Η Ευρώπη κυκλοφορεί εμβόλια για να αφήσει πίσω την πανδημία

Ευρώπη ξεκινά ένα διασυνοριακό πρόγραμμα εμβολιασμού πρωτοφανούς κλίμακας την Κυριακή ως μέρος των προσπαθειών για τον τερματισμό μιας πανδημίας COVID-19 που έχει πληγώσει τις οικονομίες και έχει προκαλέσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Η περιοχή των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με μια σειρά προμηθευτών για πάνω από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και έχει θέσει ως στόχο να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες κατά τη διάρκεια του 2021.

Ενώ Ευρώπη έχει μερικά από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο, η τεράστια κλίμακα της προσπάθειας σημαίνει ότι ορισμένες χώρες καλούν συνταξιούχους γιατρούς να βοηθήσουν, ενώ άλλες έχουν χαλαρώσει κανόνες για το ποιος επιτρέπεται να κάνει τις ενέσεις.

Με έρευνες που δείχνουν υψηλά επίπεδα διστακτικότητας στο εμβόλιο σε χώρες από τη Γαλλία έως την Πολωνία, ηγέτες των 27 χωρών Ευρώπημια Ένωση το προωθεί ως την καλύτερη ευκαιρία να επιστρέψει σε κάτι σαν την κανονική ζωή του χρόνου.

«Αρχίζουμε να γυρίζουμε τη σελίδα σε μια δύσκολη χρονιά», είπε ο Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Βρυξελλών Ευρώπημια Επιτροπή που συντονίζει το πρόγραμμα, είπε σε ένα tweet.

«Ο εμβολιασμός είναι η διαρκής έξοδος από την πανδημία.»

Μετά Ευρώπηοι κυβερνήσεις δέχτηκαν κριτική για την αποτυχία τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού στις αρχές του 2020, ο στόχος αυτή τη φορά είναι να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στα εμβόλια σε ολόκληρη την περιοχή.

Αλλά ακόμη και τότε, η Ουγγαρία το Σάββατο πήδηξε το όπλο στην επίσημη διάθεση ξεκινώντας να χορηγεί πλάνα του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech σε πρώτους εργαζόμενους σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας Βουδαπέστη.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μαζικούς εμβολιασμούς, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας την Κυριακή. Εκτός ΕΕ, η Βρετανία, η Ελβετία και η Σερβία έχουν ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο εμβολιασμός εναντίον του Covid-19 στην Κύπρο ξεκινά στη Λεμεσό (φωτογραφίες, βίντεο)

Η διανομή του πυροβολισμού Pfizer-BioNTech παρουσιάζει δύσκολες προκλήσεις. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία mRNA και πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες περίπου -80 βαθμούς Κελσίου (-112 ° F).

Η Γαλλία, η οποία έλαβε την πρώτη αποστολή του εμβολίου δύο δόσεων το Σάββατο, θα αρχίσει να το χορηγεί στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και στην περιοχή Βουργουνδίας-Φραντς-Κοτέ.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι τα φορτηγά ήταν στο δρόμο τους για να παραδώσουν το εμβόλιο σε σπίτια φροντίδας για τους ηλικιωμένους, τα οποία είναι στην πρώτη σειρά που θα λάβουν το εμβόλιο την Κυριακή.

Πέρα από τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας, οι αθλητικές αίθουσες και τα συνεδριακά κέντρα που αδειάζονται από μέτρα κλειδώματος θα γίνουν χώροι μαζικού εμβολιασμού.

Στην Ιταλία, τα προσωρινά περίπτερα υγειονομικής περίθαλψης με ηλιακή ενέργεια θα αναπηδήσουν σε πλατείες πόλεων σε όλη τη χώρα, σχεδιασμένα να μοιάζουν με λουλούδια primrose με πέντε πέταλα, σύμβολο της άνοιξης.

Στην Ισπανία, οι δόσεις παραδίδονται αεροπορικώς στα νησιωτικά εδάφη και στους θύλακες της Βόρειας Αφρικής της Θέουτα και Μελίλια. Η Πορτογαλία δημιουργεί ξεχωριστές μονάδες ψυχρής αποθήκευσης για τα αρχιπελάγη του Ατλαντικού των Αζορών και της Μαδέρας.

«Ένα παράθυρο ελπίδας έχει πλέον ανοίξει, χωρίς να ξεχνάμε ότι υπάρχει πολύ δύσκολος αγώνας μπροστά», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας Μάρτα Temido στους δημοσιογράφους.

(Reuters)

Εικόνα: Ένας ορθόδοξος ιερέας δέχεται τη νόσο Pfizer-BioNTech coronavirus (COVID-19) εμβόλιοε στο νοσοκομείο Saint Anna στη Σόφια της Βουλγαρίας, 27 Δεκεμβρίου 2020. REUTERS / Stoyan Nenov

Source