Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κοροναϊού

Οι πρώτες αποστολές του εμβολίου έφτασαν σε νοσοκομεία σε ολόκληρη την ΕΕ σε υπερψυκτικά δοχεία αργά την Παρασκευή και νωρίς το Σάββατο, αφού στάλθηκαν από ένα κέντρο παραγωγής στο Βέλγιο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δημοσίευσε ένα βίντεο για τον εορτασμό της διάθεσης των εμβολίων, αποκαλώντας το «μια συγκινητική στιγμή ενότητας».

«Σήμερα, αρχίζουμε να γυρίζουμε τη σελίδα σε μια δύσκολη χρονιά. Το εμβόλιο COVID-19 έχει παραδοθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει αύριο σε ολόκληρη την ΕΕ », είπε.

Συνολικά, τα 27 έθνη της ΕΕ έχουν δει τουλάχιστον 16 εκατομμύρια μολύνσεις κοροναϊού και περισσότερους από 336.000 θανάτους.

«Είναι εδώ, τα καλά νέα για τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. “Αυτό το εμβόλιο είναι το καθοριστικό κλειδί για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας.”

«Είναι το κλειδί για να ξαναγυρίσουμε τη ζωή μας», είπε ο Spahn.

Ωστόσο, οι πρώτες αποστολές είναι περιορισμένες κάτω από 10.000 δόσεις στις περισσότερες χώρες, με τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού να αναμένεται να ξεκινήσουν μόνο τον Ιανουάριο.

Κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της ποιος θα πάρει τις πρώτες βολές – αλλά όλοι βάζουν πρώτα τους πιο ευάλωτους.

Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στους ηλικιωμένους, με βάση τη θανατηφόρα επίδραση του ιού στα ηλικιωμένα άτομα σε προηγούμενες αυξήσεις ιών στη Γαλλία. Η γαλλική υπηρεσία ιατρικής ασφάλειας θα παρακολουθεί τυχόν πιθανά προβλήματα.

Η Γερμανία, όπου η πανδημία έχει κοστίσει πάνω από 30.000 ζωές, θα ξεκινήσει με άτομα άνω των 80 ετών και άτομα που φροντίζουν ευάλωτες ομάδες.

Οι ισπανικές αρχές δήλωσαν ότι η πρώτη παρτίδα του εμβολίου που έφτασε στη χώρα είχε φτάσει στην κεντρική πόλη της Γκουανταλαχάρα – όπου οι πρώτοι πυροβολισμοί θα χορηγηθούν την Κυριακή το πρωί σε γηροκομείο.

Οι κάτοικοι και το προσωπικό της Panayia Care Home στη Λεμεσό είναι οι πρώτοι που έχουν λάβει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech στην Κύπρο.

Η Εσθονία θα ξεκινήσει τη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά του COVID-19 την Κυριακή, έχοντας λάβει τις πρώτες παρτίδες εμβολίων κοροναϊού, δήλωσε το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το Σάββατο, η Εσθονία έλαβε την πρώτη παρτίδα του εμβολίου Pfizer / BioNTech, που αποτελείται από 9.750 δόσεις (αρκετές για σχεδόν 5.000 άτομα). Η χώρα αναμένει περισσότερες παραδόσεις τον Ιανουάριο.

Μια 84χρονη γυναίκα, η Theresia Hofer, έγινε το πρώτο άτομο στην Αυστρία που έλαβε το εμβόλιο κοραναϊού την Κυριακή στο ειδικό τμήμα εξωτερικών ασθενών για εμβολιασμούς, ταξίδια και τροπική ιατρική του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Οι Ούγγροι γιατροί και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη άρχισαν να εμβολιάζονται το Σάββατο με μία από τις πρώτες αποστολές του εμβολίου Pfizer-BioNTech coronavirus της ηπείρου, αναστατώνοντας τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια συντονισμένη διάθεση των πρώτων πυροβολισμών στο μπλοκ των 27 εθνών την Κυριακή.

Τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια της Βουλγαρίας μεταδίδουν ζωντανά την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού της χώρας κατά του Covid-19 στις 27 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Υγείας Kostadin Angelov να είναι ο πρώτος που πήρε το BioNTech-Pfizer

Source