Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας το 2021: Δεκατέσσερα πρακτικά καθήκοντα

Στην ευρεία ετήσια διάσκεψή του για τα μέσα ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένει από τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του να οικοδομήσουν καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία και να συνεργαστούν περαιτέρω για την επίλυση ορισμένων πιεζομένων περιφερειακών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν υποχωρήσει προς τα κάτω, πολλά θέματα εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία χτυπά, επί του παρόντος, με δυτικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις. Η Ρωσία έχει επίσης εντείνει την αντιπαράθεση με δυτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις για πολλά από αυτά τα θέματα.

«Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ έχουν γίνει όμηροι της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη μου, είναι κακό για αυτούς, αλλά είναι η επιλογή τους, αφήστε τους να κάνουν ό, τι θέλουν. Πιστεύουμε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα τακτοποιήσει τα πράγματα λόγω της εμπειρίας του στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική και ελπίζουμε ότι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, αν όχι όλα τότε τουλάχιστον μερικά από αυτά, θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης διοίκησης », δήλωσε ο Πούτιν. στην ετήσια συνέντευξη τύπου του.

Για παράδειγμα, μιλώντας για τη νέα κούρσα όπλων, ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι αυτός ο αγώνας συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα – από τότε που οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη ABM το 2002. Η μόνη συμφωνία ελέγχου όπλων που εξακολουθεί να ισχύει είναι η Νέα Ξεκινήστε τη Συνθήκη, και ακόμη και αυτό, σύμφωνα με τον Πούτιν, θα λήξει τον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο, η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο σχετικά με αυτό το θέμα με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τα άλλα θέματα των διεθνών σχέσεων επικεντρώθηκαν στη Λευκορωσία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Μολδαβία και το Κιργιστάν. Αναφερόμενος στα βήματα της ηγεσίας της Ουκρανίας για την επίλυση της σύγκρουσης στο Ντόναμπ, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς τον Ντόναμπ. Όσο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Πούτιν είπε ότι η κατάσταση εκεί δεν ξέσπασε ως αποτέλεσμα εξωτερικής παρέμβασης.

Αναφερόμενος σε παρεμβολές μεταξύ τους, ο Πούτιν επεσήμανε ρητά στα σχόλιά του στο συνέδριο που παρακολούθησαν τόσο τοπικοί όσο και ξένοι δημοσιογράφοι ότι Ρώσοι χάκερ δεν βοήθησαν την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και ότι δεν παρενέβησαν στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ.

«Οι Ρώσοι χάκερ δεν βοήθησαν τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να εκλεγεί και δεν παρενέβη σε εσωτερικές υποθέσεις αυτού του μεγάλου έθνους. Αυτό είναι απλώς φήμη που στοχεύει να χαλάσει τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και να αρνηθεί την αναγνώριση της νομιμότητας του κατεστημένου προέδρου των ΗΠΑ για εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ », είπε.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία γνωρίζει ότι θα υπάρξουν προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές για την Κρατική Δούμα το 2021 από έξω, αλλά είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει. «Φυσικά, θα υπάρξουν προσπάθειες παρέμβασης. ενεργούν πάντα με αυτόν τον τρόπο, και όχι μόνο στις εκλογές μας, αλλά σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για παγκόσμια πολιτική, τόσο όσον αφορά τις βάσεις σε όλο τον κόσμο όσο και τις παρεμβολές σε όλο τον κόσμο. Το ξέρουμε αυτό και ετοιμαζόμαστε για αυτό », είπε ο Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διήρκεσε περίπου τέσσερις και μισές ώρες, και είχε σκοπό να ολοκληρώσει ή να συνοψίσει δραστηριότητες του έτους, ο Πούτιν συζήτησε επίσης εκτενώς διάφορα σημαντικά ζητήματα εσωτερικά και εξωτερικά, ιδιαίτερα την οικονομία και την υγεία που είναι κεντρική για τους Ρώσους. Μερικά από τα εσωτερικά ζητήματα συζητούνται ως εξής.

