Η Ισπανία θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς με την Τουρκία, λέει ο πρωθυπουργός Sanchez

Η Ισπανία θα ήθελε να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Τουρκία και θα πραγματοποιήσει μια διακυβερνητική διάσκεψη κορυφής φέτος, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Sanchez.

Μιλώντας στη διάσκεψη των πρεσβευτών στη Μαδρίτη, ο Σάντσεζ είπε ότι θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς με την Τουρκία, «στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

Οι Ισπανοί και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επίσης ευχαριστήσει προηγουμένως την Τουρκία πέρυσι για την αλληλεγγύη της και έστειλαν προμήθειες ιατρικής βοήθειας στην αρχή της πανδημίας COVID-19, όταν πολλά νοσοκομεία είχαν έλλειψη τέτοιων προμηθειών και χρειάζονταν επειγόντως εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η Ισπανία υποστηρίζει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, καθώς βρίσκεται σε αλληλεγγύη με τους συμμάχους της ΕΕ, σε σχέση με την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu επισκέφθηκε την Ισπανία και τόνισε ότι η Τουρκία εκτιμά την εποικοδομητική στάση της Μαδρίτης σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους θαλάσσιους οριακούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Η Άγκυρα πέρυσι έστειλε ασκήσεις για εξερεύνηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή, καθώς και εκείνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες στις 10 Δεκεμβρίου αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο των τουρκικών στόχων για την επιβολή κυρώσεων σε όσα χαρακτήρισαν ως «μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις» της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο χώρες δημιούργησαν επίσης έναν μηχανισμό αποσυγκέντρωσης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, αλλά αυτός ήταν σε αναμονή λόγω της αποτυχίας της ελληνικής αντιπροσωπείας να παραστεί στις συνομιλίες. Ωστόσο, οι τεχνικές συνομιλίες ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα μετά από μια σειρά πρωτοβουλιών.

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει το άνοιγμα μιας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τη διευκόλυνση της επίλυσης συγκρούσεων στη θάλασσα ή στον αέρα.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες και θα πραγματοποιήσουν τον 61ο γύρο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021.

.Source