“Η ιδέα της ανθρωπότητας εξακολουθεί να υπάρχει” (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Και για να σκεφτούμε ότι το 2021 υπάρχουν παιδιά που περπατούν μίλια πριν φτάσουν στο σχολείο.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια λόγω έλλειψης πρόσβασης σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες. Ακόμα και οι γονείς τους δεν μπορούν να τους βοηθήσουν, αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το έβαλαν στην τσέπη τους, αφήνοντας μόνο 1 ευρώ.

Ωστόσο, αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα στη μακρινή νότια Μαδαγασκάρη, όπου υπάρχει σοβαρή έλλειψη βασικών υπηρεσιών և υποδομής, όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό, σχολεία και νοσοκομεία.

Δύο Κύπριοι, ο Στέλιος Στυλιανού και η Μαρία Χριστόφο, ξεκίνησαν να «σώσουν τη Μαδαγασκάρη» καθώς οι δράσεις τους στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε άνευ προηγουμένου συνθήκες.

Είναι δύο μικρά παιδιά από τη Λευκωσία, που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία του “Σώστε τη ΜαδαγασκάρηΟ επόμενος στόχος είναι να χτιστούν κοιτώνες για 52 παιδιά που θέλουν να πάνε στο σχολείο Toljara, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν σε μεγάλες αποστάσεις.

ΜΑΔΑΓΚΑΣΚΑΡ:

Διαβάστε τι είπαν στο AlphaNews. Ζωντανά “Save Madagascar” για το μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό κίνημα, το οποίο “γεννήθηκε” τον Φεβρουάριο του 2019. Μιλούν για τη βίαιη πραγματικότητα των δράσεών τους στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Μαδαγασκάρης, την Toliara, με πληθυσμό 120.000.

Μαρία Κρίστοφ
“Η αποθήκευση της Μαδαγασκάρης είναι η προσωπική αναζήτηση της χώρας μας – προσωπική ανάγκη. Θα έλεγα ότι πρέπει να εκπληρώσει τη διαθήκη με ανθρώπους πολύ κοντά μου που δεν ζουν σήμερα. Αλλά αν μπορούμε να το πούμε σε τρεις προτάσεις, αυτή είναι η βάση της, η αναζήτηση ενός τρόπου να την προσφέρει πριν από χρόνια, το ταξίδι στην Κένυα πριν από το θάνατο του παππού μου, που δεν συνέβη ποτέ, concern η ανησυχία του ότι οι χρόνοι και όσοι θέλουν να πουν ότι διορίστηκαν είναι εμείς δεν θα περάσει. «

Στέλιος Στυλιανού
“Για όλους μας, είναι μια έκφραση της αγάπης και της ευγνωμοσύνης μας για τον κόσμο που έχουμε ζήσει, αλλά την ευημερία που έχουμε τυχαία.”

ΜΑΔΑΓΚΑΣΚΑΡ:

Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Ποιες είναι οι δραστηριότητες του κινήματος φιλανθρωπίας;

Μαρία Κρίστοφ
“Η ιδέα ξεκίνησε πολύ πριν μιλήσουμε για τη Μαδαγασκάρη. Ήθελα να ταξιδέψω ως εθελοντής σε περιοχές της Αφρικής χωρίς βοήθεια, αλλά φοβόμουν να ταξιδέψω μόνη μου. Ο Στέλιος μπήκε ως σωματοφύλακας μου. Έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε μέρη. “Οι περιστάσεις για τη Μαδαγασκάρη να συμβάλουν εθελοντικά στη βιομηχανία τροφίμων καθώς οι εθελοντές οδήγησαν τη Μαδαγασκάρη να γίνει το πεδίο δράσης μας”.

Στέλιος Στυλιανού
«
Αστειευόμαστε πολύ πριν από αυτόν τον κόμπο, για τα αρχικά των ονομάτων μας, όταν ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε τη Μαδαγασκάρη, το είδαμε ως σημάδι. Έτσι δημιουργήθηκε το SM ստեղծ Save Madagascar. Έχουμε ήδη βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα τοπικό σχολείο στην περιοχή Toliara. Για πρόσβαση σε καθαρό νερό, δημιουργήσαμε δύο πηγάδια (ένα από τα πιο ακριβά έργα σε τέτοιες περιοχές) – μια εκκλησία που χρησιμεύει ως ο πυρήνας μιας ευρύτερης περιοχής. “Αυτά βοήθησαν στη δημιουργία μιας μη διασκορπισμένης κοινότητας της οποίας τα προβλήματα και οι ανάγκες μπορούν να εντοπιστούν πιο εύκολα.”

Μαρία Κρίστοφ
«
Επιπλέον, δόθηκε γη για τα επόμενα έργα μας, δημιουργήθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και το αναπτυξιακό τους σχέδιο. “

ΜΑΔΑΓΚΑΣΚΑΡ:

Ο επόμενος στόχος είναι η δημιουργία 52 κοιτώνων για παιδιά. Όπως μας είπαν, το έργο κόστισε 20.000 ευρώ από τοπικούς τεχνίτες. Ένα ποσό που είναι ασήμαντο για τη Δύση για τέτοιες εξελίξεις, αλλά για την περιοχή είναι μια ανάσα ζωής και ανάπτυξης.

