Η εμπορική συμφωνία Brexit που δημοσιεύθηκε καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά τον τερματισμό των «άσχημων» διαχωρισμών

Η Βρετανία το Σάββατο δημοσίευσε το κείμενο της στενής εμπορικής της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις πέντε ημέρες πριν αποχωρήσει από έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς συνασπισμούς στον κόσμο στην πιο σημαντική παγκόσμια μετατόπισή του μετά την απώλεια αυτοκρατορίας.

Το κείμενο περιλαμβάνει εμπορικό έγγραφο 1.246 σελίδων, καθώς και συμφωνίες για την πυρηνική ενέργεια, την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, την πολιτική πυρηνική ενέργεια και μια σειρά κοινών δηλώσεων.

Το «Σχέδιο Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου» σημαίνει ότι από τις 2300 GMT στις 31 Δεκεμβρίου, όταν η Βρετανία εγκαταλείψει τελικά την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα υπάρχουν δασμοί ή ποσοστώσεις για την κυκλοφορία εμπορευμάτων καταγωγής και των δύο τόπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έθεσε τη συμφωνία ως την τελική εφαρμογή της βούλησης του βρετανικού λαού που ψήφισε το 52-48% για το Brexit σε δημοψήφισμα του 2016, ενώ οι ηγέτες της Ευρώπης δήλωσαν ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω το Brexit.

Ο Μάικλ Γκόβε, ανώτερος Βρετανός υπουργός που έκανε εκστρατεία μαζί με τον Τζόνσον για να αποχωρήσει από την ΕΕ, είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στη Βρετανία να θέσει μερικά από τα τμήματα της σχεδόν πενταετούς κρίσης του Brexit.

«Οι φιλίες έχουν τεταμένες, οι οικογένειες διχασμένες και η πολιτική μας ήταν ασταθής και, μερικές φορές, άσχημη», έγραψε ο Gove στους The Times. «Μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο πρότυπο φιλικής συνεργασίας με την ΕΕ, μια ειδική σχέση αν θέλετε, μεταξύ κυρίαρχων ίσων», δήλωσε ο Γκόβε.

Το δημοψήφισμα του Brexit εξέθεσε ένα Ηνωμένο Βασίλειο διχασμένο πολύ περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τροφοδότησε την ψυχή αναζήτηση για τα πάντα, από την απόσχιση και τη μετανάστευση στον καπιταλισμό, την αυτοκρατορία και τη σύγχρονη βρετανικότητα.

Τέτοιες συλλογές εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το Brexit άφησαν τους συμμάχους μπερδεμένους από μια χώρα, την Νο. 6 οικονομία στον κόσμο και έναν πυλώνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που για δεκαετίες χαρακτηρίστηκε ως ένας βέβαιος πυλώνας της δυτικής οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ BREXIT

Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε μια εμπορική συμφωνία την παραμονή των Χριστουγέννων που αναγνωρίζει ρητά ότι το εμπόριο και οι επενδύσεις απαιτούν όρους για «ίσους όρους ανταγωνισμού για ανοιχτό και θεμιτό ανταγωνισμό».

Εάν, ωστόσο, υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις» στους κανόνες μεταξύ των δύο πλευρών, τότε μπορούν να «εξισορροπήσουν» τη συμφωνία.

Κάθε πλευρά θα έχει έναν ανεξάρτητο κριτή ελέγχου επιδοτήσεων, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές ποιο όργανο θα το έκανε αυτό στη Βρετανία, το οποίο είχε επιμείνει να είναι ελεύθερο από οποιαδήποτε δικαιοδοσία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν έως και το 80% της οικονομίας της Βρετανίας, οι δύο πλευρές δεσμεύονται απλώς «να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ τους».

Όσον αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα, ο Τζόνσον συμφώνησε σε μια περίοδο 5-1 / 2 ετών για να εισαγάγει νέους κανόνες σχετικά με το τι μπορούν να αλιεύσουν τα σκάφη της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα, μετά τις οποίες θα γίνονται ετήσιες διαβουλεύσεις για τα αλιεύματα της ΕΕ.

Η Βρετανία δεν θα συμμετέχει πλέον σε οργανισμούς ανταλλαγής ασφάλειας και βάσεις δεδομένων όπως η Europol, η Eurojust και το SIS-II, αν και θα υπάρξει κάποια συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών επιβατών και DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων και δεδομένων ταξινόμησης οχημάτων.

Το κείμενο περιλαμβάνει πολλά λεπτομερή παραρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων προέλευσης, των ψαριών, του εμπορίου οίνου, των φαρμάκων, των χημικών και της συνεργασίας δεδομένων ασφαλείας.

Τα κράτη της ΕΕ εργάζονται τώρα για την εφαρμογή της συμφωνίας έως την 1η Ιανουαρίου μέσω μιας ταχείας διαδικασίας γνωστής ως «προσωρινή εφαρμογή».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στη δημοσίευση της συνθήκης ότι η ταχεία προσέγγιση θα ισχύει μόνο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – που αναμένεται τις πρώτες εβδομάδες του 2021 – εξακολουθεί να απαιτείται για την μόνιμη εφαρμογή της.

Για το κείμενο της πρόχειρης συμφωνίας κάντε κλικ εδώ.

(Reuters)

Εικόνα: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου για το αποτέλεσμα της Μπρέξι διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο, Βρετανία 24 Δεκεμβρίου 2020. Paul Grover / Pool μέσω του REUTERS

Source