Πανδημία και εμβόλιο κορανοϊού

Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση με τον κοραναϊό, ο Πούτιν υπενθύμισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται εντός της Ρωσίας, οι οποίες κάλεσαν την παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ενώ η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη στον αγώνα για εμβόλιο, ο Πούτιν είπε ότι η συνεργασία μεταξύ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya και της AstraZeneca για ένα εμβόλιο κοροναϊού είναι ιδιαίτερα σημαντική για ολόκληρο τον κόσμο.

«Υπάρχουν πράγματι πολλές φήμες, αλλά δεν θα ήθελα να μιλήσω γι ‘αυτό σε ολόκληρη τη χώρα και σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν βλέπουμε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες σε κανέναν. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε κάτι άλλο, να μην αναζητήσουμε ένοχους αλλά να συνδυάσουμε προσπάθειες για την καταπολέμηση του προβλήματος και αυτό θα ήταν η σωστή γραμμή της συνεργασίας μας », είπε.

Η αγγλο-σουηδική AstraZeneca είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής αντίστοιχης συμφωνίας. Αυτό είναι πολύ καλό, ειδικά κορυφαίοι ειδικοί – αυτή είναι μια μεγάλη και καλή εταιρεία με παγκόσμια φήμη – ενώστε τις δυνάμεις σας, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων συνεργατών τους.

«Δόξα τω Θεώ, οι ξένοι συνάδελφοί μας στράφηκαν επίσης και μας είναι έτοιμοι για συνεργασία, αγωνίζονται με κάτι και η εταιρεία AstraZeneca είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί μας, υπογράφεται τώρα σχετική συμφωνία. Είναι εξαιρετικό, είμαι χαρούμενος όταν εμπειρογνώμονες τόσο υψηλού επιπέδου, – και είναι μια καλή μεγάλη εταιρεία που είναι διεθνώς γνωστή – όταν ενώνουν τις προσπάθειές τους με Ρώσους εταίρους μεταξύ άλλων, είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι ένα πολύ καλό πράγμα όχι μόνο για τους πολίτες μας, αλλά ολόκληρο τον κόσμο », είπε.

Ο Πούτιν εξήγησε ότι καθώς αυξάνεται η πανδημία, εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κοραναϊού θα έχουν παραχθεί στη Ρωσία στις αρχές του επόμενου έτους. Ο πρωταρχικός στόχος είναι ο εμβολιασμός του ρωσικού πληθυσμού. «Η παραγωγή αυτού του εμβολίου απαιτεί σχετικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις και εξοπλισμό – όλα αυτά θα κλιμακωθούν. Αναμένω ότι όλα αυτά τα σχέδια θα εκπληρωθούν και θα εξασφαλιστεί η παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου τον επόμενο χρόνο, στις αρχές του έτους », είπε.

Όσον αφορά τη συνεργασία με άλλες χώρες, θα ενισχύσει τις τεχνολογικές δυνατότητες, οι επιχειρήσεις θα παράγουν το εμβόλιο, οι ξένες χώρες θα επενδύσουν τα δικά τους χρήματα για την επέκταση της παραγωγικής τους ικανότητας και την αγορά του αντίστοιχου εξοπλισμού.

Οι ξένες χώρες θα επενδύσουν σε αυτά τα έργα: τη διεύρυνση των εγκαταστάσεων παραγωγής και την αγορά εξοπλισμού. «Όσον αφορά τη συνεργασία με ξένες χώρες: τίποτα δεν μας εμποδίζει να κατασκευάσουμε συστατικά εμβολίων σε εγκαταστάσεις σε άλλες χώρες ακριβώς επειδή χρειαζόμαστε χρόνο για να ενισχύσουμε τις τεχνολογικές ικανότητες των εταιρειών παραγωγής εμβολίων. Αυτό δεν εμποδίζει καθόλου τον εμβολιασμό στη Ρωσική Ομοσπονδία », είπε.

