Η «ευχή» του Αβέρωφ για το Κυπριακό. “Ήμουν κουρασμένος … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Αβέρωφ Νεοφίτου, έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για το Κυπριακό, μετά από τις σημερινές συναντήσεις με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Στίβεν Λίλι και τον Πρέσβη των Κάτω Χωρών, Έλκε Μέρκ-Τσάβελ.

Στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις, ο κ. Νεοφίτο χαιρέτισε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ θετικό, διότι το Κυπριακό δεν μπορεί ποτέ να επιλυθεί χωρίς διεθνή συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. “Στην Κύπρο, ο Λούτ βάζει τα τελικά χτυπήματα μπροστά σε πέντε πάρτι τον Μάρτιο.”

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφίτου σημείωσε ότι η δημοκρατική κρίση παραμένει θετική προκειμένου να εξευρεθεί λύση το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό. “Μετά από 47 χρόνια αδιέξοδο, ακούγοντας τις φωνές που ενοχλούν το μπάσο են Το Κυπριακό επιλύεται το συντομότερο δυνατό, δεν συμφωνούν μαζί μου.”

Σημείωσε επίσης ότι. “Θέλω να ακούσω σε οποιοδήποτε θέμα τι θέλουμε και πώς μπορούμε να το επιτύχουμε. Έχω κουραστεί από την πολιτική εδώ και δεκαετίες για τα πάντα, από το Κυπριακό έως την οικονομία, έως τις εσωτερικές υποθέσεις, μέχρι να ακούω από το πρωί έως το βράδυ αυτό που δεν θέλουμε. “Δεν είναι λύση να επαναλαμβάνουμε αυτό που δεν θέλουμε κάθε μέρα.”

Τόνισε ότι «κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται πάντα με την επίλυση οποιασδήποτε ιδέας ή γνώμης για να λυθεί το πρόβλημα. Και σε αυτό το ζήτημα, ξέρω, ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ως συναγερμό, τι θέλω για το Κυπριακό.

Θέλω να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή.

Θέλω να απαλλαγούμε από τα στρατεύματα που εισβάλλουν.

Θέλω να απαλλαγώ από τους καταραμένους όρους εγγύησης του ’60.

Θέλω να επιστρέψω εδάφη, Morpheus, Varosia και άλλες περιοχές. Θέλω μια δίκαιη διευθέτηση ιδιοκτησίας.

“Αλλά για να πάρω όλα αυτά, πρέπει να δώσω πολιτική ισότητα στους Τουρκοκύπριους.”

Επιπλέον, σημείωσε ότι “Κατανοώ και υποστηρίζω τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας να κλείσει το αδιέξοδο με την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Έχει ειπωθεί, և Δεν συμφωνώ ότι πολλές εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης κάνουν το κράτος λειτουργικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακούστηκε η σωστή θέση της αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ, από τη μία πλευρά, όταν υπάρχει μεγάλη εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση, να πω և να αρνηθώ ότι θα είναι μια δυσλειτουργική διαμόρφωση, և όταν μιλάμε ξανά για μια αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, να την απορρίψουμε ως αν ήταν συμμαχικά στοιχεία. Τέλος σε αυτό το σημείο πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. “Διαφορετικά, τα αδιέξοδα θα παραμείνουν και τα εθνικά προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.”

Κλείνοντας, είπε ότι «θέλω να κάνω πρόσκληση» στην ηγεσία του ΑΚΕΛ. Ας συναντηθούμε σύντομα για να μιλήσουμε για το μέλλον αυτού του τόπου, καθώς η ένωση δυνάμεων για να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μέρος. “Για τις ανοιχτές συναντήσεις, είμαι με όλους τους πολιτικούς ηγέτες που συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες και ανησυχίες για να δουν επιτέλους την επανένωση της χώρας μας στο συμφωνημένο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού.”

Source