορούν να διαπραγματευτούν στο μέλλον.

Είπε ότι εάν υπάρχει έδαφος για διακρατική διαδικασία, θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης με πιθανότητα επιτυχίας.

“Αν δεν υπάρχει, αυτό θα εξηγηθεί με σαφήνεια και ειλικρίνεια και καθώς 53 χρόνια έχουν περάσει μάταια, θα αποφευχθούν άλλα 50-100 χρόνια για τίποτα”, είπε, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια κατάσταση θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία .

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει, είπε, εάν θα συνεχίσει τις διακρίσεις εις βάρος του τουρκοκυπριακού λαού ή όχι.

Για να δημιουργηθεί μια «νόμιμη Κύπρος» εκεί, είπε ο Ερτουγκρουλόγλου, πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτό ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστές Κύπρος.

«Εάν υπάρχουν δύο χωριστές Κύπρος, μία νόμιμη Κύπρος μπορεί να είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε.

– Κυπριακό

Το νησί της Κύπρου χωρίζεται από το 1974, όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολούθησε βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυητική δύναμη.

Έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία εντός και εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983.

Το 2004, ένα σχέδιο που πρότεινε ο τότε επικεφαλής του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του ζητήματος έγινε αποδεκτό από τους Τουρκοκύπριους, αλλά απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους σε δίδυμα δημοψηφίσματα.

Ενώ η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση υποστηρίζουν μια ομοσπονδία για την Κύπρο, η Τουρκία και η ΤΔΒΚ επιμένουν σε μια λύση δύο κρατών που αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες του νησιού.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές αξιώσεις τους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Πέρυσι, η Άγκυρα έστειλε πολλά γεωτρητικά πλοία για να εξερευνήσει την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή καθώς και εκείνα της ΤΔΒΚ.

Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Source