Εσωτερική πολιτική, απασχόληση και πρότυπα διαβίωσης

Μίλησε εκτενώς για την εγχώρια οικονομία και για τα μέτρα που απαιτούνται για τη βελτίωση της κατάστασης. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, σε βαθμό που δύσκολα μπορώ να βρω τις σωστές λέξεις για να το περιγράψω. Είναι θέμα ανησυχίας για όλους μας: την πανδημία του κοροναϊού. Ωστόσο, όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος έχουν πληγεί από αυτή τη μάστιγα », τόνισε.

Τι είναι η πανδημία; Σημαίνει κλειδαριές, περιορισμένη παραγωγή, φθίνουσα κυκλοφορία επιβατών και φορτίων και ό, τι συμβαίνει. Δυστυχώς, σημαίνει επίσης λιγότερες θέσεις εργασίας και χαμηλότερα εισοδήματα. Όλα αυτά έχουν γίνει πραγματικότητα.

«Όπως είπα στην αρχή, αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση. Όταν είπα ότι η πανδημία προκάλεσε το κλείσιμο πολλών κατασκευαστών, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων, αυτά δεν ήταν κενά λόγια, και όχι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί. Αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε και κατανοούμε τι συμβαίνει », είπε.

Το ποσοστό ανεργίας στα ρωσικά ήταν 4,7% στις αρχές του 2020. τώρα, όπως γνωρίζετε, έχει αυξηθεί στο 6,3%, επεσήμανε και πρόσθεσε: «Ό, τι κάνουμε για να στηρίξουμε την οικονομία, για να στηρίξουμε τις πληγείσες βιομηχανίες, στοχεύει στη διατήρηση της απασχόλησης. Εχουμε [unemployment at] 6,3 τοις εκατό τώρα, αλλά ελπίζω ότι τον επόμενο χρόνο, θα μπορέσουμε να το μειώσουμε στα προηγούμενα στοιχεία. Ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο θεωρείται καλός δείκτης. Δημιουργεί συνθήκες για καλή μακροοικονομική ανάπτυξη. “

Ορισμένες στατιστικές έχουν δείξει ότι το 2000, το 29% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας κέρδισε λιγότερα από το επίπεδο διαβίωσης. Ένα άτομο στα τρία έζησε κάτω από το όριο της φτώχειας κερδίζοντας λιγότερο από το επίπεδο διαβίωσης. Το 2017, ήταν 12,3% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Δυστυχώς, σήμερα αυτό το επίπεδο αυξήθηκε στο 13,5 τοις εκατό, λόγω εσωτερικών προβλημάτων. Φυσικά, 20 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πάρα πολλά.

Φυσικά, υπάρχει ένα σχέδιο, σύμφωνα με τον Πούτιν. Η μείωση του αριθμού των ατόμων κάτω από το όριο της φτώχειας είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες. Πρώτον, εδώ είναι το σχέδιο: έως το 2030, η ανάγκη μείωσης του μεριδίου του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας από το τρέχον 13,5% σε 6,5%. Το να έχεις 6,5 τοις εκατό του πληθυσμού να κερδίζει λιγότερα από το επίπεδο διαβίωσης δεν είναι ακόμα καλό, αλλά η ανάγκη να είμαστε ρεαλιστές. Αυτός είναι ένας εκτεταμένος, αλλά εφικτός στόχος, σύμφωνα με τον Πούτιν.

