Η ζωή ενός άτακτου πρίγκιπα. Ελλάδα, άγρια ​​πάρτι և μεγάλα λάθη του «αιώνιου δευτερολέπτου» (φωτογραφίες)

Ο Φίλιππος, ο μόνος γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, η Αλίκη ντε Μπατένμπεργκ, έφυγε από την Κέρκυρα όταν ήταν μόλις 18 μηνών (ο μύθος το έχει σε ένα κλουβί φρούτων) όπως η υπόλοιπη γαλάζια οικογένεια.

“Δεν παίρνει κομπλιμέντα εύκολα, αλλά είναι απλώς η δύναμη και η υποστήριξή μου όλα αυτά τα χρόνια”, δήλωσε η Βασίλισσα Ελισάβετ για τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, στο δείπνο των 50ων γενεθλίων τους το 1997. Πέθανε σε ηλικία 99 ετών στο βρετανικό θρόνο ως ο αγαπημένος πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας.

Τον συνάντησε το 1939, όταν ήταν 13 ετών, και ήταν πέντε ετών. «Τον περπατούσε γύρω από το Royal Naval College στο Ντόρτμουντ, όπου σπούδαζε», είπε.

Αυτή ήταν η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή του μελλοντικού Δούκα του Εδιμβούργου, το οποίο γεννήθηκε το 1921. (Αν ήταν ζωντανός, θα ήταν 100 ετών στις 10 Ιουνίου) στο παλάτι του Mon Repo στην Κέρκυρα, Philip, Ελλάδα, Δανία.

Με ελληνικές ρίζες

Ο Φίλιππος, ο μοναδικός γιος του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας Ալ Η πριγκίπισσα Αλίκη ντε Μπάτενμπεργκ, έφυγε από την Κέρκυρα όταν ήταν μόλις 18 μηνών πριν καταδικαστεί σε θάνατο από στρατιωτικό δικαστήριο για προδοσία, ακολουθούμενη από εξορία από την Ελλάδα στην «σκιά» της Ασίας Μικρή καταστροφή.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Φίλιππος πήγε στα «σχολεία της Γερμανίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μητέρα του εισήχθη σε ελβετικό ψυχιατρικό νοσοκομείο που είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια ενάντια στη θέλησή του και ο πατέρας του, ο Bon Weaver, εξαφανίστηκε με την ερωμένη του, ζώντας στο νότο . : Γαλλία.

Μακριά από όλα αυτά, ζώντας για χρόνια χωρίς οικογένεια, περνώντας διακοπές με συγγενείς, ο Φίλιππος μεγάλωσε και εντάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Συμμετείχε ακόμη και στη Μάχη της Κρίσης, στη Μάχη του Ταίναρο. Σε αυτές τις ενέργειες, το ελληνικό κράτος τιμήθηκε με το σταυρό του ελληνικού πολέμου.

Ήταν αποφασισμένος να παραμείνει πιστός και ενεργός στις τάξεις του. Πριν αγκυροβοληθεί στο Μπάκιγχαμ, στην καρδιά της τότε νέας Ελισάβετ.

Επτά χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία, ζήτησε το χέρι του από τον πατέρα του, τον Βασιλιά Τζορτζ ΣΙ, ο οποίος δεν ήταν καθόλου εμπνευσμένος από την ιδέα.

“Μερικοί από τους συμβούλους του βασιλιά δεν τον θεωρούν αρκετά καλό για αυτόν. «Ήταν ένας πρίγκιπας χωρίς σπίτι ή βασίλειο», έγραψε η Ελισάβετ, κυβερνήτης Marion Crawford.

Επιπλέον, οι αδελφές της ήταν παντρεμένες με γερμανούς ευγενείς που ήταν σύμμαχοι με τους Ναζί. Σύμφωνα με τη βιογραφία της, η μητέρα της Ελισάβετ την ονόμασε «Unus».

Γάμος μετά τον πόλεμο

Τελικά, ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν τον Νοέμβριο του 1947, μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, για πρώτη φορά αποκηρύσσοντας τους βασιλικούς τίτλους της Ελλάδας και της Δανίας, έγινε Αγγλικανός, έγινε Βρετανός και χειροτονήθηκε Δούκας του Εδιμβούργου.

Η βασιλική στέψη της Ελισάβετ το 1952 την έφερε σε μια θέση άνευ προηγουμένου για εκείνη την περίοδο. “Δεν υπήρχε σύγχρονο προηγούμενο για τον Φίλιππο, τότε δεν υπήρχαν βασίλισσες”, λέει ο Χάρις. “Έτσι έπρεπε να βρει έναν ρόλο.”

Εκτός από την υποστήριξη της Βασίλισσας, έκτοτε επικεντρώθηκε κυρίως στην εκπαίδευση των τεσσάρων παιδιών της, στη διαχείριση της προσωπικής περιουσίας της Ελισάβετ, στη χρηματοδότηση περισσότερων από 800 φιλανθρωπικών οργανώσεων, με έμφαση στον αθλητισμό, τη νεολαία και το περιβάλλον.

Από το 1957, η Ελισάβετ χειροτονήθηκε Πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου με βασιλικό διάταγμα, «Βασιλική Αυτού Μεγαλειότητα». Μέχρι τον Μάιο του 2017, σε ηλικία 95 ετών, παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διάφορα σκάνδαλα ξέσπασαν πάνω από το όνομά του, είτε υπήρχε είτε όχι. Πολλά έχουν γραφτεί για εξωσυζυγικές υποθέσεις χωρίς ποτέ να αποδειχθούν.

