Η Ιταλία βρίσκεται σε πολιτική κρίση, η κυβέρνηση κινδυνεύει … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi εκδίωξε το κόμμα του, Living Italy, από την κυβέρνηση χθες, αφήνοντας τον κυβερνών συνασπισμό στον αέρα, προκαλώντας πολιτικό χάος καθώς ο λαός πολεμούσε το COVID-19

Ανακοινώνοντας ότι υπενθυμίζει τους δύο υπουργούς του από την κυβέρνηση, ο Ρενζί πρόσθεσε ότι δεν θα συνεργαστεί ποτέ με τις αντιευρωπαϊκές εθνικιστικές δεξιές δυνάμεις, ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Γκιουζέπ Κόντε για την ηγεσία του, λέγοντας ότι προσπαθεί να αποκτήσει εξουσία. Ωστόσο, έχασε την ευκαιρία να επανέλθει στο υπουργικό συμβούλιο εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

“Το να είμαστε υπεύθυνοι είναι να αντιμετωπίζουμε προβλήματα και όχι να τα κρύβουμε”, δήλωσε ο Ρεντζί, ο οποίος έχει επικριθεί ευρέως για το να παίζει πολιτικά παιχνίδια για την προώθηση του κόμματός του, το οποίο είναι πλημμυρισμένο από δημοσκοπήσεις.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η χώρα θα προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, “επειδή υπάρχει απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση”.

Ωστόσο, ο Ρένζι τόνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει στο κοινοβούλιο τις επόμενες ώρες υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματίες που έχουν πληγεί από το κοροναϊό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κοντέ.

Αξιωματούχοι του συνασπισμού δήλωσαν ότι η απόφασή του θα χτυπήσει τη χώρα που υπέστη τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια επιδημία που σκότωσε 80.000 Ιταλούς, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Κοντέ ζήτησε τελευταία από τον Ρεντζί να παραμείνει στον τετρακομματικό συνασπισμό που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 2019, λέγοντας ότι ήταν πεπεισμένος ότι η ένωση θα μπορούσε να αποκατασταθεί εάν υπήρχε καλή θέληση από όλες τις πλευρές. ,

Ταυτόχρονα, δεν είναι σαφές τι θα κάνει αυτός ή οι άλλοι σύμμαχοί του: τα πέντε αστέρια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PDD) και ο αριστερός Leu.

Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν τα κόμματα του συνασπισμού να προσπαθήσουν να αλλάξουν το νέο συμβόλαιο με το Living Italy, το οποίο σχεδόν σίγουρα θα ανοίξει το δρόμο για σημαντικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, με ή χωρίς Conte.

“Μπορεί να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση Conte;” Δεν έχουμε βέτο σε κανέναν, δεν έχουμε προκαταλήψεις, δεν θα πούμε στον Πρωθυπουργό τι να κάνει. “Υπάρχει μόνο ένα όνομα για τον πρωθυπουργό της χώρας”, δήλωσε ο Ρεντζί σε συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί.

Εάν ο συνασπισμός αποτύχει να συμφωνήσει σε μια σημαντική ανακάλυψη, ο Πρόεδρος Sergio Matarella θα ζητήσει σχεδόν σίγουρα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Εάν αποτύχει, η μόνη επιλογή θα είναι η εθνική ψηφοφορία.

Αντιπολίτευση Η δεξιά αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι εξέδωσε δήλωση που προτρέπει τον Κοντέ να παραιτηθεί, αναφέροντας ότι οι εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει από τον ιταλό πρωθυπουργό κ. Uzpepe Conte, ο οποίος είτε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο είτε θα παραιτηθεί πηγαίνοντας στο προεδρικό παλάτι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Sergio Matarella.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source