Η επιδημία υγείας είναι η ώθηση για καινοτομία

Η επιδημία αποτέλεσε ένα κίνητρο για την καινοτομία στον τομέα της υγείας διεθνώς, αλλά η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα παραμένει, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για την Καινοτομία Υγείας που διοργάνωσε το EVOS EVOS σε συνδυασμό με τον ιστότοπο πληροφοριών υγείας www .virus. com.gr և Περιοδικό Pharma & Health Business Health Policy Magazine στις 20 Απριλίου, ψηφιακά, μέσω του LiveOn, μέσω της ολοκληρωμένης τεχνολογίας ψηφιακής επικοινωνίας της Ethos GROUP. Το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας τέθηκε στο τραπέζι στο συνέδριο, το οποίο, δυστυχώς, αναγνώρισε ότι η υγεία δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Το συνέδριο για την πορεία της επιδημίας χρησιμοποίησε την αξία των εμβολίων, παρουσίασε όλα τα νέα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, σημειώθηκε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απροθυμίας πολλών Ελλήνων να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο Covid-19 για την οικοδόμηση ενός επιθυμητού τείχους ανοσίας.

Ο κύριος ομιλητής στο Συνέδριο του 2021 για την Καινοτομία στην Υγεία, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μοσιαλός, τόνισε “τι να κάνουμε μετά την επιδημία”, σημειώνοντας ότι η χώρα μας διαχειρίζεται τις ευκαιρίες καλά. Την επόμενη μέρα θα πρέπει να υποβληθούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της υγείας, όπως σημείωσε ο καθηγητής, ειδικά η χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας μακροπρόθεσμα, η τεχνική αποτελεσματικότητα του συστήματος, ο ενοποιημένος σχεδιασμός. Σύστημα υγείας (δημόσιο-ιδιωτικό, συνεργασία ιδρυμάτων σε επίπεδο νομού), ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, μετατροπή του νοσοκομειακού μοντέλου κ.λπ.

Μεταξύ άλλων, το συνέδριο παρουσίασε τόσο σημαντικά αποτελέσματα μελετών για την καταπολέμηση του covid-19 από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες όπως:

 • Ψηφιακό διαβατήριο NAVIFY Pass που αναπτύχθηκε από τη Roche Diagnostics. Αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την εταιρεία, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε εργαστήρια, κέντρα εμβολιασμού, smartphone πολιτών και μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό SARS-COV-2, καθώς και εμβολιασμούς.
 • Μελέτες στην Ελλάδα δείχνουν ότι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα έχουν πολύ χαμηλή ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο και παραμένουν ευάλωτα στη μόλυνση Covid-19.
 • Η ομάδα ερευνητών: Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελος Ι. Με επικεφαλής τον Guiamarelos-Burbuli, διεξάγει μια κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικού βιοδείκτη για τον εντοπισμό ασθενών που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο του λαιμού 19 και στη συνέχεια για τη θεραπεία εκείνων που περιέχουν Annakinra.
 • Μια άλλη ομάδα ερευνητών από το Νοσοκομείο Παπανικολάου βρήκε έναν συνδυασμό μεταλλάξεων που προβλέπει με ακρίβεια την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης και νοσηλείας σε νοσοκομείο. Μεταλλαξιογόνες μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί που θα μπορούσαν να είναι θεραπευτικοί στόχοι και επί του παρόντος υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές.
 • Ο Νίκος Σίψας, Καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων (RealWorldData), παρουσίασε νέα δεδομένα κατά τους πρώτους 4 μήνες χρήσης εμβολίου m-RNA. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από σχεδόν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer των 87 εκατομμυρίων, υπήρξαν 47 περιπτώσεις σοβαρού εξανθήματος, 19 από τα οποία ήταν Moderna και δεν υπήρξαν θάνατοι. Δεν υπήρξαν επίσης περιπτώσεις εξάντλησης αιμοπεταλίων στο σύνδρομο εγκεφαλικής θρόμβωσης.
 • Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τη χρήση του Remdesivir, το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο Covid-19, έχουν κυκλοφορήσει. Επιπλέον, νέα δεδομένα για μελέτες σχετικά με το συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων Bamlanivimab և Etesevimab καθώς και του Baricitinib:

Στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος, επικαλούμενος το Σχέδιο Αποκατάστασης, ασχολήθηκε με το θέμα των νυχιών, υποστηρίζοντας ότι σχετίζεται με τον εξορθολογισμό της ιατρικής περίθαλψης, καθώς θα παρέχει πρόσβαση σε νέα θεραπεία. στη διαχείριση του φαρμακευτικού κόστους. Ο κ. Ρότζερ, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, δίνει έμφαση στην ψηφιακή υγεία. «Έχουμε δει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η ομπρέλα για όλες τις μεταρρυθμίσεις. Κάναμε ψηφιακές πτήσεις κατά τη διάρκεια της επιδημίας. ” Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ως παράδειγμα την εφαρμογή μιας άυλης συνταγής που αποκτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όπου πρέπει να επιλέξει τη στάση της απέναντι στην καινοτομία”, δήλωσε η Agatha Yakoncic, Εκτελεστική Διευθύντρια της MSD Μάλτας, Ελλάδα, Φόρουμ Καινοτομίας PhRMA Κύπρου (PIF). “Το PhRMA Innovation Forum στην Ελλάδα έχει δηλώσει την πρόθεσή του να συνεργαστεί μέσω του τριετούς προγράμματος φαρμακευτικής πολιτικής της κυβέρνησης της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει το όραμα ενός καινοτόμου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που εξασφαλίζει ίση και εύκολη πρόσβαση για τους ασθενείς. «

