Η επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου συζητά το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Η σχέση Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να προχωρήσει με τη θετική δυναμική που αποκτήθηκε τους τελευταίους μήνες, μια διαδικτυακή επιτροπή άκουσε την Πέμπτη.

Ένα διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Circle συζήτησε το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας, ενός υποψηφίου για ένταξη στην ΕΕ και του μπλοκ υπό το φως των τελευταίων θετικών εξελίξεων.

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών και Διευθυντής Πρέσβης της ΕΕ για θέματα Υποθέσεων Φαρούκ Καγιάκτσι δήλωσε ότι η ΕΕ δεν κατάφερε να κατανοήσει ορισμένα θέματα που θέτει η Τουρκία.

Στο θέμα της τρομοκρατίας, είπε ο Kaymakci, η πλευρά της ΕΕ επικεντρώνεται μόνο στο Daesh-ISIS σε συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, αλλά «δεν ενεργεί αναλόγως» όταν πρόκειται για τρομοκρατικές οργανώσεις PKK / YPG και Feto.

Αναφερόμενος επίσης στην υπόσχεση της ΕΕ που συνδέεται με μια συμφωνία προσφύγων του 2016 μεταξύ των πλευρών, είπε ότι το ταξίδι χωρίς βίζα δεν πραγματοποιήθηκε.

Είπε ότι τα ταξίδια χωρίς βίζα θα δημιουργήσουν ευκαιρίες.

Ο Kaymakci είπε ότι σήμερα η Τουρκία φιλοξενεί 4,2 εκατομμύρια μετανάστες και η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για τη διαχείριση της μετανάστευσης, αλλά δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις οικονομικές της υποσχέσεις για τους συριακούς λαούς που φιλοξενεί η Τουρκία.

Η ΕΕ απέτυχε επίσης σε στενή συνεργασία στη βόρεια Συρία, επικρίνοντας τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή που βοήθησαν τους Σύρους να επιστρέψουν για να εγκατασταθούν στη χώρα τους, σύμφωνα με τον Kaymakci.

Επίσης, στο διαδικτυακό σεμινάριο, ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων στη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Michael Karnitschnig είπε: «Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθούν σε πραγματιστικές, πρακτικές λύσεις».

Επαινώντας την τελευταία αλληλεπίδραση μεταξύ της ΕΕ και της τουρκικής κυβέρνησης, ο Karnitschnig είπε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν καθυστερήσει, αλλά «υπάρχει μια τρέχουσα θετική δυναμική».

Οι σχέσεις ΕΕ-Turley βρήκαν νέα δυναμική με μια νέα πρωτοβουλία για την επανέναρξη της εμπλοκής μετά από μήνες έντασης μεταξύ των μερών λόγω διαφόρων θεμάτων, όπως τα δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και το κυπριακό ζήτημα.

Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στη Σουηδία Μάικλ Σαχλίν, Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης Δρ Emiliano Alessandri και Assoc. Ο καθηγητής Cigdem Nas ήταν οι άλλοι πάνελ που παρακολούθησαν το διαδικτυακό σεμινάριο.

Το διαδικτυακό σεμινάριο είναι το πρώτο από τα τρία που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Circle, μια μη κερδοσκοπική ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο και στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών για την τουρκική διασπορά.

Source