Η εποχή της Μέρκελ τελειώνει, η νέα εποχή θα ξεκινήσει για τη Γερμανία και την ΕΕ

ΚΟΛΟΓΝΗ – Ο ιός της κορώνας, που εμφανίστηκε στο Γουχάν της Κίνας, πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία στις 28 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, μετά τις περιπτώσεις που συνέχισαν να εμφανίζονται στις Κάτω Χώρες και στο Βέλγιο, περιβάλλει ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, από τον Φεβρουάριο.

Ενώ οι υψηλότεροι θάνατοι από πληθυσμό σημειώθηκαν στο Βέλγιο, η ιταλική επαρχία του Μπέργκαμο ήταν μια από τις περιοχές στον κόσμο που πλήττονται περισσότερο από τον ιό της κορώνας. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στα τέλη Μαρτίου λόγω του ιού της κορώνας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούσε να συντονιστεί για τις χώρες που επλήγησαν από την επιδημία για μήνες. Αντί να αλληλοβοηθούνται, οι χώρες έλαβαν τα δικά τους μέτρα με μεγάλο πανικό. Έως ότου η ΕΕ καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τον προϋπολογισμό χρηματοοικονομικής στήριξης της κορώνας, η πίστη στην ένωση εξασθενεί σε χώρες με βαριά απώλεια ζωής, ειδικά στην Ιταλία. Ωστόσο, η ΕΕ κατόρθωσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με κοινή καταπολέμηση του ιού, αν και γρήγορα. Στις 22 Ιουλίου, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα οικονομικό σχέδιο για τα επόμενα επτά χρόνια. Συμφώνησαν για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για τα κράτη μέλη που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία της κορώνας.

Η πανδημία δεν προκάλεσε μόνο οικονομικά προβλήματα στην ΕΕ. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα της κορώνας. Η διαδήλωση είχε απαγορευτεί προηγουμένως από τον Γερουσιαστή Εσωτερικών του Βερολίνου Andreas Geisel, αλλά η απαγόρευση καταργήθηκε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Οι αντίπαλοι κατά του εμβολιασμού, οι θεωρητικοί συνωμοσίας, οι εσωτερικοί ερμηνευτές ήρθαν παράλληλα με την ακροδεξιά και διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα κορώνας.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι ξετύλιξαν τη σημαία του Γερμανού Αυτοκράτορα μπροστά από το κοινοβούλιο (Ράιχσταγκ) στο Βερολίνο. Οι εικόνες πυροδότησαν επίσης μια ευρεία συζήτηση για τον ακροδεξιό στη χώρα. Οι ενέργειες κατά των μέτρων κορώνας συνεχίστηκαν στο Βερολίνο μέχρι τον Νοέμβριο

Μπρέξι

Ένα σημαντικό σημείο καμπής για την Ευρώπη ήταν η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου. Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερα από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία. Οι επαφές συνεχίστηκαν μέχρι λίγο πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας. Τελικά, τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν σε μια προσωρινή λύση έως το τέλος του 2020. Οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα συνεχιστούν. Η 11μηνη μεταβατική περίοδος που έχει οριστεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα λήξει επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2021. Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα είναι πλέον μέρος της αγοράς και της τελωνειακής ένωσης του μπλοκ. Αντ ‘αυτού, θα δεσμεύονται από τους δικούς τους κανόνες και κανονισμούς.

Με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που η ΕΕ και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν για το Brexit, πήραν ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν τη διαδικασία μετάβασης. Η συμφωνία δεν θα επιτρέπει δασμούς ή ποσοστώσεις για προϊόντα του ΗΒ και της ΕΕ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν νέες γραφειοκρατικές πρακτικές για εισαγωγές και εξαγωγές.

Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι πολίτες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν την ελεύθερη κυκλοφορία για να ζήσουν, να εργαστούν και να σπουδάσουν. Βρετανοί που ταξιδεύουν στην περιοχή Σένγκεν της ΕΕ θα μπορούν να μείνουν μόνο 90 ​​ημέρες σε κάθε περίοδο 180 ημερών. Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν επίσης να επισκέπτονται τη Βρετανία για έως και 180 ημέρες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ THRRINGEN

Στις 5 Φεβρουαρίου, το κρατικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας συγκάλεσε να εκλέξει νέο πρωθυπουργό. Παραδόξως, το ρατσιστικό κόμμα AfD (Εναλλακτικό Κόμμα για τη Γερμανία) έριξε τον δικό του υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία και επέλεξε τον υποψήφιο CDU (Christian Democrats Union) FDP (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) Thomas Kemmerich, ενώ ο Μπόντο Ραμέλοου του Αριστερού Κόμματος θεωρήθηκε βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί. Ο Kemmerich παραιτήθηκε όταν έγιναν διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα λόγω του CDU που ενεργούσε με το AfD.

