Η θέση της Γ / Κ για τη λύση της Κύπρου δεν άλλαξε, λέει ο Πρόεδρος

Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού δεν έχει αλλάξει, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την Κυριακή.

Σχολιάζει μια συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στην εφημερίδα Politis της Κυριακής, ο οποίος είπε ότι ο Πρόεδρος μίλησε για λύση δύο κρατών κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος λέει ότι μετά τη Διάσκεψη του Crans Montana, τον Ιούλιο του 2017, είχε μια σειρά συναντήσεων με πολλούς ανθρώπους, μεταξύ αυτών, τον Αρχιεπίσκοπο. Προσθέτει ότι σε αυτές τις συναντήσεις του εξήγησε τον λόγο της αποτυχίας της Διάσκεψης, η οποία οφείλεται στην επιμονή της Τουρκίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων καθώς και στη βιωσιμότητα της λύσης που στο τέλος θα ανατρέψει την πολιτική ισότητα προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Ο Πρόεδρος επισημαίνει στη δήλωσή του ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Αρχηγό της Κυπριακής Εκκλησίας, ανέλυσε τους στόχους της Τουρκίας και και οι δύο συμφώνησαν ότι η λύση των δύο κρατών δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων και δεν θα είχε έγινε αποδεκτή από τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει τη λύπη του εάν ο Αρχιεπίσκοπος κατάλαβε διαφορετικά και παρεξήγησε τις θέσεις του. Προσθέτει ότι σε πολλές συναντήσεις που ακολούθησαν αυτή, μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι δεν υποστήριζε τέτοιες θέσεις.

Ο Πρόεδρος επισημαίνει επίσης ότι παραμένει επίμονος στις θέσεις που διαβίβασε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι οι συνομιλίες του ΟΗΕ για μια λύση θα πρέπει να ξαναρχίσουν από εκεί που έφυγαν στο Crans Montana και βάσει της κοινής δήλωσης που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2019 , μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρώην Τούρκο ηγέτη Μουσταφά Ακίτσι.

Η Κύπρος έχει χωριστεί από την τουρκική εισβολή του 1974. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών με την υποστήριξη του ΟΗΕ στο Crans Montana το καλοκαίρι του 2017 απέτυχε να αποφέρει αποτελέσματα.

(CNA)

Source