Η επαρχία της Ινδονησίας παραμένει πιστή στην παράδοση του Ραμαζανιού με νυχτερινές απαγγελίες Κορανίου

Ντουμπάι: Εάν ρωτηθούν, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα παραδεχτούσαν ότι θα αγωνιζόταν να επιβιώσουν από τον ψυχικό απομόνωση που προκλήθηκε από την πανδημία της νόσου των κορωνών (COVID-19) χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα, αγορές μέσω διαδικτύου και τηλεδιάσκεψη για να αντισταθμίσουν την απώλεια ανθρώπινης επαφής.

Και όμως, αυτές οι ίδιες τεχνολογίες, οι οποίες έχουν επιταχύνει την παγκοσμιοποίηση και έφεραν μακρινούς πολιτισμούς για πρώτη φορά στο πάτημα ενός πληκτρολογίου, στην πραγματικότητα άφησαν πολλούς να αισθάνονται πιο μοναχικοί, αποξενωμένοι και εσωτερικοί.

Αντί να κάνει τις κοινωνίες πιο ανεκτικές, κοσμοπολίτικες και κοινωνικές, ο εθισμός στις κινητές συσκευές, “μου αρέσει” ως μορφή επικύρωσης και η άμεση ικανοποίηση της ροής και της παράδοσης στο σπίτι έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους επιθετικά δυσανεξία, περήφανα ενοχλητικά και ανθυγιεινά εσωστρεφείς.

Ακτιβιστές του United Hindu Front (UHF) κρατούν πλακάτ και μια φωτογραφία της σουηδικής ακτιβίστριας Greta Thunberg κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Νέο Δελχί στις 4 Φεβρουαρίου 2021. (AFP / Φωτογραφία αρχείου)

«Η παγκοσμιοποίηση μας έφερε όλοι μαζί σε ένα παγκόσμιο φόρουμ, όπου είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι», δήλωσε ο Amin Maalouf, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους αραβούς συγγραφείς στον κόσμο και συγγραφέας του Adrift: Πώς ο κόσμος μας έχασε το δρόμο του μεταξύ άλλων βιβλίων.

«Όμως, η συναρμολόγηση δεν μας έκανε πιο κοντά στον άλλο. Μας έκανε να αναζητήσουμε τι μας διαφοροποιεί από το άτομο που βρίσκεται δίπλα μας. “

Συμμετέχοντας στο φετινό φετινό φεστιβάλ λογοτεχνίας Emirates Airline που φιλοξενείται στο Ντουμπάι, ο Γάλλος συγγραφέας με έδρα το Λίβανο, με έδρα το Παρίσι, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «το μεγάλο παράδοξο» της εποχής μας.

Ο Γάλλος συγγραφέας Amin Maalouf με έδρα το Παρίσι, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αραβούς συγγραφείς στον κόσμο. (AFP / Φωτογραφία αρχείου)

«Είμαστε όλο και περισσότερο σαν ο ένας στον άλλο, έχουμε το ίδιο όραμα για τον κόσμο, και τα ίδια όργανα στα χέρια μας, και γνωρίζουμε τα ίδια πράγματα. Έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες. Ωστόσο, ταυτόχρονα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί », είπε.

Όποιος έχει μοιραστεί ποτέ μια μη δημοφιλή γνώμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας πει πώς οι φυλετικοί και δογματικοί χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να είναι από την ασφάλεια της διαδικτυακής ανωνυμίας. Οι πολιτικές διαφωνίες μπορούν να λάβουν τη μορφή προσωπικών, βίαιων επιθέσεων, ενώ τα γεγονότα συχνά παραμερίζονται στη θέση των τροπαίων και των συνωμοσιών.

Αυτές οι διαφωνίες μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα εάν παρέμεναν στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε από τις ταραχές των ΗΠΑ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, οι αβάσιμες αξιώσεις σχετικά με τις εκλογικές απάτες ήταν αρκετές για να υποκινήσουν την πραγματική βία των όπλων.

Με τόσες πολλές πηγές προκατειλημμένων πληροφοριών και ειδήσεων που βασίζονται στην ατζέντα στον παγκόσμιο ιστό, όλοι τους ανταγωνίζονται για επιτυχίες, κλικ και κοινές χρήσεις για να διαμορφώσουν τη βασική αφήγηση, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος ή τι να εμπιστευόμαστε.

Ως αποτέλεσμα, τα μέλη του κοινού συχνά επιστρέφουν σε γνωστές αφηγήσεις και φανταστικές κοινότητες αντί του αυστηρού ελέγχου των γεγονότων και του ανοίγματος σε διαφορετικές απόψεις.