Μετά την εκλογή του Kemmerich ως πρωθυπουργού στη Θουριγγία, η κυβέρνηση του CDU δέχθηκε έντονη κριτική. Μετά από ισχυρισμούς για μυστική συνεργασία με το AfD στη Θουριγγία, ο πρόεδρος του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος. Ο Kramp-Karrenbauer εγκατέλειψε επίσης την υποψηφιότητά του για καγκελάριο. Έτσι, η κρίση διορισμού πρωθυπουργού προέκυψε μετά τη Μέρκελ και πρόεδρο του CDU. Παραμένει ασαφές ποιος θα είναι ο πρόεδρος του CDU, ποιο όνομα θα είναι ο πρωθυπουργός υποψήφιος, καθώς το γενικό συνέδριο δεν μπορεί να διεξαχθεί λόγω της κορώνας.
Ο Μπόντο Ραμέλοου επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός της Θουριγγίας με την τρίτη ψηφοφορία στις 4 Μαρτίου. Η ομιλία Ramelow, που αποδέχθηκε τα συγχαρητήρια στο κοινοβούλιο, απέρριψε τα συγχαρητήρια από τον Björn Höcke του AfD, έγινε επίσης ιστορία.

ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Κατά το έτος 2020 υπήρξε μια τεταμένη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου, 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα του Άσαντ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο συριακό έδαφος. Χρησιμοποιώντας αυτήν την κατάσταση, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι άνοιξε τα σύνορα της ΕΕ για τους μετανάστες στις 29 Φεβρουαρίου, τόσο για να βρει υποστήριξη για την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Idlib όσο και για να λάβει περισσότερα χρήματα για πρόσφυγες. Χιλιάδες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα ελληνικά σύνορα. Οι πρόσφυγες αποκλείστηκαν από Έλληνες συνοριοφύλακες.

Η Τουρκία, η οποία σε αυτό το βήμα ιδίως μετά τις συνομιλίες του με τον Ερντογάν και την Πρόεδρο Άνγκελα Μέρκελ επανειλημμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell επέστρεψε με την προσπάθεια. Ωστόσο, οι σχέσεις με την Άγκυρα, τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι Meis και συχνά τεντωμένες λόγω της πραγματοποίησης γεωτρήσεων εξερεύνησης φυσικού αερίου γύρω από τα νησιά της Ρόδου. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δηλώσει αμοιβαία το Navtex. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία προσπαθούσαν συχνά να μεσολαβούν μεταξύ των δύο χωρών, φοβούμενοι ότι τα ναυτικά των δύο χωρών θα μπορούσαν να έρχονται αντιμέτωπα ανά πάσα στιγμή.

Οι εθνικές πολιτοφυλακές της Τουρκικής κυβέρνησης συμφιλίωσης για τη Συρία παρά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη και την υποστήριξη για τους ισχυρισμούς τους ότι η Γαλλία έστειλε όπλα ήταν επίσης τεταμένες σχέσεις. Η Γαλλία έδωσε την πιο προφανή υποστήριξη στην Ελλάδα. δύο φορές λόγω των δραστηριοτήτων της ΕΕ στην Τουρκία και στη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Η Γαλλία, η Ελλάδα, ένα εμπάργκο όπλων σε ολόκληρη την ΕΕ κατά της Κύπρου και της Τουρκίας ζήτησαν αυστηρές εμπορικές κυρώσεις. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του δρόμου παραμένουν ανοιχτός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ κατέληξαν σε αυστηρές κυρώσεις κατά της εισαγωγής της Γερμανίας. Τα ανεπίλυτα προβλήματα με την Τουρκία αναβλήθηκαν για τον Μάρτιο του 2021. Μέρκελ, η πιθανότητα ότι ένα μέτωπο στην ΕΕ για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία παραπέμποντας το ζήτημα στο ΝΑΤΟ έκλεισε εντελώς.

ΜΑΚΡΟΝ-ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΤΕΝΤΖΟΝΕΡ

Ηζ. Τα κινούμενα σχέδια του Μωάμεθ προκάλεσαν τις ισλαμικές χώρες να επικρίνουν τη Γαλλία. Μετά τη δημοσίευση των γελοιογραφιών, μετά από τα λόγια του Ερντογάν «Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχική θεραπεία», η Γαλλία κάλεσε τον Γάλλο Πρέσβη στην Άγκυρα. Υπήρξαν σκληρές συζητήσεις μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών. Γαλλικά προϊόντα μποϊκοτάρισαν μετά από κλήση του Ερντογάν. Η ένταση μεταξύ Macron και Erdogan μιλήθηκε στον ευρωπαϊκό τύπο για μέρες. Τον Μάρτιο του 2021 θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία στη νέα σύνοδο κορυφής της ΕΕ σχετικά με τη στάση της Τουρκίας κατά πόσον μια αλλαγή θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ζήτημα τον επόμενο μήνα.

Η ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Οι συνθήκες των προσφυγικών καταυλισμών στην Ελλάδα αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο κριτικής. ΕΕ, καθώς οι επικριτές είχαν δώσει πολύ λιγότερη υποστήριξη στους πρόσφυγες στην Τουρκία στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο της επιδημίας της κορώνας, οι καταστάσεις στα στρατόπεδα προσφύγων προσέλκυσαν την αντίδραση του κοινού. Ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονταν, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στο στρατόπεδο προσφύγων της Μοριά στο νησί της Λέσβου στις 9 Σεπτεμβρίου. Η φωτιά συνεχίστηκε όλη τη νύχτα. 12.600 πρόσφυγες ζουν σήμερα στο στρατόπεδο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για 2.800 άτομα.

