Η ηχογράφηση δείχνει τις πωλήσεις των ΗΠΑ στο σπίτι του πρέσβη στο Ισραήλ για 67 εκατομμύρια δολάρια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν την κατοικία του πρέσβη στο Ισραήλ για περισσότερα από 67 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημο ισραηλινό ρεκόρ της πώλησης, το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε μόνο μερικές εβδομάδες αργότερα χωρίς να αναφέρει τις επιπτώσεις για τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την πώληση τον Σεπτέμβριο, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει τον αγοραστή ή να αποκαλύψει την τιμή πώλησης του εκτεταμένου παραθαλάσσιου συγκροτήματος στο πολυτελές προάστιο του Τελ Αβίβ της Herzliya. Επίσης, αρνήθηκε να πει πόσα πληρώνει τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη μίσθωση του ακινήτου.

Η ισραηλινή επιχειρηματική εφημερίδα Globes έχει αναγνωρίσει τον αγοραστή ως τον μεγιστάνα του καζίνο των ΗΠΑ Sheldon Adelson, ισχυρό υποστηρικτή τόσο του Προέδρου Donald Trump όσο και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu. Ένας εκπρόσωπος του Adelson είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν είχε κανένα σχόλιο.

Με περισσότερα από 67 εκατομμύρια δολάρια, φαίνεται να είναι η πιο ακριβή μονοκατοικία που έχει πουληθεί ποτέ στο Ισραήλ, ανέφερε η The Associated Press.

Η πώληση βοήθησε στην ενίσχυση της αμφιλεγόμενης απόφασης του Trump για μετεγκατάσταση των ΗΠΑ. Πρεσβεία από το Τελ Αβίβ για να αμφισβητήσει την Ιερουσαλήμ το 2018 και να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Με την πώληση της κατοικίας, θα ήταν πιο δύσκολο για τους μελλοντικούς προέδρους να αντιστρέψουν την απόφαση μετακίνησης της πρεσβείας. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε την απόφαση μετακίνησης της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά λέει ότι δεν θα την αντιστρέψει.

Το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 και αργότερα την προσάρτησε σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Σχεδόν όλες οι χώρες διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ λόγω της διαμάχης για την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τα αρχεία που δημοσίευσε η φορολογική αρχή του Ισραήλ τη Δευτέρα δείχνουν ότι η πώληση της επίσημης κατοικίας ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου, αρκετές εβδομάδες πριν το αναγνωρίσει το υπουργείο Εξωτερικών. Παραθέτουν την τιμή πώλησης ως 230.353.536 ισραηλινά σέκελ. Αυτό είναι 67.592.000 $ σύμφωνα με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της ημέρας.

Στο Ισραήλ, η τιμή πώλησης που αναφέρεται από τη φορολογική αρχή σχεδόν πάντα ταιριάζει με την πραγματική τιμή πώλησης, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις – για παράδειγμα, όταν ένα ακίνητο προσφέρεται σε κάποιον – τα δύο μπορεί να διαφέρουν.

Στις 31 Αυγούστου, ένα μήνα μετά την πώληση, η Πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε σε δήλωση ότι «είχε νόημα» να πουλήσει την κατοικία και είπε ότι αναμένει ότι η πώληση «θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες».

Ακριβώς πάνω από μια εβδομάδα αργότερα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ είπε «ο αγοραστής επιλέχθηκε αποκλειστικά με βάση την υποβολή της υψηλότερης και καλύτερης προσφοράς». Αρνήθηκε να πει πόσες προσφορές έγιναν ή να προσδιορίσει κάποιον από τους πιθανούς αγοραστές.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο πρέσβης Ντέιβιντ Φρίντμαν, κινητήρια δύναμη της μετακίνησης της πρεσβείας, θα συνεχίσει να ζει στο κτήμα μέχρι την άνοιξη του 2021, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μισθώνει το ακίνητο.

Οι βοηθοί του Κογκρέσου δήλωσαν στο AP τον Σεπτέμβριο ότι οι νομοθέτες στο Σώμα και τη Γερουσία εξετάζουν εάν η πώληση της κατοικίας συμμορφώνεται με τους κανονισμούς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πει πόσο χρεώνεται το ενοίκιο στους φορολογούμενους των ΗΠΑ. Όταν ρωτήθηκε για το πρόσφατα δημοσιευμένο ρεκόρ της πώλησης, η Πρεσβεία των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις προηγούμενες δηλώσεις της και δεν υπέβαλε περαιτέρω σχόλια.

Το ισραηλινό γραφείο ακινήτων που μεσολάβησε τη συμφωνία παρέπεμψε όλες τις ερωτήσεις στην Πρεσβεία των ΗΠΑ.

.Source