Η Ελληνική Τράπεζα βλέπει το 2020 κέρδος μετά από φόρο 50,5 εκατ. Ευρώ

Ελληνική Τράπεζα έχει δημοσιεύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας μια σταθερή βάση για το επόμενο έτος, παρά τα μειωμένα κέρδη και τα συνολικά καθαρά έσοδα λόγω της πανδημίας Covid-19 και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη οικονομία.

Η τράπεζα παρουσίασε συνολικό καθαρό εισόδημα 391,3 εκατ. Ευρώ, αντανακλώντας πτώση 3 τοις εκατό από έτος σε έτος, καθώς και κέρδη μετά από φόρο 50,5 εκατ. Ευρώ, πτώση 53% από την προηγούμενη χρήση. Και τα δύο αυτά στοιχεία αντικατοπτρίζουν την επίδραση της πανδημίας, καθώς και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην οικονομία ως μέρος της ανταπόκρισης της κυβέρνησης στο στόχο της να περιορίσει τυχόν ολέθριες συνέπειες στη δημόσια υγεία.

«Σε μια δύσκολη χρονιά και ένα δύσκολο περιβάλλον που προκύπτει από την πανδημία, η ελληνική τράπεζα έδειξε υποδειγματική ανθεκτικότητα. Φέτος υπήρξε μια πραγματική δοκιμασία άγχους για σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις σε όλες τις βιομηχανίες και τομείς σε όλο τον κόσμο », δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Φίβος Στασόπουλος.

«Παραμείναμε επικεντρωμένοι στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πελάτες μας. Συνεχίζουμε να επαναξιολογούμε την αγορά και τις δικές μας υπηρεσίες, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορούμε. Είναι σημαντικό ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τους βιώσιμους πελάτες μας και να συνεχίζουμε να βοηθούμε τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας μας », πρόσθεσε ο Στασόπουλος.

Ο Ερχόμενος Hellenic Bank CFO Lars Kramer εξήγησε ότι η μείωση του μη εξυπηρετούμενου ανοίγματος της τράπεζας (NPE) έχει μειωθεί με οργανικό τρόπο κατά την προηγούμενη χρήση.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την απουσία σημαντικής συμφωνίας για την απομάκρυνση της έκθεσης χωρίς απόδοση το 2020, καταφέραμε να τις μειώσουμε κατά περίπου 40%», δήλωσε ο Kramer.

Το ακριβές ποσοστό ανέρχεται σε 41% μείωση των NPE κατά την προηγούμενη χρήση, με το καθαρό ποσό να μειώνεται στο 2,8% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτή η περιοχή διαχειρίζεται ενεργά και εργαζόμαστε σκληρά για τη βελτίωσή της», πρόσθεσε ο Kramer.

Η τράπεζα άγγιξε επίσης τον ξενοδοχειακό τομέα και το βιομηχανία φιλοξενίας γενικά.

«Η εταιρεία έχει έκθεση 433 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των δραστηριοτήτων στέγασης και εστίασης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Κινδύνου Τζόζεφ Αντωνίου.

«Ενθαρρύνουμε, αλλά διατηρούμε μια επιφυλακτική στάση μέχρι να έρθουν περισσότερες πληροφορίες», πρόσθεσε ο Antoniou.

Ο γενικός διευθυντής Phivos Stasopoulos εξήγησε ότι αυτός ο τομέας έχει βιώσει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από την πανδημία, όχι μόνο σε σχέση με την ίδια την τράπεζα, αλλά γενικά.

«Απλά πηγαίνοντας από την κοινή λογική και χωρίς να χρειαστούν συγκεκριμένα στοιχεία για να επανέλθουμε, ο τομέας της φιλοξενίας έχει πληγεί πολύ σκληρά. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις. Πέρα από αυτό, επηρεάστηκαν επίσης όλοι οι πελάτες λιανικής που απασχολούνται σε αυτόν τον κλάδο. Έτσι, τόσο οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όσο και οι άνθρωποι που εργάζονται γι ‘αυτούς έχουν νιώσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις επακόλουθες κλειδαριές », δήλωσε ο Στασόπουλος.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την προσέγγιση της τράπεζας, ο Antoniou εξήγησε ότι αυτοί οι πελάτες έχουν αναταξινομηθεί αναλόγως, έτσι ώστε η τράπεζα να κάνει ελιγμούς με πιο συνετό τρόπο στο πώς εφαρμόζει τις πρακτικές παροχής.

Όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας και του πρόσφατου προβλήματος με εμβολιασμούς, ο Επικεφαλής Οικονομικής Έρευνας Ανδρέας Ασιώτης αρνήθηκε να επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στο θέμα.

«Πρέπει να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Ο χειρισμός της πανδημίας στην Κύπρο ήταν καλύτερος από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του κατά κεφαλήν ποσοστού εμβολιασμού. Δεν νομίζω ότι τα πρόσφατα προβλήματα με την πύλη θα επηρεάσουν τη μακροοικονομική εικόνα. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ειδικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού και πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς », σημείωσε ο Ασιώτης.

Ο Στασόπουλος παρείχε επίσης ενημέρωση σχετικά με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας, καθώς και την έξοδο της CFO Lars Kramer από την Ελληνική Τράπεζα.

«Όσον αφορά τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλό μας, επιλέξαμε τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισής του, η οποία είναι υποχρεωτική απαίτηση όπως γνωρίζετε. Σύντομα θα τον έχουμε μαζί μας για την ανάληψη των καθηκόντων του », είπε ο Στασόπουλος.

«Όσον αφορά την αναχώρηση του Lars και την αντικατάστασή του, η διαδικασία έχει ξεκινήσει και είναι σχεδόν ολοκληρωμένη. Θα πρέπει να έχουμε ανακοινώσεις για αυτό το ζήτημα μέσα στις επόμενες ημέρες », πρόσθεσε.

Source