Η Ιντερπόλ εκδίδει κόκκινη ειδοποίηση για σύλληψη του καπετάνιου, ιδιοκτήτη – της Μέσης Ανατολής Monitor της Βηρυτού

Η Ιντερπόλ εξέδωσε χθες τρεις διεθνείς ανακοινώσεις σύλληψης για τον καπετάνιο και τον ιδιοκτήτη του πλοίου που προκάλεσε την έκρηξη της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, Associated Press (AP) έχουν αναφερθεί.

Το MH Rhosus μετέφερε 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου υψηλής εκρηκτικότητας στη Βηρυτό το 2013, σχεδόν επτά χρόνια πριν από την έκρηξη της ουσίας τον Αύγουστο του 2020.

Η μαζική έκρηξη άφησε περισσότερους από 200 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και 300.000 άστεγους.

Οι κόκκινες ειδοποιήσεις της Ιντερπόλ απευθύνονται σε δύο Ρώσους, τον αρχηγό του πλοίου και τον επιχειρηματία που διαμένει στην Κύπρο, ο οποίος αγόρασε το πλοίο το 2012, το Λιβάνου Εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (NNA) έχουν αναφερθεί.

Το τρίτο ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για έναν Πορτογάλο έμπορο νιτρικών που επισκέφθηκε την αποθήκη όπου η ουσία αποθηκεύτηκε με μη ασφαλή τρόπο το 2014.

Τα ονόματα των τριών υπόπτων δεν δημοσιεύθηκαν από την Ιντερπόλ.

Ωστόσο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναγνώρισαν το τρίο ως Boris Prokoshev, τον πρώην καπετάνιο του πλοίου, τον Igor Grechushkin, τον ιδιοκτήτη του σκάφους, και τον Jorge Manuel Mirra Neto Moreira, τον Πορτογάλο έμπορο νιτρικών.

Ο Γκρέουσκιν ανακρίθηκε στην Κύπρο από μια ομάδα ερευνητών του Λιβάνου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με Agence France Presse (AFP).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο λογαριασμός του δολαρίου του Λιβάνου «τελείωσε»: κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας

Ο Ghassan Khoury, κρατικός εισαγγελέας του Λιβάνου, ζήτησε εντάλματα σύλληψης από την Ιντερπόλ για τον ιδιοκτήτη και τον αρχηγό του πλοίου τον Οκτώβριο.

Μια κόκκινη ειδοποίηση είναι ένα αίτημα για την επιβολή του νόμου σε όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσωρινά του κατονομαζόμενου ατόμου σε προετοιμασία για έκδοση ή νομική ενέργεια.

Αν και θεωρείται συνήθως ως το πλησιέστερο σε ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, ένα ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ δεν απαιτεί από τις αρχές να συλλάβουν το θέμα.

Ο Λίβανος θα σηκωθεί από τις στάχτες του - Cartoon [Sabaaneh/MiddleEastMonitor]

Ο Λίβανος θα σηκωθεί από τις στάχτες του – Cartoon [Sabaaneh/MiddleEastMonitor]

Σχεδόν 30 αξιωματούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι λιμενικές και τελωνειακές αρχές, συνελήφθησαν σε εγχώρια έρευνα μετά την έκρηξη πριν από πέντε μήνες.

Η έρευνα τέθηκε σε παύση τον περασμένο μήνα αφού δύο πρώην υπουργοί που κατηγορήθηκαν για εγκληματική αμέλεια υπέβαλαν πρόταση που αμφισβήτησε την απόφαση του ανακριτή Fadi Sawwan να τους καλέσει για ανάκριση.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο του Λιβάνου αποφάσισε τη Δευτέρα ότι ο Sawwan μπορεί να ανακρίνει αξιωματούχους και δημόσιους υπαλλήλους για την εμπλοκή τους στην έκρηξη, επιτρέποντας τον έλεγχο να συνεχιστεί.

Ο Πρωθυπουργός Χασάν Χάμπιαντ κατηγορήθηκε για εγκληματική αμέλεια που οδήγησε σε θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στην έρευνα.

Οι πολίτες ελπίζουν ότι η έρευνα, την οποία υποσχέθηκαν οι πολιτικοί τον Αύγουστο, θα διαρκέσει μόνο πέντε ημέρες, θα παρέχει λογοδοσία για την έκρηξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η οργή αφότου ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι από τα λιμάνια ήταν «μοίρα»

Source