Η Επιτροπή Προστασίας της Φύσης άρχισε να συζητά το νόμο για τα απόβλητα

Η συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, που αναφέρεται στο νόμο περί αποβλήτων, ξεκίνησε σήμερα στην κοινοβουλευτική περιβαλλοντική επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η νομοθεσία αφορά τη χωριστή συλλογή ανακυκλωμένων οργανικών αποβλήτων, τη διαλογή των πηγών απορριμμάτων, καθώς και την εισαγωγή του συστήματος «πληρώνω για ό, τι πετάω».

Αυτό το έργο υλοποιείται ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με βάση την αγορά μιας συγκεκριμένης σακούλας σκουπιδιών με σχετικά υψηλό κόστος.

Ο πολίτης θα προσπαθήσει να γεμίσει όσο το δυνατόν λιγότερες σακούλες σκουπιδιών, καθώς θα πληρώσει περισσότερα με περισσότερες τσάντες. Έτσι, θα ωθηθεί να στείλει τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν σε άλλη κατεύθυνση, լց για να γεμίσει τις σακούλες μόνο με εκείνες που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Στις δηλώσεις του Ο. Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος George Orch Lukaidis, είπε ότι στην πρώτη συνεδρία μελετήθηκε η νομοθεσία για τα απόβλητα, νομοθεσία που κινείται προς προοδευτική κατεύθυνση, στοχεύει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, պաշտպան την προστασία του περιβάλλοντος.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρχαν ανησυχίες για το νέο σύστημα λόγω υψηλών προστίμων, αλλά υπήρχαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανάγκη λήψης υφιστάμενων μέτρων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων από πιθανές αυξημένες πληρωμές από εκείνους που πληρώνουν σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρόστιμα ανέρχονται σε 4000 ευρώ, ενώ τα εξωδικαστικά πρόστιμα – έως 200 ευρώ.

ΜΙ: Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοφέφου“Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει για ένα νομοσχέδιο που θα έφερε στην Κύπρο κάτι που θα έπρεπε να είχαμε από το 2003, όταν εισήχθη μια πολιτική διαχείρισης οικιακών αποβλήτων, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από το” πληρώνω για να το πετάξω “.

Εξήγησε ότι “αυτό το σύστημα προϋποθέτει ότι ο κάτοικος θα ενημερωθεί, θα ξέρει πώς να διαχωρίζει τα οργανικά απόβλητα, τα ανακυκλωμένα υλικά, το χαρτί, να έχει ένα μέρος για να αγοράσει γυάλινες φιάλες. “Πρέπει να έχει τις σωστές πληροφορίες για το τι έρχεται και πού.”

“Με αυτό το σύστημα, τα απόβλητα που θα παραμείνουν για τη γενική διαχείριση αποβλήτων θα είναι τα απόβλητα που θα τοποθετηθούν στον σάκο, τα οποία θα ληφθούν στην τιμή που θα καθοριστεί από τον τοπικό αυτοδιοίκηση”, είπε.

Εξήγησε ότι “αυτά τα συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, είτε βρίσκονται στην τσάντα που αγοράζετε, είτε στην ετικέτα που αγοράζετε, τοποθετείτε σε οποιαδήποτε τσάντα ή γίνονται με το βάρος.”

Όσον αφορά το ζήτημα της επιστροφής χρημάτων σε πολίτες από ανακυκλωμένα υλικά, ο κ. Θεόφιμπο είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο, καθώς υπάρχουν ιστορικά απόβλητα.

“Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τοποθετήσετε ειδικά σημάδια στα πλαστικά μπουκάλια, δοχεία, κάποια στιγμή και, στη συνέχεια, όταν πωλούνται, χρεώνεται ένα επιπλέον κόστος. Όταν επιστρέψετε το μπουκάλι που φέρει το σήμα, θα λάβετε την επιπλέον τιμή που πληρώσατε. “Συμβαίνει στο εξωτερικό, αλλά εδώ εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα με την απόρριψη ιστορικών αποβλήτων αριστερά και δεξιά”, είπε.

ΜΙ: Βουλευτής DISY, Savia OrfaniduΧαιρετίζοντας την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι αυτή η διαδικασία ενισχύει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και τις προσπάθειες που στοχεύουν στην ουδετερότητα του κλίματος.

Είπε ότι η ειδική νομοθεσία “θα ενισχυθεί από κανονισμούς που θα φτάσουν στο τεχνικό επίπεδο σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι οι τοπικές αρχές θα ενημερώσουν κάθε εγκατάσταση πώς θα γίνει αυτός ο διαχωρισμός των αποβλήτων.” ,

Σημείωσε ότι «οι τοπικές κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να προσλαμβάνουν επιθεωρητές, με κρατική χρηματοδότηση, η οποία θα λαμβάνεται από κοινοτικά κονδύλια, για τη διενέργεια επιθεωρήσεων, θα επιβάλλει πρόστιμα πού και πού». Υπάρχει, φυσικά, η συμμόρφωση μετά τη διαδικασία προειδοποίησης information πληροφοριών. “

“Πιστεύουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ένας στόχος, είναι ένα άλλο βήμα προς την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιβάλλοντος με όλους τους ενδιαφερόμενους”, είπε.

Πηγή: KYPE

Source