Η επιδημία δεν μας σταμάτησε – Είναι πιθανό … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Τα πρωτοποριακά πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, περίπου 400 μίλια[400 χλμ]από τη Γη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μας δίνουν μερικές πολύ σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές περιοχές της ζωής μας, όπως η τεχνολογία και η υγεία. Παρά την επιδημία στον πλανήτη μας, οι αστροναύτες ISS δεν σταμάτησαν να εργάζονται, κάνοντας δεκάδες πειράματα το 2020.

Το 2020, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός διενήργησε δεκάδες επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μελετών για την ανάπτυξη φυτών υπό μικροβαρύτητα, μελέτες για την αναγέννηση ιστών, αντίληψη χρόνου, αλλαγές στα αντισώματα, έκφραση γονιδίων. καρδιακός ιστός, πώς τα βακτήρια προσαρμόζονται στην έλλειψη βαρύτητας – μια πιθανή μέθοδος αφαίρεσης διαστημικών συντριμμάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του διαστημικού σταθμού, που δημοσιεύθηκε το 2020, είναι το αποτέλεσμα της συλλογής δεδομένων πειραμάτων που υπάρχει συνεχώς στον άνθρωπο τα τελευταία 20 χρόνια στο ISS, το οποίο λειτουργεί κυρίως ως εργαστήριο χαμηλής βαρύτητας.

Από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 1η Οκτωβρίου 2020, το Γραφείο Ερευνών ISS έχει εντοπίσει περισσότερες από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις με βάση την έρευνά της.

Ακολουθούν ορισμένα από τα ευρήματα από το 2020:

Οστεοπόρωση
Το 2015, μια ομάδα με επικεφαλής τρεις Ιταλούς επιστήμονες έστειλε ένα πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Samantha Cristoforetti. Πέντε χρόνια αργότερα, η ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο περιοδικό Scientific Reports.

Η εμπειρία της ιταλικής διαστημικής υπηρεσίας έχει μελετήσει έναν τύπο νανοσωματιδίων που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της απώλειας οστών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νέο σύστημα παράδοσης φαρμάκων είχε ευεργετική επίδραση στα βλαστοκύτταρα που γίνονται οστεοβλάστες για το σχηματισμό οστών.

Οι επιστήμονες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την έρευνα για να αναπτύξουν θεραπείες για εκφυλισμό των οστών κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών στο διάστημα ή ακόμη και για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης στη Γη.

Πάρκινσον և Αλτσχάιμερ
Σύμφωνα με τη NASA, το βαρυτικό περιβάλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού επιτρέπει στους κρυστάλλους πρωτεϊνών να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερες και πιο τέλειες μορφές από ό, τι στη Γη. Αυτό βοηθά τους επιστήμονες να αναλύσουν καλύτερα την πιθανή πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία Apon έχει πραγματοποιήσει πειράματα τόσο στο ISS όσο και στη Γη, συγκρίνοντας τους συσσωματώσεις πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2020 απέδωσαν πολλά ελπιδοφόρα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την πρόληψη ή τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Τα βακτήρια επιβιώνουν στο διάστημα
Το 2020, οι επιστήμονες ανέφεραν την ανακάλυψη βακτηρίων από τη Γη, ιδιαίτερα το Deinococcus radiodurans, τα οποία είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στους περιβαλλοντικούς κινδύνους, βρέθηκε να υπάρχει στο διάστημα για τρία χρόνια, με βάση τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αυτές οι ανακαλύψεις υποστηρίζουν τη θεωρία της πανσπερμίας, την υπόθεση ότι η ζωή υπάρχει σε όλο το σύμπαν και κατανέμεται με διάφορες μορφές: διαστημική σκόνη, μετεωρίτες, αστεροειδείς, κομήτες, πλανητικά ή μολυσμένα διαστημόπλοια.

Το ISS είναι ένα εργαστήριο χωρίς βάρος
Το περιβάλλον μικροβαρύτητας στο MSC είναι ιδανικό για πειραματισμό.

Οι μοναδικές ιδιότητες της μικροβαρύτητας στα βιολογικά συστήματα προσφέρουν στους ερευνητές μια νέα προοπτική για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Γη: απώλεια οστών, απώλεια μυών, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλαγές στο DNA.

Οι μελέτες MSI μπορούν να αλλάξουν ριζικά την θεραπευτική μας προσέγγιση σε πολλές ασθένειες.

Ο σταθμός ήταν το μοναδικό ερευνητικό εργαστήριο με μικροβαρύτητα εδώ και δεκαετίες, όπου διεξάγονται πειράματα σε διάφορους τομείς: βιολογία, φυσική, αστρονομία, ιατρική, μετεωρολογία. Μελετά τις επιπτώσεις της απώλειας βάρους στην ανθρώπινη υγεία, καλλιεργεί λαχανικά και διεξάγει σημαντικές μελέτες για τη θεραπεία ασθενειών. Όλα αυτά τα πειράματα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των διαστημικών συστημάτων, στοχεύουν στην κατάκτηση του διαστήματος, με το πρώτο βήμα να δημιουργηθεί μια αποικία στη Σελήνη και τον Άρη.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες.

Πρόκειται για ένα κοινό έργο της NASA, της Roscosmos Russia, της JAXA Japan, της CSA (Canada) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Το ISS είναι ορατό με γυμνό μάτι από τη Γη, καθώς τα φωτοβολταϊκά του αντανακλούν το φως του ήλιου. Μετράται (109 m x 51 x 20) και ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη από 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές ανά ημέρα γύρω από τη Γη. Φυσικά, αυτή η ταχύτητα δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.

Ο σταθμός έχει δεχτεί περισσότερους από 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο στόχος των πρώτων διαστημικών τουριστών.

Θεωρείται η πιο ακριβή τεχνητή κατασκευή που έχει κατασκευαστεί ποτέ, κοστίζει 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Source