Απολαύστε τα πάρτι!

Λέγεται ότι ένα από τα ψευδώνυμα του ήταν “γυμνός σερβιτόρος”, ένα από τα άγρια ​​πάρτι όταν λέγεται ότι ο Φίλιππος εξυπηρετούσε τους καλεσμένους του μόνο με μια μικρή δαντέλα. Ανάμεσά τους ήταν ο Stephen Ward, ο οποίος ήταν διάσημος στο Λονδίνο για τον πλούτο του, τις σχέσεις του, καθώς και τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο Profiumo.

Χρόνια αργότερα, ο Δούκας του Εδιμβούργου κατηγορείται ότι εμπλέκεται στον θάνατο του γιου του, Diana al-Fayed, Princess Diana, επίσης χωρίς απόδειξη, του πρώην ιδιοκτήτη του δισεκατομμυριούχου Harrods, Mohamed al-Fayed.

Λάθη και χιούμορ

Αξέχαστες և Τα άσεμνα πολιτικά λάθη του, τα οποία ήταν πολύ λίγα, είναι ιστορικά.

Το 1986, σχεδόν εξόργισε το Πεκίνο όταν είπε δημόσια το περίφημο πράγμα σε μια συνάντηση με Βρετανούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Κίνα. “Αν μείνεις εκεί πολύ καιρό, θα γίνεις διαχωριστής.” Όταν ρωτήθηκε για αυτό το προφορικό επεισόδιο στη δεκαετία του ’90, ωστόσο, είπε ότι ακόμα δεν κατάλαβε γιατί είχε γίνει πρόβλημα.

Το 1999, χτύπησε δύο φορές τον Βρετανό του. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Εργοστάσιο Ηλεκτρονικών του Εδιμβούργου, επέλεξε να σχολιάσει μια παράξενη συμβολοσειρά που έμοιαζε “Ινδική”, αναγκάζοντας αργότερα τον Μπάκιγχαμ να ζητήσει συγνώμη για την ήσυχη απάντηση.

Την ίδια χρονιά, ενώ επισκέφθηκε την Ένωση Κωφών στην Ουαλία, προφανώς εκνευρισμένη από το χτύπημά του, πέταξε ό, τι δεν είχε ακούσει. “Με τέτοια μουσική, δεν πρέπει να εκπλαγείτε που είστε κωφοί.”

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια διαστημική παράσταση στο Μάντσεστερ το 2001, είπε σε ένα 13χρονο αγόρι ότι δεν μπορούσε ποτέ να πετάξει ένα διαστημόπλοιο, “επειδή είσαι πολύ παχύς για να είσαι αστροναύτης.”

Ένα χρόνο αργότερα, επιτέθηκε σε ένα 14χρονο Μπαγκλαντές σε ένα κέντρο νεολαίας του Λονδίνου, λέγοντας ότι «φάνηκε να είχε χρησιμοποιήσει ναρκωτικά».

Το 2013, όταν συνάντησε τη Μάλαλα Yousafzai, τότε νεανική ακτιβίστρια του Πακιστάν και αργότερα βραβευμένο με Νόμπελ, για να συζητήσει τη σημασία της εκπαίδευσης των νέων, αστειεύτηκε: Ναι, οι άνθρωποι θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να φύγουν από το σπίτι. «

Το 2015, σε μια εκδήλωση που σηματοδότησε την 75η επέτειο της Μάχης της Βρετανίας, έχασε την ψυχραιμία του καθώς περίμενε έναν φωτογράφο να πιάσει βετεράνους πιλότους της RAF να του φωνάζουν μπροστά από την κάμερα, “Λήψη φωτογραφίας γάμου.”

“Τα λόγια μου συχνά παρερμηνεύτηκαν”, παραπονέθηκε στο Independent πριν από ένα χρόνο. “Δεν μισώ τον Τύπο. Βρίσκω το μεγαλύτερο μέρος του τι γράφεται δύσκολο να καταπιεί. Αλλά αν θέλουν να συμπεριφέρονται έτσι, τότε… “.

Εμφανίστηκε στην Ελλάδα μόνο μία φορά, κάποια στιγμή το 1938, όταν ήρθε να επισκεφτεί τη μητέρα του, η οποία είχε αναρρώσει, και επέστρεψε για να προσφέρει κοινωνική εργασία. Μια δράση που διήρκεσε μέχρι το 1967, όταν εγκαταστάθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

“Σκέφτηκα τον εαυτό μου ως Σκανδιναβικό. «Ιδιαίτερα Δανός», είπε ο Φιλίππος στην ίδια συνέντευξη με το Independent το 2014. Μιλήσαμε Αγγλικά στο σπίτι. Άλλοι έμαθαν ελληνικά, έμαθα μερικά. Αλλά τότε η συνομιλία έγινε στα γερμανικά επειδή τα ξαδέρφια μου ήταν γερμανικά. “Εάν δεν μπορούσα να σκεφτώ μια λέξη σε μια γλώσσα, θα το σκέφτομαι σε μια άλλη.”

Σύμφωνα με τον ιστορικό Hugo Hugo Vickers, ο Φίλιππος δεν άρεσε ποτέ την Ελλάδα ή τους Έλληνες επειδή “μήνυσαν τον πατέρα του και σχεδόν ανέλαβαν την εκτελεστική εξουσία επί των ευθυνών του στη Μικρασιατική καταστροφή.”

Πηγή: in.gr

Source