Η Νότια Κορέα, αφού καυχιέται για χρόνια προηγμένης τεχνολογίας από υψηλής ταχύτητας Διαδίκτυο σε smartphone Samsung, τώρα καταβάλλει προσπάθειες για να προσπαθήσει να απομακρύνει τους νέους της τεχνολογίας από τον ψηφιακό εθισμό. (AFP / Φωτογραφία αρχείου)

«Νομίζω ότι είναι πολύ φυσιολογικό, γιατί έχουμε συγκεντρωθεί πολύ γρήγορα από την επιτάχυνση της επιστήμης και της τεχνολογίας και δεν έχουμε ακόμη αφομοιωθεί», πρόσθεσε ο Maalouf.

«Αλλά μπορεί κανείς να είναι σίγουρος μακροπρόθεσμα. Η κύρια τάση είναι μια τάση προς ενοποίηση του κόσμου, ενοποίηση της ανθρωπότητας, η οποία τελικά, μια μέρα, θα γίνει ένα έθνος πολύ διαφορετικών ανθρώπων, αλλά έχοντας μια αίσθηση κοινού πεπρωμένου.

“Αλλά, βραχυπρόθεσμα, η επιβεβαίωση συγκεκριμένων ταυτοτήτων είναι όλο και πιο επιθετική και θα χρειαστεί χρόνος για να αποδεχτούμε την πραγματικότητα που δημιουργείται από τη νέα τεχνολογία.”

Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική είναι από τις κορυφαίες περιοχές του κόσμου για διείσδυση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το Internet World Stats, το οποίο παρακολουθεί την παγκόσμια χρήση του Διαδικτύου, την αφοσίωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο, σχεδόν το 67% της περιοχής συνδέθηκε μέχρι το 2019 σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 58,8%.

Η Σαουδική Αραβία, παρόμοια με άλλα κράτη του Κόλπου, σημείωσε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία με αυτήν τη μέτρηση. Η διείσδυση στο Διαδίκτυο του Βασιλείου μεταξύ του πληθυσμού των 35,3 εκατομμυρίων ατόμων ανήλθε σε περισσότερο από 90 τοις εκατό, εκθέτοντας τους Άραβες σε έναν κόσμο ιδεών και ταυτοτήτων, αλλά και τις διαιρέσεις του.

Το παράδοξο που εξερεύνησε ο Maalouf αναγνωρίστηκε ευρέως από τη λογοτεχνική κοινότητα που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Emirates Airline.

Εικονικές πλατφόρμες όπως το Netflix και το Zoom έχουν αναδειχθεί ως σωσίβιες γραμμές για έναν κόσμο που πλήττεται από πανδημία, αναγκασμένοι σε εσωτερικούς χώρους, αλλά στη Συρία, όπου και οι δύο ιστότοποι είναι αποκλεισμένοι, οι άνθρωποι αισθάνονται όλο και πιο αποσυνδεδεμένοι. (AFP / Φωτογραφία αρχείου)

Η Σαουδική μυθιστοριογράφος Badriah Al-Bishr, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Arab Press για την καλύτερη στήλη εφημερίδας το 2011, δήλωσε στην Arab News ότι αν και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για την ανθρωπότητα, είχε οδηγήσει σε υπερφόρτωση πληροφοριών.

«Οι πληροφορίες δεν είναι γνώση. Διατυπώνουμε γνώσεις από δεδομένα, με τον ίδιο τρόπο που ψήνουμε ψωμί από αλεύρι. Η τεχνολογία είναι θετική για την ανθρωπότητα – το ζήτημα είναι πώς χρησιμοποιείται », είπε.

Για να διαπεράσουν αυτόν τον ωκεανό δεδομένων, οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει εξελιγμένους αλγόριθμους που βασίζονται σε αλληλεπιδράσεις για να στοχεύουν χρήστες με σχετικό περιεχόμενο. Ωστόσο, οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι γίγαντες των κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook, μπορούν να «κλειδώσουν» τους χρήστες σε μια στενή, αναβοσβήνει κοσμοθεωρία του «τι πιστεύει ότι θέλουν να δουν. Αυτός είναι ο κίνδυνος των αλγορίθμων “, δήλωσε ο Ahlam Bolooki, διευθυντής του Emirates Airline Festival of Literature.

Τον Αύγουστο, πέντε μήνες πριν από τις ταραχές των ΗΠΑ στο Καπιτώλιο, επιστήμονες δεδομένων που εργάζονταν στο Facebook προειδοποίησαν τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας ότι η πλατφόρμα φιλοξενεί έναν ανησυχητικό αριθμό ομάδων που προωθούν τη ρητορική μίσους.

