Η ενότητα της ΕΕ καταρρέει καθώς η Δανία κατηγορεί τις Βρυξέλλες για παραβίαση της «προϋπόθεσης ένταξης» | Κόσμος | Νέα

Η ΕΕ πυροδότησε θυμό τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία για την πολιτική της, την οποία οι πολιτικοί στις σκανδιναβικές χώρες φαίνεται να προτίθενται να πολεμήσουν. Η Στοκχόλμη προέτρεψε επτά άλλα κράτη μέλη εκτός των Δανών να προσχωρήσουν στην επιστολή της προς την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ που αντιτίθεται στην οδηγία. Παρόλο που η οδηγία δεν επιβάλλει ένα σύνολο ελάχιστων μισθών, απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη να θεσπίσουν διαδικασίες για «επαρκείς» ελάχιστους μισθούς. Αλλά σε χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία, προτιμάται εδώ και πολύ καιρό ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης είπε ότι η πρόθεση της ΕΕ να σταθμίσει ένα πλαίσιο ελάχιστων μισθών σε ολόκληρο το μπλοκ μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό, τι η Δανία είναι πρόθυμη να καταπιεί.

Στην πραγματικότητα, ένα μέλος της κυβέρνησης της Δανίας είπε ότι αυτή η οδηγία παραβιάζει τους όρους μιας συμφωνίας που συνήφθη στη δεκαετία του 1970 μεταξύ της χώρας και της ΕΕ.

Ο υπουργός Απασχόλησης της Δανίας Peter Hummelgaard Thomsen είπε ότι η κυριαρχία έναντι των νόμων για την αγορά εργασίας ήταν πάντα προϋπόθεση για ένταξη της Δανίας στην ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι οι δανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να προσχωρήσουν στην ΕΕ με βάση την υπόθεση «ότι η παράδοση εξουσίας στην ΕΕ δεν θα έθετε σε κίνδυνο το μοντέλο της αγοράς εργασίας της Δανίας»

Ο κ. Hummelgaard Thomsen είπε ότι η επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τους ελάχιστους μισθούς έχει προκαλέσει «απογοήτευση και ανησυχία» στη Δανία, καθώς η χώρα ξυπνά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέμβουν σε κάτι πολύ, πολύ ιερό για εμάς. “

Πρόσθεσε ότι η Δανία είναι έτοιμη να πολεμήσει την ΕΕ για να διατηρήσει αυτήν την ανεξαρτησία.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον περασμένο μήνα, είπε ότι το τρέχον σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι “γιατί οι υπάλληλοι της McDonald’s στη Δανία μπορούν να κερδίσουν 22 $.”

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «οι πολιτικοί κρατούν τα μακριά, λιπαρά δάχτυλά τους στον εαυτό τους όταν πρόκειται για συνθήκες στην αγορά εργασίας», είπε.

Ο Valdis Dombrovskis, βασική προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπερασπίστηκε την οδηγία για τους κατώτατους μισθούς του μπλοκ.

Είπε πρόσφατα: «Οι ελάχιστοι μισθοί λειτουργούν και είναι καιρός να καταβληθεί η εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η ΕΕ χωρίστηκε καθώς η Δανία και η Σουηδία εξαγριώθηκαν από την πολιτική των Βρυξελλών

Ο Κρίστιν Άλσος, ερευνητής στο ερευνητικό ίδρυμα του Όσλο FAFO., Δήλωσε τον Ιανουάριο: «Υπάρχει ευρεία συμφωνία στην κυβέρνηση, μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων ότι αυτό είναι ανεπιθύμητο και ότι η ΕΕ στερείται αρμοδιότητας σε αυτόν τον τομέα».

Ωστόσο, άλλοι εμπειρογνώμονες έχουν υποστηρίξει την πρόταση.

Ο Σουηδός καθηγητής Lars Magnusson είπε: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για να έχουμε μια πιο απολαυστική προοπτική και όχι μόνο να φωνάζουμε όχι μόλις εμφανιστεί αυτό το ζήτημα».

Η Δανία προσχώρησε στην ΕΕ (τότε γνωστή ως Ευρωπαϊκές Κοινότητες) το 1973 μαζί με την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο – η Δανία και η Ιρλανδία συνδέθηκαν τόσο οικονομικά με το Ηνωμένο Βασίλειο που θεώρησαν απαραίτητο να ενταχθούν στο μπλοκ εάν το Ηνωμένο Βασίλειο προσχώρησε.

Source