Διαχείριση επιδημιών

Η πορεία της διαχείρισης της επιδημίας τέθηκε στο τραπέζι της δεύτερης στρογγυλής τραπέζης. “Η επιδημία επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, θα την έχουμε εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε ο Γιώργος Βορ Παυλάκης, γιατρός-ερευνητής. Όσο για την Ελλάδα, χαρακτήρισε καταστροφικά το άνοιγμα της επίθεσης του Πάσχα, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού αναβλήθηκε λόγω έλλειψης εμβολίων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο τουρισμός θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει μόλις άνοιξε τον Μάιο.

Ο Αχιλλέας Γκραβάνης, καθηγητής φαρμακολογίας, δήλωσε ότι «η PHC πρέπει να καταπολεμηθεί ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν για τα οφέλη των εμβολίων». Όσον αφορά την παγκόσμια κρίση, επέστησε την προσοχή στο ζήτημα της παροχής εμβολίων στον Τρίτο Κόσμο, το οποίο είναι πιθανό να είναι «δεξαμενή του ιού». “Εάν δεν δοθούν εμβόλια εκεί, θα υπάρξει μια τρύπα στο νερό, καθώς θα προκύψουν νέα στελέχη”, τόνισε.

Ο Γρηγόριος Γεροζιάφας, καθηγητής αιματολογίας στη Ιατρική Σχολή της Σορβόννης, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια διάδοση των επιστημονικών γνώσεων, ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πληροφορίες και ο ρόλος των ιατρών PHC. Ταυτόχρονα, τέτοιες αρμοδιότητες πρέπει να ανατεθούν στους ηγέτες της κοινότητας που μπορούν να συντονίσουν τους εμβολιασμούς στην κοινότητα. Παρουσίασε επίσης ένα διεθνές πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει στην προσπάθεια να ανακαλύψει εγκαίρως την τεχνητή νοημοσύνη για τους ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Γεώργιος Παππάς, ένας παθολόγος που ειδικεύεται στις λοιμώξεις, κατηγόρησε το κράτος για τα φαινόμενα εξασθένησης, καθώς δεν έλεγξε τα μέτρα που είχε λάβει. Αναγνώρισε ότι οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να πείσουν τους ανθρώπους για την ανάγκη εμβολιασμού, αλλά είπε ότι είχε χάσει την επαφή με το κοινό, ειδικά μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών μέσω της χρήσης κοινωνικών δικτύων.

Στο Συνέδριο Ασφάλισης Υγείας του 2021 παρακολούθησαν αρκετοί εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 • Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης
 • Ηλίας Μοσιαλός, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE)
 • Agata Jakoncic, PhRMA Innovation Forum Greece Greece (PIF) Πρόεδρος և MSD Greece, Κύπρος Executive Μάλτα Εκτελεστικός Διευθυντής
 • Jan-Marten Hartmann-Kretschmer, Digital Market Development, Roche Diagnostics
 • Elisenda Perich, Status Leadership για EMEA, Hillrom, ICU
 • Δρ. Alessandro Roncaci, Affidea SVP, Chief Medical Officer
 • Panos Bardas, PhD, Ph.D. (London), Professor of Cardiology, Coordinator of the Visitors ‘Heart Department of Group Hospitals, Imperial College London, UK
 • Ελένη Γαβριηλάκη, PhD, Αιματολόγος – Ερευνητής, Αιματολογική Κλινική – “Γ. Τμήμα Μεταμοσχεύσεων Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου
 • Γρηγόριος Γεροζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή Sorbonne, Προϊστάμενος του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι, Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Καρκίνου ց Θρόμβωσης INSERM U938
 • Evangelos iam iamarelos-Burbulis, PhD, FISAC, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
 • George Orj ian Annopoulos, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας
 • Achilles Gravanis, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρικό Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ερευνητής, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας, Βιοτεχνολογία, BRN
 • Ιωάννης Κατσαρόλης, PhD, Παθολόγος-Λοιμώδεις Ασθένειες, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικών Υποθέσεων, HIV-Αντιμυκητιασικό-COVID19, Gilead Sciences Hellas և Κύπρος
 • Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής της IQVIA Ελλάδας
 • Athanasius Lopatacidis, Εμπορικός Διευθυντής, European Affidea Group
 • George Orp Pappas, παθολόγος
 • Γιώργος Βορ Παυλάκης, Ερευνητής, Τμήμα Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ
 • Κωνσταντίνος Πούλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
 • Νίκος Σίψας, Καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων, Ιατρική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
 • Δρ. Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ιατρική Κλινική
 • Μαρία Χριστοπούλου, PhD, Master, MBA, παθολόγος-εντατικοποιητής, ιατρικός σύμβουλος Pharmaserv-Lily.

Source