“Η επιδημία του κορανοϊού επηρέασε αρνητικά τους ασθενείς με φυματίωση”

Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου (CIUΣχολή Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Δρ. Στη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Μάιο του 2020, ο Hatice Sütçü Çiçek υπενθύμισε ότι ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων παγκοσμίως λόγω φυματίωσης αυξήθηκε κατά 400 χιλιάδες σε ένα χρόνο στα 1,89 εκατομμύρια και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η επιδημία Covid-19 αύξησε τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με φυματίωση.

Δηλώνοντας ότι η φυματίωση είναι μια από τις κοινές και θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο, αν και είναι μια πιθανή και προληπτική ασθένεια για πολλά χρόνια, ο Çiçek υπενθύμισε ότι η πιθανότητα θεραπείας έχει μειωθεί και το κόστος έχει αυξηθεί με την εξάπλωση του ανθεκτικού στα φάρμακα βακίλου.

Καθηγητής Δρ. Αναφέροντας ότι το λουλούδι, η φυματίωση και το Covid-19 είναι μια μολυσματική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, και οι δύο ασθένειες παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός και δυσκολία στην αναπνοή, και η ευαισθητοποίηση των ατόμων για τα συμπτώματα βήχα και αιμορραγία από το στόμα πρέπει να αυξηθεί ».

Ο Cicek επεσήμανε ότι οι διαγνώσεις και οι θεραπείες για άτομα με φυματίωση έχουν επηρεαστεί λόγω του γεγονότος ότι τα άτομα που συνυπάρχουν σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα λόγω της επιδημίας Covid-19 αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ή προσβολής της νόσου και δήλωσε ότι ως εκ τούτου, η λήψη κατ ‘οίκον θεραπείας για ασθενείς με φυματίωση έχει γίνει μια πιο υγιεινή προσέγγιση.

“Πρέπει να γίνουν εναλλακτικές ρυθμίσεις για ασθενείς με φυματίωση στη διαδικασία Covid-19”

Καθηγητής Δρ. Ο Cicek δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνουν εναλλακτικές ρυθμίσεις για τη μείωση των κλινικών επισκέψεων αυτών των ασθενών, για τον περιορισμό των ραντεβού τους σε ορισμένες χρονικές στιγμές για την αποφυγή επαφής με άλλους ασθενείς και για τη συνέχιση της άμεσης παρακολούθησης των θεραπειών φυματίωσης χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες.

.Source