Η ζωή έχει σταματήσει λόγω της έντονης χιονόπτωσης στην Ισπανία

Στις δηλώσεις της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών κυβερνήσεων, αναφέρεται ότι οι στρατιωτικές μονάδες βοήθησαν επίσης το έργο απομάκρυνσης χιονιού και χιλιάδες φορτηγά περιμένουν ακόμα στους αυτοκινητόδρομους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα είπε: “Προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε τα φορτηγά που βρίσκονται στους αυτοκινητόδρομους και να έχουμε βασικές απαιτήσεις όπως τρόφιμα, φάρμακα και εμβόλιο Kovid-19 και να τα παραδώσουμε στον προορισμό τους σε συνοδεία με τα στρατεύματα χωροφυλακής. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε αυτό το απόγευμα.” είπε.

Η Marlaska ανακοίνωσε ότι λόγω της χιονοθύελλας που ονομάζεται “Filomena”, η οποία επηρέασε τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας, ιδίως τη Μαδρίτη, συνολικά 716 δρόμοι, 171 εντελώς, άλλοι εν μέρει, έκλεισαν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τη Διεύθυνση Μετεωρολογίας, η Marlaska δήλωσε ότι ο συναγερμός για χιονοπτώσεις έχει αρθεί σε ολόκληρη την Ισπανία εκτός από την πόλη Teruel στα ανατολικά της χώρας. Παρόλα αυτά, “Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Ο κρύος καιρός έρχεται. Ζητάμε από τους πολίτες να μην ταξιδέψουν, να μείνουν στα σπίτια τους”. προειδοποίησε.

“Η πρόκληση τώρα είναι να αποφευχθεί η τήξη”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Άμπαλος. Είπε ότι είναι προτεραιότητά τους οι μηχανές κατασκευής που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση χιονιού και την αλάτι να λειτουργούν με ασφάλεια.

Ο Abalos ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις τρένων και αεροπλάνων, οι οποίες έχουν διακοπεί από χθες, θα ξεκινήσουν σταδιακά το απόγευμα.

Με το άνοιγμα των διαδρόμων στο αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, το οποίο έχει απαλλαγεί από χιόνι από στρατιωτικά οχήματα, αναμένεται ότι 700 επιβάτες που υποφέρουν για δύο ημέρες, περιμένοντας στους τερματικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πηγαίνουν στην Κωνσταντινούπολη, θα μετακινηθούν στους προορισμούς τους.

Στη Μαδρίτη, η οποία έχει δει τις βαρύτερες χιονοπτώσεις τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ η τοπική κυβέρνηση συζητά να κηρύξει «ζώνη καταστροφής», η ζωή στην πόλη είναι εντελώς κλειδωμένη.

Στις δηλώσεις των αξιωματούχων του Δήμου της Μαδρίτης στον Τύπο, ανακοινώθηκε ότι 700 οχήματα περιμένουν ακόμη εγκαταλελειμμένα στους περιφερειακούς δρόμους της πόλης.

Στη Μαδρίτη, όπου όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτός του μετρό συνεχίζουν να είναι εκτός λειτουργίας, οι περισσότερες αγορές έχουν κλείσει για δύο ημέρες και φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες ουρές μπροστά από τις λίγες ανοιχτές αγορές.

Στη Μαδρίτη, όπου ο τομέας της υγείας έχει σταματήσει επίσης λόγω κακών καιρικών συνθηκών και ο εμβολιασμός Kovid-19 αναστέλλεται, οι εργασίες για τον καθαρισμό του χιονιού που συσσωρεύτηκε μπροστά από το νοσοκομείο πραγματοποιούνται με τη βοήθεια στρατιωτών και πολιτών.

Οι πολίτες προσπαθούν να καθαρίσουν τα σοκάκια με τα δικά τους μέσα στη Μαδρίτη, όπου έχουν καταρρεύσει πολλά δέντρα και έχουν καταστραφεί οχήματα λόγω χιονοπτώσεων.

Το άνοιγμα των σχολείων στις αυτόνομες διοικήσεις της Μαδρίτης, της Καστίλλης Λα Μάντσα και της Βαλένθια αναβλήθηκε έως την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου.

Η Διεύθυνση Μετεωρολογίας προβλέπει ότι η θερμοκρασία του αέρα θα μειωθεί σε μείον 10 με τον κρύο καιρό που θα ξεκινήσει αύριο.

Source