Η επιδημία είναι ο τελευταίος λόγος για τον τουρισμό

Χριστός Πέτρος

Παρά τις συνεχιζόμενες “συντονισμένες κυβερνητικές” ιδιωτικές προσπάθειες για την επανάληψη του τουρισμού, η επιδημία “έχει τα δικά της σχέδια.” Στην πραγματικότητα, δεν φαίνεται να έχουν προοπτικές προσέγγισης, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες, μέσω των προγραμμάτων των ηγετών της βιομηχανίας και των ειδικών.

Πράσινο διαβατήριο “δεν φέρνει άνοιξη”

Τουρισμός Το πρώτο θετικό μήνυμα της ομαλής επανέναρξης του ελεύθερου τουρισμού από το Ισραήλ ήρθε την περασμένη Κυριακή.

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη συνοδευόμενη από τους Υπουργούς της Κυπριακής Κυβέρνησης, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι από την 1η Απριλίου 2021, οι πολίτες του Ισραήλ που έλαβαν εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Coreper). υπόκεινται σε PCR για να ταξιδέψουν στην Κύπρο, ούτε θα περιοριστούν. “

Τονίζεται, όπως αναφέρεται πιο αναλυτικά παρακάτω, ότι οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο, ωστόσο, ακολουθώντας τις οδηγίες και τα σχετικά πρωτόκολλα.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Πέρδιος τόνισε ότι το Ισραήλ έφτασε εάν είναι η τρίτη πιο σημαντική αγορά τουρισμού στην Κύπρο, καθώς από το 2019, οι αεροπορικές αφίξεις από το Ισραήλ έφτασαν τις 300.000 και οι αφίξεις πλεύσης – 40.000.

Δεδομένης της ταχείας αύξησης των εμβολιασμών στο Ισραήλ, οι αρχές θεωρούν ότι η διμερής συμφωνία για ένα «πράσινο διαβατήριο» είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία από μόνη της δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις ζημίες που υπέστη η τουριστική βιομηχανία στο πλαίσιο της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. “Παρόμοιες συμφωνίες θα πρέπει να αναζητηθούν με άλλες χώρες, ειδικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία”, δήλωσε ο κ. Πέρδιος την Τρίτη. Η Κύπρος αντιμετωπίζει “επιδημικές προκλήσεις”

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η πρώτη τουριστική αγορά στην Κύπρο, όπως το Ισραήλ, «καλπάζει» στον εμβολιασμό του πληθυσμού του. Ένα γεγονός που καθιστά δυνατή τη διμερή συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Βρετανίας για το «πράσινο διαβατήριο» βρετανών τουριστών. Είναι καλό που η Βρετανία εμβολιάζει τον πληθυσμό της με εμβόλια εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Αρμόδια Αρχή (EMA).

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της Ρωσίας, είναι πιθανή μια πιθανή συμφωνία «πράσινου διαβατηρίου» για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Παρά τις τρέχουσες διαδικασίες, το εμβόλιο Sputnik V δεν διαθέτει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Coreper). Υπήρχε πρόθεση αδειοδότησης από την Coreper, αλλά η αίτηση είναι ακόμη υπό εξέταση, επομένως δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση. “Η Κύπρος συμμετέχει στον ΕΟΕ ως μέλος, μοιράζεται και συνοδεύει τις αποφάσεις της Coreper”, δήλωσε η Έλενα Παναγιωτόπουλος, Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Όσον αφορά την απεριόριστη άφιξη Ρώσων τουριστών, η απόφαση του Coreper αναμένεται με ενδιαφέρον για τον Sputnik V.

Άνοιγμα αεροδρομίων

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο για το άνοιγμα των αεροδρομίων από επαγγελματίες του τουρισμού θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή, όπως είχε οριστεί για την αρχή του έτους, την 1η Μαρτίου. Το πρόγραμμα έναρξης που ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών την περασμένη Τετάρτη, ελαφρώς διαφορετικό από το αρχικό σχέδιο επιδημίας, επιτρέπει στους ταξιδιώτες από 56 χώρες να φτάσουν στις νέες συνθήκες. Ως αποτέλεσμα, η ασάφεια σχετικά με το καθεστώς άφιξης και διαμονής του τουρίστα, το οποίο ήταν ένα αγκάθι στην πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου, υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης.

Η σταδιακή επανέναρξη πτήσεων և το σχέδιο δράσης για το άνοιγμα του αεροδρομίου θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2021.

1. Για τις χώρες της ΕΕ, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) θα ταξινομηθεί σε πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο.

