Η εταιρεία “Golden Visa” επιστρέφει στις απαιτήσεις χρηματοδότησης της Μαλαισίας

Tom Burroughes, Group Editor, 10 Φεβρουαρίου 2021

άρθρο

Οι ισχυρισμοί για το σκάνδαλο 1MDB – ένα από τα μεγαλύτερα στη σύγχρονη οικονομική ιστορία – συνεχίζουν να αντηχούν σε όλο τον κόσμο. Μια εταιρεία που συμμετείχε στην οργάνωση προγραμμάτων «χρυσής βίζας» αρνείται ότι ο φυγόδικος χρηματοδότης Jho Low, κατηγορούμενος για αποκοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από ένα μαλαισιανό ταμείο, ήταν ποτέ πελάτης.

Η Henley & Partners, η διεθνής ομάδα που συμβουλεύει τους ανθρώπους σχετικά με την απόκτηση προγραμμάτων διαμονής / υπηκοότητας ανά επένδυση, λέει ο φυγόδικος χρηματοδότης Jho Low, κατηγορούμενος για αποκοπή δισεκατομμυρίων από το 1MDB της Μαλαισίας, δεν ήταν ποτέ πελάτης.

Έκθεση της 1ης Φεβρουαρίου από το Έργο οργανωμένου εγκλήματος και αναφοράς διαφθοράς, ένα δίκτυο δημοσιογράφων, δήλωσε ότι ο Henley κέρδισε τουλάχιστον 710.000 € (855.350 $) από τη Low καθώς ζήτησε ένα διαβατήριο της Κύπρου. Πολλά από αυτά συνδέθηκαν με βοήθεια για την οργάνωση ενός παραθαλάσσιου σπιτιού από μια εταιρεία που συνεργάστηκε με την Henley.

Το κυπριακό καθεστώς τέθηκε υπό πυρκαγιά το 2015, όταν η κυβέρνηση βρέθηκε να παρακολουθεί γρήγορα την ιθαγένεια του Low, ακόμη και μετά την κατηγορία του ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο 1MDB. (Ο Low αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και παραμένει ελεύθερος.)

«Ο Jho Low δεν ήταν ποτέ πελάτης της Henley & Partners. Ο ίδιος απορρίφθηκε συγκεκριμένα το 2015. Όπως ήταν τότε η τυπική πρακτική (και δεν είναι πλέον σήμερα), παραπέμφθηκε σε έναν ανεξάρτητο τοπικό πάροχο υπηρεσιών τρίτου μέρους. Πρόκειται για ζητήματα επαληθεύσιμων αρχείων και οποιοδήποτε μέρος που ισχυρίζεται διαφορετικά θα προβεί σε δυσφημιστικό ισχυρισμό », δήλωσε η Henley & Partners σε δήλωση που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αυτήν την έκδοση.

«Η εκτελεστική επιτροπή του ομίλου της Henley & Partners έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι η εταιρεία δεν πρέπει να επωφεληθεί με κανένα τρόπο από οποιοδήποτε άτομο που έχει απορριφθεί, για οποιονδήποτε λόγο. Επιπλέον, η εν λόγω κατάσταση συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την απόκτηση και την ενοποίηση μιας επιχείρησης ακινήτων και δεν μπορεί να επαναληφθεί λόγω αυστηρών διασφαλίσεων που ισχύουν για αρκετά χρόνια », συνέχισε. “Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος που ήταν υπεύθυνος εκείνη τη στιγμή, όσο και όλο το ανώτερο προσωπικό και τα στελέχη που συμμετείχαν στη συναλλαγή, δεν είναι πλέον με την εταιρεία.”

Το έπος υπογραμμίζει πώς η αγορά τέτοιων προγραμμάτων, μερικές φορές με την επωνυμία «χρυσές θεωρήσεις», παραμένει αμφιλεγόμενη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν, χωρίς εγγυήσεις, να αποτελέσουν αγωγό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το περασμένο φθινόπωρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κίνησε νομική δράση κατά της Κύπρου και της Μάλτας για το πώς διαχειρίζονται τα προγράμματά τους, τα οποία αποτέλεσαν πηγή εσόδων.

Η Κύπρος, μαζί με πολλές άλλες δικαιοδοσίες, όπως οι ΗΠΑ, η Γρενάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, λειτουργούν τέτοια προγράμματα.

Μία έκθεση των μέσων ενημέρωσης ανέφερε ότι ο Low θεωρείται ότι κρύβεται στο Μακάο, που προστατεύεται από την Κίνα.

Το έπος 1MDB είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην ασιατική ιστορία και έχει εξαπλωθεί σε άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων. Ο Καναδάς έκανε το δικό του πρόγραμμα θεώρησης HNW πριν από περίπου έξι χρόνια.

Source