Μαρία Κρίστοφ
«
Η δυσκολία σχεδιασμού τέτοιων έργων έγκειται κυρίως στη δυσκολία πρόσβασης σε πρώτες ύλες. Το συγκρότημα παράγει αυτοσχέδια τούβλα, το κύριο δομικό υλικό του οποίου είναι το έδαφος της περιοχής. Τα τούβλα έχουν μελετηθεί τόσο ως προς τη στατική τους αντοχή όσο και για την αντοχή τους στις φυσικές συνθήκες των περιοχών που χρησιμοποιούνται. Μια άλλη δυσκολία είναι ο συντονισμός της σκέψης με τα εσωτερικά δεδομένα. Υπάρχει η πεποίθηση στη Μαδαγασκάρη ότι εάν υπάρχει ένας ειδικός χώρος υγιεινής στο σπίτι (κάθε φορά), τότε το σπίτι είναι μια αποτυχία. Όλα αυτά έπρεπε να συντονιστούν μαζί με τεχνικά και πρακτικά θέματα. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η διοικητική δομή της χώρας. Θα λέγαμε ότι η χώρα λειτουργεί υπό μια μοναρχία, αν και το σύνθημά τους είναι «Πατρίδα, Ελευθερία, Πρόοδος», αλλά δεν θα σημειωθεί πρόοδος εάν δεν εκπληρωθούν οι επιθυμίες της άρχουσας τάξης. Αυτό συμβαίνει συχνά στο βαθμό του σφετερισμού ιδιοτήτων που έχουν δημιουργηθεί για το κοινό καλό.

Στέλιος Στυλιανού
«
Εκτός από αυτές τις δυσκολίες, η καθημερινή επικοινωνία με την περιοχή μας μας φέρνει πολλά απρόβλεπτα προβλήματα. Κάθε φορά που μπαίνετε στην περιοχή (ταξίδι τεσσάρων ημερών) և η επαφή με έμπιστους ντόπιους είναι μία από αυτές. Η έλλειψη βασικής υγείας είναι ένα από τα κύρια προβλήματά μας. Η προσπάθεια οικοδόμησης μιας εκπαίδευσης χωρίς βασική υγεία είναι μάταιη. Βρισκόμαστε στην περιοχή εδώ και δύο χρόνια, και κάθε μήνα χάνουμε περίπου 25 παιδιά σε κάθε χωριό από ασθένειες και λοιμώξεις, για τις οποίες το εμβόλιο κοστίζει ένα ή δύο ευρώ. “Ο καιρός έχει καταστρέψει όλη τη βλάστηση στην περιοχή, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δουλειά μας.”

ΜΑΔΑΓΚΑΣΚΑΡ:

Ποια είναι η εφαρμογή αυτού του έργου για εσάς;

Μαρία Κρίστοφ
«
Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να αντιδρούν στη δράση μας, աճ όλα μεγάλωσαν, φώναξα. Θυμήθηκα ότι υπάρχει ακόμα το νόημα και η ελπίδα της ανθρωπότητας στον κόσμο που ονειρευόμουν ως παιδί. Αυτή η δουλειά είναι μια φλόγα ρομαντισμού, που ακόμα καίει μέσα μου, πέρα ​​από την αγάπη ή τη χαρά της προσφοράς. “

Στέλιος Στυλιανού
«
Είναι το όραμα και το όνειρο της ζωής. Η χαρά της εκπλήρωσης κατά την καραντίνα έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους ότι τα όνειρα δεν έχουν όρια. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου είναι η αρχή μιας μακράς, πολύ ακανθώδους διαδικασίας για εμάς. “

ΜΑΔΑΓΚΑΣΚΑΡ:

Η έλλειψη βασικών υπηρεσιών, υποδομών, καθώς και η πρόσβαση σε καθαρό νερό και φάρμακα είναι ένα από τα λίγα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Νότιας Μαδαγασκάρης. Έχετε ακούσει ιστορίες που σας συγκλόνισαν;

Μαρία Κρίστοφ
«
Οι ιστορίες είναι ατελείωτες. Αστεία διασκέδαση σοκαριστική. Αυτό που έχω μαζί μου είναι ο μισθός των εργαζομένων, που είναι ένα ευρώ, αλλά η αδυναμία πληρωμής των βασικών φαρμάκων, που κόστισαν μόνο δύο ευρώ, ο θάνατος των παιδιών μας. Χάσαμε πρόσφατα το πρώτο παιδί της επιχείρησής μας, το μικρό σκουλήκι της Ιορδανίας, επειδή το ένστικτο αυτών των ανθρώπων να επιβιώσουν ατομικά είναι πολύ δυνατότερο από αυτό μιας μητέρας ή οποιουδήποτε άλλου ενστίκτου.

Στέλιος Στυλιανού
«
Και αν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι σε αυτό, είναι ότι ο δυτικός κόσμος το θεωρεί παράλογο, για τη Μαδαγασκάρη είναι προφανείς πράξεις διαβίωσης. Για παράδειγμα, οι γονείς που πουλάνε τα παιδιά τους για να επιβιώσουν είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε, μας στιγματίζει ».

ΜΑΔΑΓΚΑΣΚΑΡ:

Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Μαρία Κρίστοφ
«
Στην ιδανική περίπτωση, θα θέλαμε η δράση να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να γίνει αποδεκτή από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Κάντε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Το σχέδιο είναι η κατασκευή πυρήνων υποδομής σε διάσπαρτες περιοχές. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της απόστασης πρόσβασης σε υποδομές που περιλαμβάνουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία. Τεράστιες αποστάσεις. “

Στέλιος Στυλιανού
«
Αφού ολοκληρωθούν οι κοιτώνες, θα αρχίσουμε να δημιουργούμε μαιευτική κλινική-σχολείο στην περιοχή Tolyara. Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος της επιδημίας, οργανώνουμε μικρές εκστρατείες, δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού, για την προώθηση των δράσεών μας. “

Source