Η Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε έναν υγιή ανταγωνισμό στην αγορά κρέατος έως τα τέλη Μαρτίου

Η Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε έναν υγιή ανταγωνισμό στην αγορά κρέατος έως τα τέλη Μαρτίου

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Κάντιθ, μετά από συζήτηση για τη θεσμική βάση των σφαγείων την Τρίτη, ζήτησε ειδικές προτάσεις για τη δημιουργία συνθηκών για υγιή ανταγωνισμό στην αγορά κρέατος. δημιούργησε μια κατάσταση μονοπωλίου անհրաժեշտ την ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Άνδρος Καφκαλιάς, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αυτό που ήταν απαράδεκτο στην περίπτωση του σφαγείου Τσίπρα, εκτός από τη σύγκρουση συμφερόντων των σχετικών υπουργείων, ήταν η ασυγχώρητη αμέλεια της ανεπάρκειας. νομοθεσία για την αντιμετώπιση των σημαντικών στρεβλώσεων στην αλυσίδα παραγωγής και προώθησης κρέατος που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του μονοπωλίου.

Ο κ. Καφκαλίας συνέχισε λέγοντας ότι το γεγονός ότι η εταιρεία έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση μονοπωλίου βλάπτει το δημόσιο συμφέρον, την ασφάλεια και την υγιεινή του κρέατος, εις βάρος των καταναλωτών και του κτηνοτροφικού τομέα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας είπε ότι ήταν απαραίτητο να αλλάξει το μονοπώλιο, να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες, να δημιουργηθούν νέες συνθήκες για υγιή ανταγωνισμό, να δοθεί στο κράτος κανονιστικός ρόλος, να δοθεί αποτελεσματικός έλεγχος, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο το μέρος να εξαρτάται από το σφαγείο.

Μετά από αυτό, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε από την κυβέρνηση να μελετήσει όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με το σφαγείο Kofinu, να βρει τρόπους για να χρησιμοποιήσει τα συμφέροντα του τόπου, να αναπτύξει ένα πρόγραμμα που θα έσπαζε το μονοπώλιο, για να δημιουργήσει συνθήκες για ισχυρότερο ανταγωνισμό. “Ενίσχυση του ρόλου των δημοσίων υπηρεσιών, διασφάλιση της ποιότητας του ελέγχου της υγιεινής και της ασφάλειας του κρέατος”, δήλωσε ο κ. Καφκαλίας.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Γεωργίας αναμένει από την κυβέρνηση να τερματίσει την κατάσταση που έχει δείξει τα τελευταία επτά χρόνια και θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις έως τα τέλη Μαρτίου, όταν η Επιτροπή θα συναντηθεί ξανά για να συζητήσει ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ο βουλευτής του ΔΙΚΟ Χρήστος Ορφανίδης δήλωσε ότι όταν το σφαγείο Κοφίνου έκλεισε, αυτό που περιμέναμε ήταν μια σωστή εκκαθάριση, և ταυτόχρονα αρμόδια υπουργεία և προστασία της κρατικής περιουσίας, που δεν συνέβη և ένα σφαγείο με εκατομμύρια εγκαταστάσεις : , πήγε σε άτομα. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις σε κάποιο σημείο, αλλά το αποτέλεσμα οποιασδήποτε διαδικασίας παραμένει άγνωστο.

Όσον αφορά το ζήτημα των απορριμμάτων σφαγείων, ο βουλευτής του DIKO δήλωσε ότι είναι γνωστό ότι η Cypra επετράπη να επεξεργάζεται ζωικά απόβλητα σε ένα μέρος όπου δεν υπήρχε εργοστάσιο, πράγμα που ήταν γεγονός το 2017. να εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου με δική του πρωτοβουλία για συζήτηση.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας σημείωσε ότι η περίπτωση της Κύπρου, εκτός από τις πολλές περιπτώσεις κοροναϊού που επισήμανε, έχει εκθέσει πολλές στρεβλώσεις του τοπικού μονοπωλίου και του ολιγοπωλίου κρέατος.

“Η σφαγή, η διαχείριση, το εμπόριο και η διανομή κρέατος στην Κύπρο φαίνεται να είναι ένα σφραγισμένο καρτέλ που πρέπει να σπάσει”, είπε. Giorg Orgallas, προσθέτοντας ότι η αγορά κρέατος πρέπει να ενοποιηθεί με βάση την ποιότητα των καταναλωτών, των τροφίμων και της δημόσιας υγείας.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα σφαγεία πρέπει να αυξηθούν και να δημιουργηθούν συνθήκες για υγιή ανταγωνισμό, προσθέτοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε αυτή τη δραστηριότητα, όπως δέχθηκε ο Υπουργός Γεωργίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Γεωργία
Πηγή: KYPE

Source