Η χρήση του Facebook παρέμεινε σταθερή στις ΗΠΑ, παρά μια σειρά από διαμάχες σχετικά με το κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο, ακόμη και όταν οι νεότεροι χρήστες εκμεταλλεύονται αντίπαλες πλατφόρμες όπως το TikTok, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις 7 Απριλίου 2021. (AFP / File Photo)

Εσωτερικά έγγραφα που είδαν η Wall Street Journal τον Ιανουάριο ανέφεραν ότι «το 70 τοις εκατό των 100 πιο ενεργών πολιτικών ομάδων των ΗΠΑ θεωρείται μη προτεινόμενο για θέματα όπως το μίσος, η παραπληροφόρηση, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση».

Στελέχη είπαν μια από τις ομάδες με το υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης «συγκεντρώνει τις πιο φλεγμονώδεις ειδήσεις της ημέρας και τις τροφοδοτεί σε ένα άθλιο πλήθος που αμέσως και επανειλημμένα απαιτεί βία».

Οι ερευνητές πρόσθεσαν: «Πρέπει να κάνουμε κάτι για να αποτρέψουμε αυτές τις συνομιλίες από το να συμβούν και να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα όσο κάνουν».

Το Facebook έχει δεσμευτεί από τότε να αναθεωρήσει τους αλγόριθμους του

Ο Al-Bishr σημείωσε ότι ο ρυθμός της αλλαγής προκάλεσε επίσης ρήξη γενεών.

Ένα λογότυπο Twitter εμφανίζεται σε ένα κινητό τηλέφωνο με τη σελίδα Twitter του προέδρου Trump να εμφανίζεται στο παρασκήνιο, ο λογαριασμός του οποίου τέθηκε σε αναστολή μετά από μια σειρά από αβάσιμες αξιώσεις στην πλατφόρμα. (AFP / Φωτογραφία αρχείου)

«Η γενιά της χιλιετίας, η οποία γεννήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της τεχνολογικής προόδου, πιστεύει ότι είναι αυτό που είναι η ζωή – δεν ξέρουν τι λείπουν. Αλλά εμείς, η παλαιότερη γενιά, μπορούμε να δούμε τα κενά », πρόσθεσε.

Ο Naouel Chaoui, ένας Αλγερινός-Ιταλός που διαχειρίζεται ένα δημοφιλές κλαμπ βιβλίων που αναγκάστηκε στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, επεσήμανε ότι η τεχνολογία, παρά την πρακτικότητά της, δεν ήταν υποκατάστατο της ανθρώπινης επαφής.

«Λόγω της τεχνολογίας, χάνουμε την ανάγκη για επαφή, πραγματική επαφή, ανθρώπινη επαφή. μια βρύση στον ώμο, μια αγκαλιά. Η γλώσσα του σώματος είναι ένα τεράστιο κομμάτι της επικοινωνίας μας, η οποία, όταν λείπει, χάνει την αυθεντική της έκφραση », είπε στην Arab News.

«Πιστεύω ότι οι νέες γενιές χάνουν αυτό το κρίσιμο μέρος της συνάντησης. Συναντιούνται μέσω παιχνιδιών, μέσω οθονών ή μέσω των τηλεφώνων τους. “

Ίσως μια λύση, μόλις περάσει η πανδημία, θα ήταν οι άνθρωποι να αποσυνδέουν λίγο πιο συχνά, να αμφισβητούν τις προκαταλήψεις τους και να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους.

Η Elif Shafak, μια εξέχουσα Βρετανο-Τουρκική συγγραφέας, μίλησε κατά τη διάρκεια της συνόδου της. (Παρέχεται)

Ο Elif Shafak, ένας διακεκριμένος Βρετανο-Τούρκος συγγραφέας, του οποίου το έργο έχει μεταφραστεί σε 54 γλώσσες, είπε ότι η εμπειρία μιας ποικιλίας απόψεων ήταν ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία μάθησης.

«Εμείς οι άνθρωποι δεν μαθαίνουμε μέσω της επανάληψης. Δεν μαθαίνουμε τόσο πολύ από την ομοιότητα όσο μαθαίνουμε από τις διαφορές », δήλωσε ο Shafak, συγγραφέας των 10 λεπτών 38 δευτερολέπτων σε αυτόν τον παράξενο κόσμο και τους σαράντα κανόνες της αγάπης, στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Emirates Airline.

«Όταν άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα με διαφορετικές ιστορίες συναντιούνται, προκαλούν ο ένας τον άλλον και βοηθούν τη γνωστική ευελιξία του άλλου, αλλάζοντας τις προοπτικές.

«Είμαι μεγάλος πιστός στη σημασία των κοσμοπολίτικων συναντήσεων, στη σημασία της ένωσης ανθρώπων με διαφορετικές ιστορίες και της άφησής τους να μιλούν μεταξύ τους».

——————-

Κελάδημα: @ jumanaaltamimi

.Source