Η Ινδία εγκρίνει το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca, για να ξεκινήσει η ανοσοποίηση

Η Ινδία ενέκρινε το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανοίγοντας το δρόμο για μια τεράστια εκστρατεία ανοσοποίησης στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο.

Ο υπουργός πληροφοριών και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών Πρακάς Γιαβαδέκερ είπε στους δημοσιογράφους ότι το εμβόλιο είχε δοθεί το πράσινο φως χθες, επιβεβαιώνοντας ποιες πηγές κοντά στο θέμα είπαν στο Reuters.

Είναι το πρώτο εμβόλιο COVID-19 που έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από την Ινδία, η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό λοιμώξεων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έρχεται την ημέρα που η χώρα διεξάγει πανελλαδικό παζλ για τη χορήγηση εμβολίων.

Ο Javadekar είπε ότι τουλάχιστον τρία ακόμη εμβόλια περίμεναν να εγκριθούν – το COVAXIN της τοπικής εταιρείας Bharat Biotch, το ZyCoV-D του Zydus Cadila και το Sputnik-V της Ρωσίας.

«Η Ινδία είναι ίσως η μόνη χώρα όπου ετοιμάζονται τουλάχιστον τέσσερα εμβόλια», είπε.

«Ένα εγκρίθηκε χθες για επείγουσα χρήση, το COVISHIELD του ορού». είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το πλάνο AstraZeneca / Oxford πραγματοποιείται τοπικά από το Serum Institute of India (SII).

Ο Κεντρικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων της Ινδίας (CDSCO) αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα τη δοσολογία και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη λήψη. Το SII είχε υποβάλει αίτηση για καθεστώς δύο πλήρων δόσεων σε απόσταση περίπου 28 ημερών.

Το εμβόλιο AstraZeneca / Oxford, το οποίο έλαβε την πρώτη έγκρισή του από τη Βρετανία την Τρίτη, είναι φθηνότερο και ευκολότερο στη χρήση από κάποιες αντίπαλες λήψεις – σημαντικά πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας που έχει προκαλέσει πάνω από 1,8 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Ωστόσο, έχει μολυνθεί με την αβεβαιότητα σχετικά με την πιο αποτελεσματική δοσολογία από τότε που τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο έδειξαν ότι η μισή δόση ακολουθούμενη από πλήρη δόση είχε ποσοστό επιτυχίας 90%, ενώ δύο πλήρεις λήψεις ήταν αποτελεσματικές κατά 62%.

Source