Αυτή η πυρκαγιά ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για το είδος της διαδικασίας που πρέπει να εφαρμόσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους πρόσφυγες.

ΡΑΔΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΑΔΙΚΕΣ Ισλαμικές επιθέσεις που συνεχίζονται

Η γερμανική Χέσεν Χάναου στην πόλη αυτή στις αρχές του 2020, πραγματοποίησε στις 19 Φεβρουαρίου, δύο ένοπλες επιθέσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων 5 πολιτών και των εννέα ανθρώπων που πέθαναν στη δεκαετία του ’20. Ο 43χρονος ύποπτος και η μητέρα του βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους και αναφέρθηκε ότι ο ύποπτος αυτοκτόνησε. Η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε, “Υπάρχουν πάρα πολλά σημάδια ότι ο εισβολέας ενήργησε με ρατσιστικό κίνητρο.” Ενώ η Γερμανία προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ της επίθεσης Hanau, η πανδημία έγινε σταδιακά το κύριο θέμα της Ευρώπης. Ενώ η ΕΕ προσπαθούσε να διαχειριστεί σωστά την επιδημία της κορώνας, αυτή τη φορά, οι χώρες της ΕΕ συγκλονίστηκαν από ριζοσπαστικές ισλαμιστικές επιθέσεις.

Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, οι Ριζοσπαστικοί Ισλαμιστές πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Παρίσι, τη Δρέσδη, τη Νίκαια και τη Βιέννη. Οι επιθέσεις πρόσθεσαν μια άλλη ανησυχία στο άγχος που δημιουργήθηκε από την επιδημία στην Ευρώπη. Συνολικά εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιθέσεις. Παρόλο που το ISIS, το οποίο πραγματοποιεί τις επιθέσεις, έχει χάσει την περιοχή του στη Συρία και το Ιράκ και τη δύναμή του, έχει αποδείξει για άλλη μια φορά ότι εξακολουθεί να διαθέτει ένα δίκτυο που μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Η διαφορά αυτών των επιθέσεων από τις προηγούμενες ήταν ότι οι δράστες οργανώθηκαν ξεχωριστά. Παρείχαν οι ίδιοι τα όπλα, και σε τρεις περιπτώσεις χρησιμοποίησαν μόνο ένα μαχαίρι. Αυτή τη φορά, τα προφίλ χωρών των δραστών είχαν επίσης αλλάξει. Ένας από τους δράστες της επίθεσης ήταν ο Τσετσενός, ένας Σύριος, ένας Τυνησιακός και ένας Αλβανός. Ο κίνδυνος της ριζοσπαστικής ισλαμικής επιθετικότητας δεν έχει τελειώσει στην Ευρώπη, και ίσως όχι εντελώς. Εάν δεν μεταρρυθμιστεί η ιδέα του τζιχάντ στο Ισλάμ, εφόσον οι νέοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να βρουν θέση στη δυτική κοινωνία, οι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες θα συνεχίσουν να είναι ελκυστικές για αυτούς τους νέους με κάποιο τρόπο, και κατά συνέπεια οι επιθέσεις δεν θα τελειώσουν εντελώς.

Το έτος 2020 ήταν έτος για την ΕΕ και τη Γερμανία, όπου τα προβλήματα δεν μπορούσαν να επιλυθούν στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική και θα μπορούσαν να αναβληθούν με τον πιο ορθολογικό τρόπο. Το 2021 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία η εισοδηματική ανισότητα, η οποία είναι ακόμη πιο ορατή με την πανδημία, την αρνητικότητα που δημιουργείται από την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση και η ακροδεξιά, η οποία εκδηλώνεται επίσης σε δράσεις κατά της κορώνας. Για τη Γερμανία, το 2021 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά, καθώς η εποχή της Μέρκελ θα είναι μια χρονιά που θα κλείσουν οι γενικές εκλογές. Για την ΕΕ, είναι περίεργο πώς θα εξελιχθεί η μετα-Μέρκελ εποχή. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν μπορεί να αναδειχθεί ως ένας ακόμη πιο σημαντικός ηγέτης στην ΕΕ. Το 2021 θα είναι μια χρονιά ανοιχτή σε πολλά άγνωστα και εκπλήξεις, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά με την αποχώρηση της Μέρκελ και θα δημιουργηθούν νέες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το 2020, η πιο ευχάριστη ανάπτυξη των ιδρυτών των ανθρωπίνων δύο γεννημένων στην Τουρκία γερμανικών εταιριών biontech στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer με πάνω από το 90% του εμβολίου που ανέπτυξαν κατά του ιού στη χορωδία για την ΕΕ ήταν η αρχή των θετικών αποτελεσμάτων και του εμβολιασμού.

Source