Η θετική ορμή μπορεί να προωθήσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ: επιτροπή

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορούν να προωθηθούν χάρη στη θετική δυναμική που αποκτήθηκε τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν ειδικοί σε διαδικτυακή επιτροπή την Πέμπτη.

Ένα διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Circle συζήτησε τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας, έναν υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ και το μπλοκ υπό το φως των πρόσφατων θετικών εξελίξεων.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών και Διευθυντής Πρέσβης της ΕΕ για θέματα Υποθέσεων Φαρούκ Καγιάκκι δήλωσε ότι η ΕΕ δεν κατάφερε να κατανοήσει ορισμένα ζητήματα που θέτει η Τουρκία.

Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, είπε ο Kaymakcı, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί μόνο όσον αφορά την τρομοκρατία εναντίον του Daesh και ότι «δεν ενεργεί αναλόγως» όταν πρόκειται για την Ομάδα Τρομοκρατίας του Γκλενιστή (FETÖ) και το PKK και το συριακό της παρακλάδι, το YPG.

Αναφερόμενος σε μια υπόσχεση της ΕΕ που συνδέεται με μια συμφωνία προσφύγων του 2016 μεταξύ των πλευρών, είπε ότι το μπλοκ δεν έχει ακόμη υποστηρίξει τη δέσμευσή του για ταξίδια χωρίς βίζα, σημειώνοντας τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει.

Επισημαίνοντας ότι σήμερα η Τουρκία φιλοξενεί 4,2 εκατομμύρια μετανάστες, ο Kaymakcı είπε ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για τη διαχείριση της μετανάστευσης, αλλά δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις οικονομικές της δεσμεύσεις προς τον συριακό λαό που φιλοξενείται από την Τουρκία.

Η ΕΕ απέτυχε επίσης να συνεργαστεί στη βόρεια Συρία, επικρίνοντας τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή που βοήθησαν τους εκτοπισμένους Σύριους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τον Kaymakcı.

Επίσης, στο διαδικτυακό σεμινάριο, ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων στη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Michael Karnitschnig είπε: «Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθούν σε πραγματιστικές, πρακτικές λύσεις».

Επαινώντας την τελευταία αλληλεπίδραση μεταξύ της ΕΕ και της τουρκικής κυβέρνησης, ο Karnitschnig είπε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν καθυστερήσει, αλλά «υπάρχει μια τρέχουσα θετική δυναμική».

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν βρει νέα ώθηση με μια νέα πρωτοβουλία για την επανέναρξη της δέσμευσης μετά από μήνες έντασης μεταξύ των μερών λόγω διαφόρων θεμάτων, όπως τα δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και το κυπριακό ζήτημα.

Ο πρώην Πρέσβης της Σουηδίας, Μάικλ Σαχλίν, Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης, ο Δρ Emiliano Alessandri και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Çiğdem Nas ήταν οι άλλοι πάνελ που συμμετείχαν στο διαδικτυακό σεμινάριο

Το διαδικτυακό σεμινάριο είναι το πρώτο από τα τρία που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Circle, μια μη κερδοσκοπική ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο και εργάζεται για να δημιουργήσει ευκαιρίες για την τουρκική διασπορά.

.Source