2. Για τον Μάρτιο, για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, τον Λίβανο, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τη Λευκορωσία, καθώς και για την τρίτη χώρα στον κατάλογο τρίτων χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης εφαρμόζεται από: το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα τα χαρακτηρίσει ως πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο-γκρι. Οι γκρίζοι ταξινομητές από τις παραπάνω χώρες θα χρειαστούν ειδική άδεια εισόδου, և Οι οδηγοί πρέπει να υποβάλουν ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση. Τα μέτρα αυτοσυγκράτησης θα εφαρμοστούν σε αυτήν την κατηγορία, η οποία θα είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

3. Από 1 έως 31 Μαρτίου 2021, οι αφίξεις από τις παραπάνω χώρες, οι οποίες ταξινομούνται στην πράσινη κατηγορία, θα υποβληθούν σε εργαστηριακές δοκιμές PCR, το κόστος των οποίων θα καλυφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

4. Σημειώνεται ότι όλοι οι επιβάτες που έφτασαν στην Κύπρο τον Μάρτιο, ανεξάρτητα από την κατηγορία, υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές PCR.

5. Από την 1η Απριλίου, οι τρίτες χώρες θα αξιολογούνται կանաչ ταξινομημένες σε πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Ως τρίτες χώρες, εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, από την 1η Απριλίου 2021, προστίθενται Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Λευκορωσία. Σερβία, Κατάρ, Μπαχρέιν Ηνωμένες Πολιτείες, Αρμενία և Γεωργία.

6. Οι χώρες που δεν αναφέρονται παραπάνω θα ταξινομηθούν στην κατηγορία Γκρι – Ειδική Άδεια.

7. Το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινώνει την ταξινόμηση των χωρών σε εβδομαδιαία βάση.

8. Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση μέχρι το 2021. 31 Μαρτίου για παράταση της 7ήμερης διαμονής στα μέρη που ορίζει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους ήδη ισχύοντες όρους ·

9. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε υποψηφιότητα χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

Πράσινη κατηγορία: Σε αυτήν την κατηγορία, όλοι οι επιβάτες κατά την άφιξή τους στην Κύπρο θα υποβληθούν σε εργαστηριακή ανάλυση PCR από την 1η έως τις 31 Μαρτίου 2021, το κόστος της οποίας θα καλυφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Από την 1η Απριλίου 2021, δεν θα υπάρξουν περιορισμοί, μια πρακτική που εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.

ii. Πορτοκαλί κατηγορία, η οποία θα απαιτήσει αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση, μια πρακτική που εξακολουθεί να ισχύει σήμερα.

iii. Κόκκινη κατηγορία, η οποία θα απαιτήσει διπλή εργαστηριακή ανάλυση, δηλ. Αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση և Μια άλλη εργαστηριακή ανάλυση PCR κατά την άφιξη στην Κύπρο. Δεν χρησιμοποιούνται μέτρα συγκράτησης / καραντίνας σε αυτήν την κατηγορία. Αναφέρεται ότι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας և νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας μπορούν να επιλέξουν να κάνουν εργαστηριακό έλεγχο μόνο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να παραμείνουν σε υποχρεωτικό τρόπο αυτο-ελέγχου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, εάν δεν παρέχουν επιπλέον εργαστηριακή ανάλυση με αρνητική PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.

iv Γκρι κατηγορία – ειδική άδεια. Η διαδικασία έκδοσης ειδικής άδειας εισόδου στη Δημοκρατία για υπηκόους τρίτων χωρών θα εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία (Κύπριοι, νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας և Ευρωπαίοι πολίτες εξαιρούνται από την ειδική άδεια). Οι αφίξεις σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να παραμείνουν στον υποχρεωτικό τρόπο συγκράτησης σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

ντο. Οι εργαστηριακές δοκιμές δειγματοληψίας θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Έτσι, παρά τις έντονες προσπάθειες και τις αποφάσεις για την προώθηση της επανέναρξης του τουρισμού, οι καθοριστικοί παράγοντες για την αποτελεσματική λειτουργία της «βαριάς βιομηχανίας της Κύπρου» φαίνεται ότι εξακολουθούν να ελέγχονται από την επιδημία.

Προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο τουρισμός, αναπτύσσονται πολιτικές և ιδιωτικές πρωτοβουλίες: εφαρμόζονται στο βαθμό που το επιτρέπει η επιδημία.

Το μεγάλο στοίχημα εμβολίου, το οποίο καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της φάρμας, είναι αργό αλλά σταθερό. Ωστόσο, οι διάφορες μεταλλάξεις του ιού և η αβεβαιότητά τους, η οποία αποκαθιστά, αντισταθμίζει և τις κάνουν να «περιμένουν αναγκαστικά».

Η ουσία είναι ότι, εφόσον δεν παρέχεται υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να προειδοποιείται οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τα ανοίγματα ή τις εξωστρέφεια, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνο να τεθεί σε κίνδυνο περαιτέρω οι οικονομικές προοπτικές για τις οποίες πρέπει να ληφθεί κίνδυνος.

A SO BYUR – Σήμερα

Source