Η ελληνική πλευρά πιέζει για ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό

Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνέχισαν τη Δευτέρα να πιέζουν για ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, αν και η θέση αυτή δεν απέδωσε τίποτα σε προσπάθειες μισού αιώνα.

Σε κοινή δήλωση μετά από συνάντηση στη νότια Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν σε μια άτυπη συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο που περιλαμβάνει τα δύο μέρη στο νησί, τις τρεις εγγυητικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν οποιαδήποτε λύση που δεν βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της Αθήνας στην Κύπρο είναι να βρει μια λειτουργική λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές του νησιού και υποστήριξε ότι η επιμονή της τουρκικής πλευράς για μια λύση δύο κρατών απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επανένωση του νησιού πρέπει να περιλαμβάνει το τέλος του «ξεπερασμένου» συστήματος εγγυήσεων και ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο που είχαν αναπτυχθεί εκεί για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους από την εθνοτική βία.

Ενώ η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση υποστηρίζουν μια ομοσπονδία για την Κύπρο, η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) επιμένουν σε μια λύση δύο κρατών που αντανακλά τις πραγματικότητες του νησιού.

Απαιτούνται διαπραγματεύσεις που βασίζονται στην κυριαρχία της ισότητας για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα Λευκωσία (Λευκωσία) με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ.

Ο Τατάρ, ένας σκληρός υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών για το Κυπριακό, εξελέγη πρόεδρος της ΤΔΒΚ τον Οκτώβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραάμπ προέτρεψε την ευελιξία και τον συμβιβασμό, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στο έπακρο από τη νέα προσπάθεια του ΟΗΕ για επανεκκίνηση των κυπριακών συνομιλιών. Υποσχέθηκε υποστήριξη για να βοηθήσει να «σπάσει το λογότυπο» που έχει εμποδίσει μια ειρηνευτική συμφωνία για σχεδόν μισό αιώνα, πυροδότησε εντάσεις για υπεράκτια ενεργειακά αποθέματα και επιβάρυνε τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να συγκαλέσει συνάντηση τον επόμενο μήνα που θα συγκεντρώσει αντίπαλους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καθώς και τους εγγυητές της Κύπρου – Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία – για να μετρήσει τις πιθανότητες επανάληψης των συνομιλιών.

Η τουρκική αντιπολίτευση χτυπάει τον Μητσοτάκη

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στη δήλωση του Μιτσοτάκη και του Αναστασιάδη ήρθε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας του Κόμματος της αντιπολίτευσης (IP) στο Τουρκικό Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της IP Meral Akşener καταδίκασε τις παρατηρήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και είπε: «Αν και δεν θα μπορούσατε ποτέ να το αποδεχτείτε, η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος. Πρέπει να γνωρίζετε τη θέση σας».

Επίσης, επέκρινε τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι «ο στρατηγικός μας στόχος είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στο νησί» και είπε ότι ήταν το τελευταίο παράδειγμα ενός λόγου που χρησιμοποιείται πάντα από λαϊκιστές Έλληνες πολιτικούς.

“Δεν υπάρχει Τουρκική κατοχή στην Κύπρο, αλλά υπάρχει Τουρκική παρουσία. Κρατήστε το στο μυαλό σας”, είπε, προτρέποντας τον Μητσοτάκη να διατηρήσει την εστίασή του στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του.

Το νησί της Κύπρου, με συνολικό πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου, έχει χωριστεί από το 1974 όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας από το νησί ακολούθησε βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυητική δύναμη. Έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία εντός και εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών.

Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983. Επί του παρόντος, η ΤΔΒΚ έχει πληθυσμό σχεδόν 400.000 ανθρώπων. Παρόλο που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία, είναι ένα πρότυπο κράτος όσον αφορά τη δημοκρατία και την ελευθερία του. Μια έκθεση του Freedom House του 2016 χαρακτήρισε το έθνος «ελεύθερο» όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

Η Τουρκία, ως εγγυητικό κράτος της ΤΔΒΚ, διεξάγει επί του παρόντος δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην περιοχή. Η Άγκυρα αμφισβήτησε με συνέπεια τις μονομερείς γεωτρήσεις της Ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η ΤΔΒΚ έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

.Source