Η Ευρωπαϊκή Ένωση: έξι δεκαετίες στροφών – Κόσμος

ΠΑΡΙΣΙ: Από την οικονομική ένωση μέσω του ευρώ σε μια μεταναστευτική κρίση και το Brexit, εδώ είναι μια ματιά σε έξι δεκαετίες σκαμπανεβάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γέννηση ενός ευρωπαϊκού μπλοκ

Στις 9 Μαΐου 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman παρουσιάζει προτάσεις για οικονομική ένωση μεταξύ Γαλλίας και Δυτικής Γερμανίας.

Ένα χρόνο αργότερα, έξι χώρες – Βέλγιο, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες – ιδρύουν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

Προς την ΕΕ

Στις 25 Μαρτίου 1957 τα ίδια έξι υπογράφουν τη Συνθήκη της Ρώμης που ιδρύει την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, μια κοινή αγορά.

Η ΕΟΚ τίθεται σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα, ιδρύοντας βασικά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα: το Συμβούλιο των Υπουργών, την εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία αργότερα γίνεται Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές με άμεση και καθολική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκαν το 1979.

Η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία προσχώρησαν στην ΕΟΚ την 1η Ιανουαρίου 1973. Ακολουθούν η Ελλάδα το 1981, η Πορτογαλία και η Ισπανία το 1986, και η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία το 1995.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1992 υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, θέτοντας τα θεμέλια για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Τον Ιανουάριο του 1993 μια ενιαία αγορά που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων γίνεται πραγματικότητα.

Η ΕΟΚ γίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Νοεμβρίου 1993.

Μόνο τον Μάρτιο του 1995, ωστόσο, οι ταξιδιώτες σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους βάσει της συμφωνίας του Σένγκεν που αφήνουν ορισμένους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Ευρώ και διεύρυνση

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ τίθενται σε κυκλοφορία σε 12 χώρες την 1η Ιανουαρίου 2002, αντικαθιστώντας τα εθνικά νομίσματα όπως το γερμανικό μάρκο, το φράγκο, τη λίρα και την πεσέτα.

Η Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία, ωστόσο, αποφασίζουν να διατηρήσουν τα νομίσματά τους.

Η ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 διογκώθηκε σε 25 μέλη, λαμβάνοντας στην Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται το 2007 και η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος το 2013.

Κρίσεις

Τα σύννεφα καταιγίδας συγκεντρώθηκαν το 2005 καθώς οι Γάλλοι ψηφοφόροι απορρίπτουν ένα σχέδιο ευρωπαϊκού συντάγματος όπως προτείνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Τρεις μέρες αργότερα, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι κάνουν το ίδιο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρνουν να επικυρώσουν τη συνθήκη το 2009 με διατάξεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας των διευρυμένων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Πρώτα η Ελλάδα, μετά η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος ζητούν βοήθεια από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία απαιτούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία σε αντάλλαγμα.

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων πέφτουν καθώς τα μέτρα λιτότητας προκαλούν μια δημοφιλή αντίδραση.

Καθώς αναδύεται από την οικονομική κρίση, η Ευρώπη πλήττεται από την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο, κορυφώνοντας περίπου ένα εκατομμύριο το 2015, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν καταρτίζουν κοινό σχέδιο δράσης.

Χτύπημα Brexit

Στο μεγαλύτερο πλήγμα για την ένωση, η Βρετανία στις 23 Ιουνίου 2016, ψηφίζει το 52% υπέρ της εγκατάλειψης της ΕΕ, η οποία αποδυναμώνεται από τον αυξανόμενο λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό.

Μετά από τρία χρόνια διαφωνίας και καθυστερήσεις σχετικά με τους όρους διαζυγίου, η προθεσμία για το Brexit επαναφέρεται τρεις φορές από τις 29 Μαρτίου 2019.

Το αδιέξοδο παρακινεί τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να διενεργήσει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Οι Συντηρητικοί του κερδίζουν μια ηχηρή πλειοψηφία και η συμφωνία για το Brexit ψηφίζει το κοινοβούλιο.

Στις 31 Ιανουαρίου 2020, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που εγκατέλειψε την ΕΕ.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συνάπτουν μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit στις 24 Δεκεμβρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη Βρετανία αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση στις 2300 GMT στις 31 Δεκεμβρίου.

.Source