Ωστόσο, προσέφερε μια περιγραφή για το τι πρέπει να γίνει. «Αλλά το κύριο σημείο είναι ότι πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία, να επιτύχουμε τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους και να εφαρμόσουμε εθνικά έργα που περιέχουν αυτούς τους στόχους, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να ανεβάσουμε την οικονομία σε ένα νέο επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις πιο πρόσφατες απαιτήσεις, καθώς και να αναπτύξουμε τεχνητές ευφυΐα, ψηφιοποίηση και σύγχρονες γραμμές παραγωγής που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας και να λαμβάνουν αξιοπρεπή εισοδήματα. Όλο το πακέτο των μέτρων μας που προβλέπονται από τα εθνικά έργα που στοχεύουν στην επίτευξη αυτών των στόχων. “

Εσωτερικός τουρισμός

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού της Ρωσίας. Προέτρεψε τα μέσα ενημέρωσης, όσους εργάζονται στο Διαδίκτυο να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, να δείχνουν και να μιλούν συχνότερα για τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα και οι διάφορες περιοχές της για Ρώσους πολίτες και επισκέπτες από το εξωτερικό. Σε γενικές γραμμές, θα ήταν υπέροχο εάν οι Ρώσοι υπήκοοι εξερευνήσουν περισσότερες ευκαιρίες εσωτερικού τουρισμού. Μπορούν να επωφεληθούν από τα σχετικά κυβερνητικά μέτρα στήριξης και να μεταβούν στην Αγία Πετρούπολη. Δεν χρειάζεται να ανοίξετε σύνορα για αυτό.

Τα αεροπορικά ταξίδια ήταν μεταξύ των επηρεαζόμενων τομέων. «Υπό αυτήν την έννοια, είναι σίγουρα σημαντικό να επιτρέψουμε στις αεροπορικές εταιρείες να εξυπηρετούν προορισμούς της Ρωσίας και οι εταιρείες μας να εκτελούν δρομολόγια στο εξωτερικό. Έχουμε 32 εκατομμύρια ανθρώπους που πετούν στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Ας ανακατευθύνουμε αυτήν τη ροή επιβατών στην Αγία Πετρούπολη. Αυτοί οι άνθρωποι ξοδεύουν 35 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Εάν μπορούμε να τους προσελκύσουμε σε εγχώριους προορισμούς και να προωθήσουμε τον εγχώριο τουρισμό, αυτό θα ήταν υπέροχο. Η Αγία Πετρούπολη το αξίζει. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Θα συμβεί μόλις γίνει δυνατό », είπε για τον εγχώριο τουρισμό.

«Η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη, φυσικά, κυρίως των υποδομών. Θα διαθέσουμε τα κατάλληλα κεφάλαια για αυτό. έχουν διατεθεί χρήματα. Όπως είπα, θα υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις εν γένει, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών επιχειρήσεων, και δημιουργείται ένας οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τον εγχώριο τουρισμό αποκλειστικά », ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Η πρώτη συνέντευξη τύπου του Πούτιν το 2001 ήταν επίσης η συντομότερη που διήρκεσε μία ώρα και 35 λεπτά. Το 2019, ο Πούτιν πέρασε 4 ώρες και 18 λεπτά στο βάθρο μπροστά από το κοινό για να απαντήσει σε ερωτήσεις από 57 μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ως συνήθως, η συνέντευξη τύπου μεταδόθηκε ζωντανά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Rossiya 1, Rossiya 24, Channel One, NTV και MIR, καθώς και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Mayak, Vesti FM και Radio Rossii. Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, συνολικά 774 δημοσιογράφοι ήταν διαπιστευμένοι στη συνέντευξη Τύπου, συμπεριλαμβανομένων 237 στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου.

Λόγω της τρέχουσας πανδημίας ιού coronavirus, δημιουργήθηκαν ειδικές πλατφόρμες σε όλες τις ομοσπονδιακές περιοχές (Tula, Αγία Πετρούπολη, Rostov-on-Don, Stavropol, Nizhny Novgorod, Yekaterinburg, Novosibirsk και Vladivostok), όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης ερωτήσεις, ενώ ορισμένοι εκπρόσωποι ομοσπονδιακών και ξένων εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης εργάστηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Μόσχα.

Source