Η επιστροφή του πληθωρισμού στην ατζέντα στις παγκόσμιες αγορές

Οι παγκόσμιες αγορές παρακολουθούν θετικές τιμές με αποτέλεσμα την άνοδο των σειρών που καταγράφονται στους δείκτες των ΗΠΑ. Τα μηνύματα που προέρχονται από διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία σχετικά με την επιστροφή του πληθωρισμού στις αγορές παρακολουθούνται επίσης προσεκτικά.

Οι δείκτες της Wall Street έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη ανοδική πορεία από τον Αύγουστο, λόγω της αισιοδοξίας για το πακέτο τόνωσης των ΗΠΑ και την επιβράδυνση της αύξησης των περιπτώσεων στη χώρα. Ενώ οι δείκτες αυξήθηκαν για 6 συνεχόμενες ημέρες, το S&P 500 έσπασε ένα ρεκόρ με αύξηση 0,7%.

Παρόλο που τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ και οι Ασιατικές Χρηματιστηριακές Αγορές επιβράδυνσαν την ανοδική τους ταχύτητα σήμερα το πρωί, είναι γενικά θετικές.

Ενώ το σχέδιο κινήτρων του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden αναμένεται να λάβει την πρώτη ψηφοφορία στην επιτροπή στο Κογκρέσο, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ότι εάν τεθεί σε εφαρμογή ένα αρκετά ισχυρό πακέτο κινήτρων, η χώρα θα επιστρέψει στην πλήρη απασχόληση το 2022. είχε υποστηρίξει .

Οι τιμές των εμπορευμάτων γενικά αυξήθηκαν, υποστηριζόμενες από τις προσδοκίες της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Το brent oil ξεπέρασε τα 60 $ για πρώτη φορά σε σχεδόν ένα χρόνο, ενώ ο χαλκός αυξήθηκε στη δεύτερη ημέρα, οι τιμές του σιδήρου αυξήθηκαν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι παγκόσμιες αγορές παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τα σήματα για τον πληθωρισμό τις τελευταίες ημέρες. Πολλά επενδυτικά μέσα σε παγκόσμιες αγορές, από μετοχές έως ομόλογα και πετρέλαιο, σηματοδοτούν ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις αγορές των ΗΠΑ έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Η εξάπλωση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του ίδιου τίτλου με δείκτη πληθωρισμού λήξης σημείωσε στις αρχές της εβδομάδας το 2,216 τοις εκατό, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Οι αποδόσεις των 30 ετών των ομολόγων των ΗΠΑ ξεπέρασαν προσωρινά το 2% για πρώτη φορά έτος. Η καμπύλη απόδοσης στη χώρα έχει φτάσει στο απότομο επίπεδο από το 2015.

Στην Ευρώπη, ένας δείκτης αγοράς ανταλλαγής για μελλοντικό πληθωρισμό πλησίασε το υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Ενώ οι δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έσπασαν τα ρεκόρ την τελευταία περίοδο, το βαρέλι πετρελαίου Brent, το οποίο αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση με την οικονομική ανάκαμψη, αυξήθηκε περισσότερο από 1 τοις εκατό τη Δευτέρα.

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός των καταναλωτών αναμένεται να αυξηθεί από 1,4% ετησίως σε 1,5% τον Ιανουάριο. Αν και η πανδημία επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, η οικονομική και νομισματική υποστήριξη καθώς και η συνέχιση του εμβολιασμού είναι αποτελεσματικές σε αυτές τις προσδοκίες.

Πηγή: Bloomberg HT

.Source