Η ιταλική κυβέρνηση τρελαίνεται καθώς ο Conte, ο Renzi διαιρείται βαθύτερα εν μέσω κρίσης

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte αντιμετωπίζει μια αναμέτρηση με τον συνεργάτη του συνασπισμού και τον πρώην πρωθυπουργό Matteo Renzi αυτή την εβδομάδα που θα μπορούσε να καταρρίψει την κυβέρνησή του, ακόμη και όταν παλεύει να περιορίσει την πανδημία COVID-19.

Οι μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Renzi να ζητά ριζικές αλλαγές στα σχέδια επανεκκίνησης της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί από τον Κοντέ να παραχωρήσει τον έλεγχό του στις μυστικές υπηρεσίες.

Ο πρωθυπουργός αντιστάθηκε στην πίεση, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τον Ρεντζί στο κοινοβούλιο, προκαλώντας τον αποτελεσματικά να ενεργήσει στις πρόσφατες απειλές του και να εγκαταλείψει τον συνασπισμό, προκαλώντας έτσι μια κρίσιμη χρονική στιγμή.

Ο Ρένζι είπε στην εφημερίδα Il Messaggero το σαββατοκύριακο ότι δεν θα υποχωρήσει και απέρριψε τις προτάσεις ότι ο Conte θα μπορούσε να πείσει έναν περιορισμένο αριθμό πολιτικών της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνηση εάν το μικρό κόμμα του στο Italia Viva αποχώρησε.

«Αν έχει αποφασίσει να πάει στο κοινοβούλιο και να δει τους αριθμούς, αποδεχόμαστε την πρόκληση», δήλωσε ο Ρεντζί. «Εάν… πάει κάτω, έχουμε αρκετές διαφορετικές λύσεις που μπορούν να αξιολογηθούν από το κοινοβούλιο και τον αρχηγό του κράτους», πρόσθεσε.

Μια πολιτική πηγή ανέφερε ότι τα ζητήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται για τις 7 Ιανουαρίου, όταν ο Κοντέ αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς να υποστηρίξουν το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης. Εάν οι δύο υπουργοί της Ιταλίας Βίβα αρνήθηκαν, ο πρωθυπουργός θα πάει στο κοινοβούλιο και θα αρχίσει να προσπαθεί να βρει μια νέα συναίνεση.

Οι δύο κύριοι σύμμαχοι του συνασπισμού του Κόντε, το Κίνημα 5 Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), και οι δύο προέτρεψαν τη συγκράτηση, αλλά φάνηκε να παραιτήθηκαν σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση με τον Ρένζι, ο οποίος επιδιώκει να χαράξει μια ισχυρή ταυτότητα για την ομάδα του που αγωνίζεται στις δημοσκοπήσεις για περίπου 3%.

Εάν η κυβέρνηση πέσει, τα κόμματα του συνασπισμού θα μπορούσαν να επιδιώξουν να καταρτίσουν ένα νέο σύμφωνο και να συμφωνήσουν σε μια νέα ομάδα υπουργών, με ή χωρίς τον Κοντέ ως πρωθυπουργό. Εναλλακτικά, ο αρχηγός του κράτους θα μπορούσε να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της υγείας και της οικονομικής κρίσης.

Εάν αποτύχουν όλα τα άλλα, οι εθνικές εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν δύο χρόνια νωρίτερα, αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν πολύ απίθανο λόγω της έκτακτης ανάγκης COVID στην Ιταλία, η οποία έχει καταγράψει 74.985 θανάτους COVID-19, τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη και πέμπτη υψηλότερη στον κόσμο.

REUTERS

Source