Η επέκταση της Προεδρίας του Γκουαϊδό είναι η κύρια

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο δήλωσε ότι η παράταση της Προεδρίας της Εθνοσυνέλευσης (AN) για ένα έτος από τον Juan Guaido είναι αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με τα νέα στον τύπο της χώρας, ο Μαντούρο έκανε δηλώσεις σε ένα τηλεοπτικό κανάλι σχετικά με την παράταση της Προεδρίας AN του Γκουαϊδό για 1 έτος.

Ο Μαντούρο τόνισε ότι η απόφαση παράτασης της Προεδρίας AN του Γκουαϊδό ήταν αντισυνταγματική και κάλεσε τους δικαστές να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Επισημαίνοντας ότι οι δημόσιες αρχές είχαν δοθεί προσωρινά από τον λαό, ο Maduro είπε ότι πίστευαν ότι το νομικό σύστημα θα απαντούσε στην απόφαση της Συνέλευσης με σιδερένια γροθιά.

Μετά τη νίκη του Maduro στις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου, τα μέλη της τρέχουσας συνέλευσης, η πλειοψηφία των οποίων ήταν μέλη της αντιπολίτευσης, ενέκριναν την παράταση της Προεδρίας AN του Guaido για ένα έτος.

Ο Guaido, υποστηρίζοντας ότι το τρέχον καθήκον του θα συνεχιστεί μετά τις 6 Ιανουαρίου, και είπε ότι ο αγώνας του θα συνεχιστεί έως ότου διεξαχθούν δίκαιες και ελεύθερες εκλογές στη χώρα.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας που πραγματοποιήθηκαν το 2015, η αντιπολίτευση έλαβε περισσότερο από το 65% των ψήφων και κέρδισε 112 έδρες στην εθνική συνέλευση των 167 εδρών.

Ο Guaido ανακήρυξε τον εαυτό του «προσωρινό πρόεδρο» στις 23 Ιανουαρίου 2019 και είχε την υποστήριξη πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Δύσης, ειδικά των ΗΠΑ.

Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος (Gran Polo Patriotico), με επικεφαλής το κυβερνών κόμμα, κέρδισε 177 από τις 277 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, με 68,43% των ψήφων στις εκλογές της Βενεζουέλας, οι οποίες μποϊκοτάρισαν από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης στις 6 Δεκεμβρίου.

.Source