Η επιλογή κλειδώματος εξακολουθεί να είναι «στο τραπέζι» προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου προειδοποίησε για τον «υφιστάμενο και ορατό κίνδυνο» σχετικά με την αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 και τις νοσηλείες, και κάλεσε τους ανθρώπους να συνεργαστούν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που παρέχονται από τα σχετικά πρωτόκολλα.

«Εάν φτάσουμε στο σημείο όπου δεν έχουμε πλέον κρεβάτια ή προσωπικό, για να φροντίσουμε τους ασθενείς μας, θα χάσουμε αυτόματα τον έλεγχο και θα περάσουμε από μια κατάσταση που είδαμε σε άλλες χώρες, όπου το ιατρικό προσωπικό αναγκάστηκε να επιλέξει ποια ζω για να σώσει », επεσήμανε ο υπουργός σε δηλώσεις προς το CNA.

Ο Ιωάννου είπε επίσης ότι η πιθανότητα κλειδώματος «είναι ένα σενάριο που παραμένει στο τραπέζι», σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές πρώτα, προτού καταφύγει στην εφαρμογή ενός «σκληρού» καθολικού κλειδώματος.

Ζητήθηκε από το CNA να σχολιάσει τον αριθμό ρεκόρ των 941 νέων κρουσμάτων COVID-19, που εντοπίστηκαν την Τρίτη – το υψηλότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κύπρο – ο Υπουργός μίλησε για μια «ανησυχητική εξέλιξη» και είπε ότι το Υπουργείο ανησυχεί ότι μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω ή ακόμη και να παραμείνει σταθερή τόσο υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν φτάσουμε σε ένα σημείο όπου φτάσουμε τα όριά μας και χάσουμε τον έλεγχο της κατάστασης, αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερους ασθενείς να θεραπεύονται σε νοσοκομεία και, δυστυχώς, ορισμένοι από τους σοβαρά άρρωστους θα πεθάνουν, σημείωσε.

Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους ανθρώπους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι και οι αγαπημένοι τους.

Σημείωσε επίσης ότι τα νοσοκομεία θεραπεύουν νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι υγιή άτομα που αρρώστησαν επειδή «δεν έδωσαν αρκετή προσοχή ή επειδή έγιναν πολύ χαλαροί και ξέχασαν τα βασικά μέτρα προσωπικής προστασίας». «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι οι άνθρωποι έχουν το «όπλο» των εμβολίων στη διάθεσή τους και «όσο περισσότερο επιλέγουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε αυτήν τη μάχη, τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε τον αόρατο εχθρό».

Αλλά μέχρι να φτάσουμε στην εμβολιαστική κάλυψη που απαιτείται για την ασυλία των κοπαδιών, είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσουμε βασικούς κανόνες, πρόσθεσε ο Ιωάννου και πρότεινε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, να περιορίζουν τις επαφές τους και να μετακινούνται λιγότερο, να φορούν μάσκες όταν είναι απαραίτητο, να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να εφαρμόζουν πρωτόκολλα. στους χώρους εργασίας τους. Αυτές οι μικρές ενέργειες μπορεί να μας προστατεύσουν από το να παρατηρήσουμε μια περαιτέρω αύξηση των περιπτώσεων και, στη συνέχεια, σε νοσηλεία και θανάτους, συνέχισε.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι τα νοσοκομεία έχουν χωρητικότητα 400 κλινών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και αναλώσιμα. Είπε επίσης ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα επιβαρύνει τα κρατικά νοσοκομεία, όταν πρόκειται για τη θεραπεία περιπτώσεων που δεν σχετίζονται με το COVID-19. Το κλειδί, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, έγκειται στην εξασφάλιση επαρκών ανθρώπινων πόρων, γιατρών με ειδική εξειδίκευση και νοσηλευτικού προσωπικού. Δυστυχώς, όπως σε όλες τις χώρες, το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι άπειρο, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας είπε στο CNA ότι μετά από 15 μήνες υπάρχει κόπωση μεταξύ ανθρώπων και επαγγελματιών υγείας, αλλά είπε ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων δημιουργεί ένα «προστατευτικό τοίχωμα» για τους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα λιγότερες περιπτώσεις και νοσηλεία.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι απαιτούνται έκτακτα, αυστηρότερα μέτρα και αν είμαστε αντιμέτωποι με την πιθανότητα άλλου κλειδώματος, ο Ιωάννου είπε ότι αυτή είναι μια επιλογή που «παραμένει στο τραπέζι».

Κατέστησε σαφές, ωστόσο, ότι θέλουν να εξαντλήσουν όλες τις άλλες επιλογές πρώτα και φάνηκε βέβαιος ότι με την παρατήρηση των σωστών μέτρων, ενώ προχωρεί σε εμβολιασμούς, αυτό το σενάριο θα αποτραπεί.

«Όταν εφαρμόζονται μέτρα και πρωτόκολλα υγείας με αφοσίωση και προσοχή, αποδίδουν αποτελέσματα και περιορίζουν την εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο Υπουργός

Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στους πολίτες, όταν μπορούμε να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση με τη συνεργασία των ανθρώπων, κατέληξε.

(CNA)

Source